2021. január 11., 15:26

A világbajnokságra készül Bukor Ádám

Tizenhatodik évadát kezdi meg uszonyosúszásban a világcsúcstartó Bukor Ádám. A Galántáról származó fiatal sportolót a tavalyi év végén vehette át az „Év sportolója” díjat a Magyar Búvár Szövetségtől a 2019-es eredményeiért. Olvassák interjúnkat a nagyreményű uszonyosúszóval, aki már aktívan készül a 2021-re halasztott uszonyosúszó világbajnokságra!

Bukor Ádám és Jakabos Zsuzsa

Januártól Bukor Ádámmal Petrov Árpád, a Győri Úszó Sportegyesület vezetőedzője dolgozik a klasszikus úszás sportágban, mivel a fiatal sportoló nem csak a Győri Búvár Sportegyesület tagja, hanem már a Győri Úszó Sportegyesület tagja is. Uszonyosúszásban továbbra is édesapja, Jakoda Tibor edzi Bukor Ádámot, aki 2021-ben azt szeretné bizonyítani, hogy a sok munka meghozza gyümölcsét hazai- és világversenyeken egyaránt. A Felvidékről származó, egyik kiemelkedő magyar sportolóval beszélgettünk.

Bukor Ádám

A 2020-as év második fele sokaknak nehéz volt. Miként élte meg Ön ezt az időszakot?

A 2020-as évre nagyon jól indult a felkészülésem. Ez az év az uszonyosúszás felnőtt világbajnokság éve volt. Minden adott volt: kitűnő edzési feltételek, kitűnő csapat két edzővel, jó egészségi állapot. A februári egri uszonyosúszó világkupa első fordulóján ez nagyon érződött. Jószerével "kiúsztam a vizet" a medencéből, kitűnő időeredményekkel. A 200m-es felszíni úszásom a 2020-as évi legjobb időeredménye lett a világon és ez minden idők harmadik legjobb ideje is a Földön. Ilyet februárban úszni nem könnyű, ez arra enged következtetni, hogy a nyári világbajnokságra nagy formát érhettem volna el. Sajnos 2020. márciusában a járvány miatt "leállt" a világ és vele együtt a sport is. A világbajnokság elhalasztásra került, ha jól mennek a dolgok, 2021-ben rendezik majd meg. Az újrakezdés nyáron történt, de a mai napig nagy a bizonytalanság...

Milyen újdonságok jegyezhetőek a karrierjében az elmúlt hónapokat figyelembe véve?

Sok szempontból Győr lett az otthonom. A felvidéki uszoda, ahol évekig edzettem megrongálódott és bezárták. Szerencsére még ezután is tudtam edzeni a galántai Kodály Zoltán Gimnázium uszodájában, igazgatói engedéllyel. Ma a Győri Búvár Sportegyesület és a Győri Úszó sportegyesület igazolt tagja vagyok. A búváregyesületben édesapám az edzőm és csak velem foglalkozik, míg a győri úszóklubban sok versenytársammal együtt edzünk Petrov Árpi vezetőedző vezénylésével. Szeptembertől a győri Széchenyi István Egyetem hallgatója vagyok. Most épp vizsgaidőszakban vagyunk, ennek nagyobb részét már letudtam. Úgy gondolom, hogy a körülményekhez viszonyítva sikeresen vizsgáztam... Az egyetemen szociálpedagógiát tanulok.

Ön kiérdemelten elnyerte az Év Sportolója díját a saját kategóriájában. Mely eredmények sorolhatóak fel a díj mögött?

A 2019-es év számomra nem volt könnyű. Uszodát és klubot is váltottam és két edző vezénylését kellett megszoknom. Így készültem az uszonyosúszó Európa-bajnokságra, melyet két ezüstéremmel egyéniben és egy váltóban elért bronzéremmel zártam. Szerencsére ez is elég volt ahhoz, hogy a legjobb magyar felnőttként zárjam az uszonyosúszó EB-t. A legjobb sportolónak járó díj az az évi legjobb válogatott sporteredmény alapján történik, amit általában a következő év elején adnak át a sportolónak. Ezt a díjat a Nemzeti Versenysport Szövetségtől 2020 februárjában Budapesten immár másodszor kaptam meg! A Magyar Búvár Szakszövetség 2020, évi tavaszi díjazása viszont már járványügyi okok miatt elmaradt és csak két hete decemberben on-line térben került megrendezésre. E díjnak nagyon örülök, mivel a sporteredményem nehezebb körülmények mellett jött létre.

Nyilván jó érzés, ha értékelik az ember erőn feletti fáradozásait és teljesítményeit.

Minden értékelésnek, díjazásnak nagyon örülök. Abban a pillanatban feledteti a sok munkát, fájdalmat, mely vele jár és csak a szép és jó jön elő. Ilyenkor jutnak eszembe azok a meghatározó emberek, akik ezen az úton rövidebb vagy hosszabb ideig velem vannak. Említsem Kiss Ervin tanár urat, aki becsalogatott a Kodály Zoltán gimnázium épületébe és megmutatta a gimi medencéjét, ahol 10 évet úsztam, edzettem. Győrben Petrov Iván őrangyalként jelent meg az életemben és vitt át minden nehézségen. Ez Győrben érvényes Bartos Gyuri barátomra, aki a klubban a sportügyeimet intézi és Csókás Petire az elnökre is. Ilyenkor magamban ezt nagyon meg szoktam köszönni...!

Mik a tervei az elkövetkező időszakra? Hogy néznek ki most a napjai?

A 2021-re halasztott uszonyosúszó világbajnokságra készülök amennyire csak lehet. Ha minden rendben lesz a világban, ezt nyáron rendezik Oroszországban. Szeretnék maradandót alkotni ezen a VB-n, ugyanis ez a 2022-ben megrendezésre kerülő Világjátékok (ez is csúszott egy évet) nominációs versenye, és ide csak kiváló eredményekkel lehet eljutni. A világjátékokon való sikeres szereplés még hiányzik a gyűjteményemből. Ezen eddig még sosem vettem részt.

Komoly munka és erőbefektetés áll Ön előtt. Van azért szabadideje is?

Szabadidőm nagyon kevés, mivel a győri Aqua Sportközpontban dolgozom, sportolok és egyetemi hallgató vagyok napi tagozaton (kedvezményes tanrendem van). Talán az egyetlen kikapcsolódás az, amikor a Győri Balett előadásán veszek rész, mivel az egész csapattal kiváló a kapcsolatom, mondhatnám, baráti. Évek óta kedvelem a keleti kultúrát. Örülök, hogy -e téren egy hullámhosszon vagyunk Jakabos Zsuzsával, a magyar úszóválogatott kiválóságával. Zsuval napi szinten együtt is edzünk (ha itthon van Győrben), és ha időnk van, jókat szoktunk beszélgetni.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.