2023. augusztus 19., 16:24

Atlétikai vb: Ez történt eddig az első napon

Spanyolország szerezte meg a budapesti atlétikai világbajnokság első aranyérmét, miután Álvaro Martín 1:17:32 órával megnyerte a férfi 20 kilométeres gyaloglást. Helebrandt Máté egyéni csúccsal a 23. lett.

Atlétika
Fotó: MTI/Illyés Tibor

A 28 országból érkezett ötven versenyző eredetileg 8 óra 50 perckor indult volna a Hősök teréről, de a fővárosra lecsapó vihar miatt kétórás csúszással indultak útnak. A mezőny az Andrássy úton is haladva megkerülte a Hősök terét, és ezt az egykilométeres kört húszszor kellett teljesíteni.

A gyaloglók már alig várhatták a rajtot, ezt mutatja, hogy alaposan belekezdett a mezőny első fele.

A londoni világbajnokságon 50 kilométeren ötödik Helebrandt nem tartott velük, de remek tempót választott. A verseny erősségét jól érzékelteti, hogy a kétszeres Európa-bajnok Martín a világ idei legjobbjával nyert, míg az utána célba ért öt versenyző mind országos csúcsot javított.
Helebrandt Máté végül nagyszerű egyéni csúccsal, 1:21:16 órával a 23. helyen ért célba.

Fantasztikus volt tényleg, ahogy elrajtoltunk egészen az utolsó méterig folyamatos volt a szurkolás és a bíztatás, magyar zászlók mindenhol, ez egy nagyon különleges érzés, nagyon jó volt így versenyezni

- mondta az MTI-nek a célba érkezést követően a 34 éves magyar atléta. Hozzátette, hogy májusban döntött a rövidebb táv mellett, ezt pedig nem bánta meg, mivel erre az időeredményre, amellyel csaknem egy másodpercre megközelítette az olimpiai szintet, már lehet építeni a jövőben.

férfi 20 km gyaloglás, világbajnok:
Álvaro Martín (Spanyolország) 1:17:32 óra
2. Perseus Karlström (Svédország) 1:17:39
3. Caio Bonfim (Brazília) 1:17:47
...23. Helebrandt Máté 1:21:16 ó
Atlétika
Fotó:  MTI/Derencsényi István
Óriási országos csúccsal tizedik a vegyes váltó 

A Molnár Attila, Kéri Bianka, Wahl Zoltán, Molnár Janka négyes az országos csúcson több mint három másodpercet javítva a tizedik helyen végzett a 4x400 méteres vegyes váltóban a budapesti atlétikai világbajnokság szombati nyitónapján.

A fiatal, a vb-ken 2019-ben debütált számban a kettőből az első futamban kapott helyet a hazai staféta, melyről előzetesen azt biztosan lehetett tudni, hogy meg fogja dönteni a 3:17.42 perces országos rekordot, de az sem tűnt elképzelhetetlennek, hogy kiharcolja a fináléba jutást.

A két futamból az első három-három helyezett és a két legjobb időt elérő csapat jutott az esti döntőbe.

A magyaroknál az idén 44.98-as magyar csúcsot elérő Molnár Attila kezdett, egészen parádésan. Az FTC sprintere már a rajttól hatalmas iramban futott és végül minden riválisát, így az amerikai első embert is megelőzve az élen váltotta Kéri Biankát. A 800-as középtávfutó az első kanyar után, a bevágásnál a 3-4. helyig csúszott vissza, a folytatásban viszont a közvetlen riválisok iramát tartotta és ötödikként váltotta Wahl Zoltánt, aki szintén jó teljesítménnyel teljesítette a maga körét, negyediknek adta át a botot a gátas Molnár Jankának.

Az utolsó 400-ra az első három csapat - az amerikai, a brit és a belga - komoly előnnyel vezetett a többiek előtt, Molnár viszont nagyon küzdött a negyedik hely megtartásáért.

A felső kanyarban ugyan ketten is bevágtak elé, de a célegyenesben olasz riválisát lehagyta és közelített az írre, befogni azonban már nem tudta és ötödik lett.

A staféta 3:14.08 percet produkált és átadta a múltnak a 3:17.42-es eddigi rekordot.

Később kiderült, hogy a döntőhöz az írek megelőzésére lett volna szükség, összesítésben ugyanis az ő 3:13.90 perces eredményük lett a nyolcadik.

Örülünk az országos csúcsnak, de nagyon szerettük volna a döntőt

- mondta az MTI-nek Molnár Janka.

Mindenki kifutotta magát, büszke vagyok a többiekre. Én tudtam volna szerintem jobbat, de valamiért nem úgy ment a lábam, ahogy akartam. A végén jöttem, amennyire bírtam és nagyon közel kerültem az ír lányhoz.

Molnár Attila lényegesen elégedettebb volt saját futásával, azt viszont sajnálja, hogy lemaradt a csapat a döntőről.

Amikor kijöttem a call roomból, akkor izgultam, de amikor kiléptem a pályára, mindenki felordított. Azt nem tudom, hogy vettek észre, de az az összes stresszt levitte rólam

- érzékeltette a hazai pálya előnyét Molnár Attila. -

A futásom maxos volt, az amerikait is megelőztem, úgyhogy büszke vagyok magamra. Hoztam, amit elvárt tőlem a haza. Kiadta magából mindenki, amit tudott, ennél többet nem lehet elvárni, de örültem volna a döntőnek.
Atlétika
Fotó:  MTI/Koszticsák Szilárd
Palkovits István nem jutott döntőbe 3000 m akadályon

Palkovits István bukott, ám folytatta versenyét és végül 8:29.37 perccel futamában a hetedik helyen végzett, amivel nem jutott fináléba a budapesti atlétikai világbajnokság nyitónapján.

Az U23-as Európa-bajnok magyar futó a második futamban, többek között az olimpiai és vb-címvédő marokkói Szufian el-Bakkalival indult, az első öt jutott fináléba.

Mivel az idővel továbbjutás lehetőségét eltörölte a nemzetközi szövetség, így várható volt, hogy a legjobbak nyugodt tempóban teljesítik majd a táv nagy részét és az utolsó körökben próbálják kiharcolni az első öt közé kerülést.

A magyar középtávfutó a rajttól igyekezett a mezőny elején helyezkedni és szépen tartotta az iramot, de alig három körrel a vége előtt a célegyenesben egy akadályvételnél összeakadt egyik riválisával is nagyot esett. A bukás azonban nem bizonyult "végzetesnek",

Palkovits azonnal felpattant és a többiek után eredt és fél körrel később már az élen volt. Az utolsó két körben aztán el-Bakkaliék ritmust váltottak, amit a magyar sportoló már nem bírt, de a célig nagyot küzdött, aminek 8:30-on belüli idő és hetedik hely lett a jutalma. Összesítésben pedig a 26. pozícióban zárta a világbajnokságot.

Atlétika
Fotó:  MTI/Illyés Tibor
Boros Bence továbbjutott a férfi 100 m selejtezőjéből

Boros Bence továbbjutott a selejtezőből az esti előfutamba férfi 100 méteren a budapesti atlétikai világbajnokságon.

A nyíregyházi sprinter az első futamban kapott helyet, melyből az első kettő jutott tovább helyezéssel a folytatásba.

Boros pedig gyakorlatilag végig a második pozícióban futott, és 10.70 másodperces idővel ezen a helyen is ért célba a guyanai Emanuel Archibald (10.27 mp) mögött.

A klasszikus sprintszám következő körét este 19.43-tól rendezik, melyben már a szám legjobbjai is futnak majd.

Atlétika
Fotó:  MTI/Koszticsák Szilárd
Krizsán 10., Nemes 14. a magasugrás után

Krizsán Xénia és Nemes Rita egyaránt 1,77 métert produkált és 941 pontot gyűjtött magasugrásban, a női hétpróbázók második számában, mely után előbbi a 10., utóbbi a 14. helyen áll a budapesti atlétikai világbajnokság nyitónapján.

Szabó Dezső tanítványai kiválóan kezdték a napot, 100 méter gáton mindketten jól teljesítettek, előbbi idénycsúccsal a kilencedik, utóbbi egyéni rekordját három századra megközelítve a 17. eredményt produkálta, majd a második próbában is kiválóan szerepeltek.
Krizsán a gyengébb ugrókat felvonultató csoportban már 1,62 méteren beszállt és elsőre ugrotta a magasságot, csakúgy mint 1,77-ig az összes többit.

Az elmúlt években számtalan sérüléssel bajlódott országos csúcstartó aztán a 1,77-et másodikra átugrotta, az 1,80-nal pedig nem bírt, de láthatóan nem volt elégedetlen, mivel így is idei legjobbját érte el.

Szintén örült 1,77-es produkciójának Nemes Rita, aki 1,71 méteren ráijesztett a több ezer hazai szurkolóra, ám harmadikra átjutott a léc felett, majd a következő két magasságot elsőre ugrotta.
Krizsán Xénia így két szám után 1994 ponttal a tizedik, csapattársa pedig 1972-vel a 14. a 23 fős mezőnyben, melynek tagjai 19.05-től a súlylökéssel folytatják versenyüket.

A hétpróbát az amerikai Anna Hall vezeti 2145 ponttal honfitársa, Taliyah Brooks (2136) előtt.

Atlétika
Fotó:  MTI/Illyés Tibor
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.