2019. július 11., 08:23

Az éjjel soha nem érhet véget! Ismét Európa-liga Dunaszerdahelyen...

Pár hetes szünet után újra felharsan a Nélküled a dunaszerdahelyi MOL Arénában. A sárga-kékek ezúttal a lengyel Cracowia Krakkó ellen kezdik meg menetelésüket az Európa-ligában.

dac-krakkó
Galéria
+2 kép a galériában
Fotó: fcdac.sk

A Peter Hyballa által vezetett dunaszerdahelyi DAC csütörtök este zsinórban második szezonjában is megmutathatja magát a nemzetközi porondon, ismételten az Európa-ligában. A sárga-kékek a klubtörténelmi szezon alatt megannyi rekordot döntöttek meg, Vida Kristopherék azonban az Európa-ligában is nagyot szeretnének dobbantani, ehhez pedig elsőként a krakkói együttesen vezet az út.

Az előző szezonban a DAC a második fordulóig menetelt, ahol végül a fehérorosz Dinamo Minszk jelentette a végállomást.

Távozók és új arcok a keretben...

A csallóköziek a felkészülés során hat edzőmérkőzést játszottak, különböző képességű csapatok ellen. A keretet azonban az eredeti tervekkel ellentétben nem sikerült egyben tartani, ugyanis több kulcsjátékos távozott. Legfőképpen a védelem tengelyéből az eddigi csapatkapitány Tomaš Huk, aki a lengyel bajnokhoz igazolt. A Cracowia elleni párharc után a védelem másik kulcsembere Ľubomír Šatka is Lengyelországba távozik.

A párharc hazai mérkőzésén Šatka lesz a dunaszerdahelyiek csapatkapitánya, miután ez lesz utolsó hazai összecsapása, mikor magára húzhatja a sárga-kék mezt.

Peter Hyballa ezzel a gesztussal szeretné megköszöni a szlovák válogatott védőnek, amit a csapatért tett.

A keretben szép számmal találhatunk új játékosokat is, akik a távozók okozta rést hivatottak pótolni. A legnagyobb fogás a Rózsahegyről érkező Dominik Kružliak szerződtetése lehet, aki az előző szezonban egyik legjobbja volt csapatának, ezáltal a szezon csapatába is beválasztották. Továbbá a védelem Matej Oraveccel és az ukrán U20-as világbajnok Danylo Beskorovainyi szerződtetésével erősödött meg. A támadószekcióban is történtek változások, a cseh Karvina együttesétől sikerült megszerezni a legutóbb Szenicában futballozó Eric Ramirezt, valamint az Aranyosmarót támadója, Jakub Švec is Dunaszerdahelyen folytatja pályafutását.

Fotó:  fcdac.sk

Új csapatkapitány, új hazai mez

A dunaszerdahelyi együttes a távozó Tomaš Huk helyére új csapatkapitányt nevezett ki, a DAC vezetőedzőjének döntése értelmében a magyar válogatott Kalmár Zsolt viselheti a jövőben a csapatkapitányi karszalagot. A klub legértékesebb játékosának a helyettesei Kristián Koštrna, Eric Davis, Vida Kristopher és Dominik Kružliak lesznek – jelentette be a csallóközi együttes hivatalos honlapján.

A Cracowia elleni Európa-liga mérkőzésen debütál a sárga-kék új hazai szerelése, melyet ezúttal is az olasz Macron sportszergyártó tervezett.

Az előző idényhez képest annyi a változás, hogy főként a sárga dominál az új hazai szerelésen, kék alapon. A főtámogató MOL és Kukkonia logója továbbra is megmarad az új szerelésen.

Az ellenfélről

Az idén 113 éves klub legnagyobb sikerének az öt megszerzett bajnoki cím számít. A piros-fehérek 1921, 1930, 1932, 1937 után 1948-ban bizonyultak a lengyel bajnokság legjobb csapatának. Ezen kívül két ezüstérmet és két bronzérmet is szerzett a bajnokságban a krakkói egyesület. A honi kupasorozatokban csupán döntőig és elődöntőig menetelt a lengyel gárda, a Ligakupában 1952-ben döntőig jutott a Cracowia.

Nemzetközi színtéren a csapat nem sok tapasztalattal bír, hiszen ez lesz a piros-fehérek negyedik nemzetközi kupaszerepelése.

A Cracowia Krakow játékosaink összértéke megközelítőleg 7,6 millió euró a transfermarkt.com szerint. A klub legértékesebb játékosa a lengyel válogatott Janusz Gol és a román szélső Sergiu Hanca 750 ezer euróval, de a szerb Bojan Cecaric és a lengyel Michal Helik értéke is 500 ezer euró. A lengyel klub keretében jelenleg három szlovák futballista is találhatunk, a veterán hálóőr Michal Peškovič, Michal Sípľak és Milan Dimun személyében. A keret átlagéletkora 28,9 évnek felel meg.

A DAC kerete a Cracovia elleni párharcra:
Kapusok: Száraz Benjamín, Adrián Slančík, Martin Jedlička
Védők: Milan Šimčák, Danylo Beskorvainyi, Matej Oravec, Dominik Kružliak, Kristián Koštrna, Eric Davis, Matuš Malý, Ľubomír Šatka, Ceaser Blackman
Középpályások: Connor Ronan, Vida Máté, Kalmár Zsolt, Dominik Veselovský, Lukaš Čmelík, Martin Bednár
Támadók: Jakub Švec, Eric Ramirez, Vida Kristopher, Abdulrahman Taiwo

A sárga-kékek Európa-ligás keretében az új szerzemények is bekerültek, valamint két fiatal tehetség is helyet kapott Peter Hyballa keretében: Matuš Malý és Dominik Veselovský. Amennyiben a német mester a mindössze pár nap múlva 17 esztendős Veselovskýt pályára küldené a lengyelek ellen, abban az esetben a legfiatalabb szlovák tehetség lehetne, aki debütál az Európa-ligában. Az eddigi rekordot Nikolas Špalek tartja, aki 17 évesen és hat hónaposan debütált a Nagyszombat színeiben.

dac-krakkó
Galéria
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.