2022. március 18., 14:10

A párizsi olimpiáról is kitilthatják az oroszokat?

A francia főváros polgármestere jelezte, hogy ukrajnai háborúja miatt Oroszországot és az őt támogató Fehéroroszországot is eltilthatják a 2024-es párizsi nyári olimpián való részvételtől.

olimpia
Képünk illusztráció
Fotó: pixabay.com

Az insidethegames.biz idézte Anne Hidalgo kijelentését, amely szerint az ötkarikás játékokat nem szabad elválasztani Oroszország ukrajnai agressziójától.

Számomra az olimpia is a geopolitika világának részét képezi

- fogalmazott a párizsi elöljáró.

Ami ma történik, Oroszországot nem igazán sorolja a békés országok csoportjába

- tette hozzá.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a múlt hónapban ajánlást adott ki,

amely szerint Ukrajna megszállását követően mind Oroszország, mind Fehéroroszország sportolóit és tisztségviselőit el kell tiltani a nemzetközi sporteseményekről.

Mindkét országot kizárták az idei pekingi téli paralimpiáról, bár az orosz és a fehérorosz nemzeti olimpiai, illetve paralimpiai bizottság működését nem függesztette fel a NOB, illetve a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság

- emelte ki a portál.

Ugyanakkor számos nemzetközi sportági világszövetség kizárta versenyeiről a két országot, és elvette tőlük az oda tervezett sportesemények rendezési jogát.

Tony Estanguet, a 2024-es játékok szervezőbizottságának elnöke szintén dicsérte a nemzetközi sportszervezetek Oroszország és Fehéroroszország elleni fellépését, mint bátor, határozott döntést, amelyet tiszteletben kell tartani, de hozzáfűzte: most még túl korai lenne határozni a párizsi olimpiai részvétel kérdésében.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.