2021. május 23., 13:08

A tervek szerint japán nézők lehetnek az olimpián

A tokiói olimpia és paralimpia szervezői hajlanak rá, hogy helyi nézők lehessenek a nyári ötkarikás versenyek helyszínein, és ezt állítólag támogatja a japán kormány is.

Illusztráció
Fotó: Archívum

A japán fővárosban április vége óta rendkívüli állapot van érvényben a koronavírus-járvány negyedik hulláma miatt.

A szervezők a tervek szerint júniusban döntenek a nézőszámról, figyelembe véve a fertőzési helyzetet és egyéb tényezőket, de a Kyodo japán hírügynökség legfrissebb értesülései szerint valószínűleg az utolsó pillanatig fenntartják a zárt kapus rendezés lehetőségét, arra az esetre, ha a járványhelyzet tovább romlik.

A nézők beengedése mellett szól, hogy a profi baseball- és labdarúgó-bajnokság szurkolók jelenlétében zajlik, az olimpiai teszteseményeken némelyikén is voltak nézők, és jelentősebb problémák egyik alkalommal sem voltak.

Aggodalomra ad okot azonban, hogy

a nézők engedélyezése növeli a gyalogosforgalmat a helyszíneken kívül, ezért további óvintézkedésekre lenne szükség.

Az ötkarikás játékok előkészítésében jelentős szerepet játszó, ám neve elhallgatását kérő tisztségviselő elárulta,

a szervezők között már nem arról folyik a vita, hogy legyenek-e nézők, vagy sem, hanem arról, hogy hány embert engedhetnek be az egyes helyszínekre.

Amennyiben korlátozni akarják a nézőszámot, akkor sorsolásra lesz szükség a belépőjegyek tulajdonosai között.

A koronavírus-járvány miatt tavalyról idén nyárra halasztották az olimpiát és a paralimpiát, előbbit július 23-tól augusztus 8-ig, utóbbit augusztus 24. és szeptember 5. között tervezik lebonyolítani. A szervezők március 20-án úgy döntöttek, hogy külföldi szurkolók nélkül rendezik meg a játékokat.
 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.