2024. május 8., 12:40

Átadták a város sportdíjait Dunaszerdahelyen – KÉPEKKEL

A Csaplár Benedek Városi Művelődési Központban adták át a 2023-as évben kiemelkedő teljesítményt nyújtó élsportolóinak, edzőinek és klubjainak Dunaszerdahely város sportdíjait.

atadtak-a-varos-sportdijait-dunaszerdahelyen
Galéria
+13 kép a galériában
Átadták a város sportdíjait Dunaszerdahelyen
Fotó: Lacza Gergely

Örömmel tapasztalhattuk, hogy a tavalyi „fél ház” után most a színházterem nagy része megtelt és nemcsak a díjazottak, a jelöltek, illetve a rokonságuk foglalt helyet a székeken. A maratoni hosszúságú, két és fél órás gála Pierre de Coubertin Óda a sporthoz című versének részletével indult Szabó Rea, a Vámbéry Ármin Alapiskola tanulója és Salima Miriam Mošaťová, a Jilemnický utcai Alapiskola diákja tolmácsolásában. A vers további részleteit a műsor későbbi részeiben mondták el.

szabo-rea-es-salima-miriam-mosatova
Szabó Rea és Salima Miriam Mošaťová
Fotó:  Lacza Gergely

A produkciót a Športujsnami akrobatikus rock and roll klub Måneskin nevű formációjának műsora követte, majd a rendezvény két háziasszonya, Bíró Éva és Tilajčík Edit köszöntötte a sportolókat és a vendégeket. A díjra a dunaszerdahelyi sportklubok és a város lakosai ezúttal hat kategóriában tehettek javaslatokat: 15 év alatti egyéni sportoló, 15 és 20 év közötti egyéni sportoló, felnőtt egyéni sportoló, legsikeresebb edző, a legjobb csapat és újdonságként a fogyatékkal élő sportoló kategóriáját is létrehozták.

maneskin
Måneskin
Fotó:  Lacza Gergely

Az Év sportolója díjat az ifjúsági és sportbizottság ötlete nyomán hozták létre és odaítélésével további sikeres eredmények elérésére szeretnék ösztönözni a sportolókat, akik nemcsak saját magukat, hanem sportklubjukat, de a várost is képviselik, és a szép eredmények által Dunaszerdahely jó hírét is öregbítik. A díjátadó ennek bemutatására is szolgál.

biro-eva-es-tilajcik-edit
Bíró Éva és Tilajčík Edit
Fotó:  Lacza Gergely

Dr. Puha György, Dunaszerdahely alpolgármestere beszédében kiemelte,

a sportban általában, de ez a város sportéletéről is elmondható, hogy látva az elért sikereket sokszor nem is érti az ember, honnan a tudás, a győzelemhez vezető „csodafegyver”, a sikerhez vezető stratégia.

Sokan bizonyára irigykedve néznek ezekre az emberekre, de ők tudják, hogy csak a kudarc az, ami könnyen elérhető, a siker ára a kitartás, és az irigységért bizony meg kell dolgozni, emelte ki az alpolgármester.

dr.-puha-gyorgy
Dr. Puha György
Fotó:  Lacza Gergely

 

Tudjuk azt is, hogy az okosabbak nem irigylik mások sikerét, egyszerűen csak jobbak szeretnének lenni náluk. Ennek ellenére viszont el kell mondanunk, hogy gyakran van itt még pár bökkenő, pár »fekvőrendőr«, ezeket úgy hívják, hogy irigység, rosszindulat, közömbösség. Amikor mentőmellény helyett a sportolók malomkövet kapnak a nyakukba. És hát ugye olykor balszerencsés a csillagállás, amikor meg kell hogy tapasztaljuk, hogy a legyőzöttek történelmét bizony már mások írják, de hát a nehezebb időkben is valahogy élni kell. Amikor azt mondod, feladod, gondolj arra, hogy ilyenkor más valaki azt mondja: egek, micsoda lehetőség! Ezért, tisztelt ifjúság, ha ráleltek az önmagatokba vetett hit parányi szikrájára, akkor már a kezetekben van a győzelem kulcsa”,

- ösztönözte munkára a fiatalokat Puha György.

Nagy Krisztián, a városi önkormányzat ifjúsági és sportbizottságának elnöke szerint 2023 a dunaszerdahelyi sport szempontjából nagyon jó év volt, hiszen több sportágban is rendkívüli sikerek születtek.

nagy-krisztian
Nagy Krisztián
Fotó:  Lacza Gergely
Vannak itt köztetek olyanok, akik professzionális szinten űzik a sportok, de sokan munka vagy iskola mellett, a szabadidejükben sportolnak. Egy azonban közös bennetek: nemcsak az edzéseken, de amikor döntéseket kell hozni, a mindennapi civil életben is mindig ott van a tudatban, a fejetekben az, hogy sportoló vagyok, és el kell döntenem, hogy mi az, amit megtehetek és mi az, amit nem. Én kívánom nektek, hogy továbbra is mindig jó döntéseket tudjatok hozni, kívánok sok szerencsét, jó egészséget, hogy egy év múlva itt újra úgy állhassunk, hogy rengeteg sikerről beszélhessünk. Az ifjúsági és sportbizottság továbbra is azért fog dolgozni, hogy lehetőségeinkhez mérten tudjunk olyan feltételeket biztosítani nektek, önöknek, hogy minél jobb körülmények között tudjatok sportolni. Hiszen amikor versenybe szálltok, nemcsak a saját, vagy a klubotok nevében, hanem a város nevében is versenyeztek. De ez fordítva is igaz: amikor harcba szálltok, mi gondolatban mindig ott vagyunk veletek, akkor is, amikor süt a nap, akkor is, amikor nem süt”,

- fogalmazott Nagy Krisztián.

A tényleges díjátadásra csak ezután került sor Puha György és Nagy Krisztián jóvoltából. Az ünnepi ceremónia során Bíró Bulcsú diákpolgármester, Méri Erika és Rácz Patrik diák-alpolgármesterek, illetve Dziadek Tamás, volt diák-alpolgármester segédkeztek.

Az Év sportolója 2022 díjazottjai

15 év alatti egyéni sportolók:

1. helyezett: Kovács Péter, birkózó (Dunaszerdahelyi Birkózóklub)
2. helyezett: Hegedűs Attila, birkózó (Dunaszerdahelyi Birkózóklub)
3. helyezett: Novotný Adrián, asztaliteniszező (SST Euromilk)

További jelöltek:

Bíró Péter Bendegúz, karate (Seishin Karateklub)
Bíró Szebasztián, atléta (Megy Sport DS)
Makai Marko, úszó (Sportfanatic)
Tóth Fábián, úszó (TopRunDS)
Molnár Emma, asztaliteniszező (Stolnotenisové centrum ŠKST Bratislava)

kovacs-peter
Kovács Péter
Fotó:  Lacza Gergely

15 és 20 év közötti egyéni sportolók:

1. helyezett: Hegedűs Réka, birkózó (Dunaszerdahelyi Birkózóklub)
2. helyezett: Vodnyánszky Renáta, atléta (Megy Sport Dunajská Streda)
3. helyezett: Görcs Lara, birkózó (Dunaszerdahelyi Birkózóklub)

További jelölt:

Tóth Bence, atléta (Megy Sport DS)

hegedus-reka
Hegedűs Réka
Fotó:  Lacza Gergely

Fogyatékkal élő sportoló:

Mivel az egyedüli jelöltet, a Husvéth Rebekát jelölő szervezet, a Rebeka DS nem sporttal foglalkozó szervezet, ezért az Év sportolója díjátadón nem kaphat hivatalos elismerést, ennek ellenére eredményei vitathatatlanok, így teljesítményét emléklappal díjazták.

Húsvéth Rebeka a boccia sportágban ért el kiemelkedő teljesítményt, ugyanis a mindössze 16 esztendős hölgy a 2. helyen végzett a portugáliai világbajnokságon.

Ide tartozik azonban az a tény is, hogy Rebekát pár nappal ezelőtt a város Pro Urbe Juvenis-díjban részesítette.

husveth-rebeka
Husvéth Rebeka
Fotó:  Lacza Gergely

Felnőtt egyéni sportolók:

1. helyezett: Peter Plavec, úszó (Sportfanatic)
2. helyezett: Csiba Tibor, karate (Ippon Karateklub)
3. helyezett: Nyáry Richárd, úszó (TopRunDS)

További jelöltek:

Gányovics Balázs, birkózó (Dunaszerdahelyi Birkózóklub)
Kucsera Tamás, futó (Tréningová skupina Dunajská Streda)
Nagy Dávid, kempo (Kempo Dojo)
Pék Dezső, úszó (Sportfanatic)
Tősér Sándor, úszó (TopRunDS)
Bíró Attila, ultrafutó

peter-plavec
Peter Plavec
Fotó:  Lacza Gergely


Csapatok:

1. helyezett: HC DAC női kézilabdacsapata
2. helyezett: FC DAC labdarúgócsapata
3. helyezett: Dunaszerdahelyi Sakk Klub A csapata

További jelöltek:

HC DAC U12-es csapata (ifjabb diáklányok)
Måneskin formáció (Športujsnami)
FC DAC U13-as csapata
Ippon Karateklub
Megy Sport DS
TopRunDS
SST Euromilk Dunaszerdahely
Dunaszerdahelyi Birkózóklub

a-legjobb-csapat-a-hc-dac-noi-kezilabdacsapata-lett
A legjobb csapat a HC DAC női kézilabdacsapata lett
Fotó:  Lacza Gergely

Edzők:

1. helyezett: Debre Viktor (a HC DAC női kézilabdacsapatának vezetőedzője)
2. helyezett: Gútay Straka Mária (HC DAC, U12 lányok)
3. helyezett: Gaál Attila (Gaal Wrestling Team)

További jelöltek:

Csiba Dávid (Ippon Karateklub)
Dominika Grajcarová (Športujsnami)
Magyar Bálint (Trinitas Sport Club)
Markovics János (Seishin Karate Klub)
Varga Medgyes Renáta (Megy Sport DS)
Peter Plavec (Sportfanatic)
Taric László (TopRunDS)
Vajas József (Dunaszerdahelyi Birkózóklub)

debre-viktor
Debre Viktor
Fotó:  Lacza Gergely

A gálaműsor további részét kulturális és sport blokkok színesítették. Petrík Sofia, a Szabó Gyula Alapiskola tanulója és Nina Sehnalová, a Ladislav Dúbrava Gimnázium diákja (mindketten a helyi művészeti alapiskola növendékei is egyben) éneklésével, a Művészeti Alapiskola modern tánc csoportja (Benkóczky Blanca, Sebő Flóra, Dusa Zsófi és Kironsky Lili) pedig a Pretty Savage című koreográfiával emelte a gála fényét. A díjátadó az Arizóna zenekar rövid akusztikus koncertjével ért véget.

arizona-nagy-gyula
Arizóna
Fotó:  Nagy Gyula
a-legjobb-csapat-a-hc-dac-noi-kezilabdacsapata-lett
Galéria
+13 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.