2020. november 15., 16:45

A szlovák hoki 90 éve Galántán

Új kiállítás nyílt „A szlovák jégkorong 90 éve” címmel a Galántai Honismereti Múzeumban. A tárlatnyitót online térben tartották meg, az érdeklődőknek a szlovák jégkorong sport kilencven évét mutatják be a múzeumban, kedveskedve ezzel a sportkedvelő közönségnek.

Archív felvétel
Fotó: hockeyslovakia.sk

November 14-én, a Múzeumok és Galériák Éjszakájának kijelölt napon nyílt új kiállítás a Galántai Honismereti Múzeumban. A koronavírus járvány miatt ezúttal sem lehetett jelen a nagyközönség a tárlatnyitón, így azt a múzeum dolgozói online térben, videóüzenettel oldották meg. Holop Zsóka, az intézmény referense két nyelven, szlovákul és magyarul vezette be a nézőket a kiállítás rejtelmeibe, a tárlatot annak összeállítja, Erika Slobodová mutatta be.

A szlovák jégkorong 90 éve című kiállítással ezúttal a sportrajongó közönségnek kedveznek, a tárlat január végéig megtekinthető, de amíg a járványhelyzet nem enyhül, csak virtuális módon.

A virtuális kiállítás a jövő hét folyamán már elérhető lesz a múzeum honlapján keresztül.

300419_vystava_2.jpg
Archív felvétel
Fotó:  hockeyslovakia.sk

A szlovák jégkorong 90 éve című kiállítást a Szlovák Olimpiai és Sportmúzeum a  Szlovák Jégkorong Szövetséggel együtt valósította meg. A vándorkiállítás 2019-ben jött létre a szlovákiai szervezett jégkorong 90. évfordulója alkalmából, ami arra utal, hogy mára már a téli sportoknak is hagyománya és sikere van az országban.

A kiállítás látványos paneleken keresztül időrendi sorrendben térképezi fel e sportág kezdeteit.

A szövegeket, melyeket Ján Holko jégkorongtörténész állított össze, a Szlovák Olimpiai és Sportmúzeum gyűjteményéből, valamint magángyűjteményekből származó érdekes tárgyak egészítik ki. A régebbi és újabb típusú sporteszközök a szlovák jégkorong első és legutóbbi sikereit idézik fel, és olyan szlovák jégkorong legendák neveihez kapcsolódnak, mint Dárius Rusnák, Dušan Pašek, Igor Liba. Megtekinthető továbbá Ján Lašák és Jaroslav Halák kapusok jégkorongfelszerelése is.

A kiállítás ezenkívül érméket, díjakat és kupákat mutat be a világ- és hazai bajnokságokról. A látogatóknak a hozzájuk kapcsolódó pillanatokra - konkrét mérkőzésekre, győzelmekre és vereségekre - is lehetőségük lesz visszaemlékezni, ezenfelül megtudhatnak egyet s mást magáról a sportágról is.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.