2021. február 25., 17:56

A kormány leállította a következő évek legnagyobb csallóközi sportberuházását

A szlovák sport támogatása már évtizedek óta jelentős problémákkal küzd, s úgy tűnik, hiába van a legerősebb kormánypárt parlamenti képviselői közt több korábbi élsportoló, az elkövetkező években a problémák csak tovább mélyülnek, mert a kormány 20 millió euróval kevesebbet ad idén a nemzeti jelentőségű sportlétesítmények kialakítására, ez pedig a Csallóközt is érinti.

Galéria
+5 kép a galériában
Fotó: cyklistikaszc.sk

Az eredeti tervek szerint 46,5 millió eurós támogatást ígértek az ilyen jellegű létesítmények építésére, ehelyett csak 25,7 millió euró jut. A kormány más változásokat is eszközölt, amellyel az edzők iskolai tevékenységét kívánja támogatni, de ezek anyagi kerete jóval csekélyebb.

A változtatás legnagyobb vesztese éppen a csallóközi régió és a kerékpár sport lesz, mert Dióspatonyban, ahol már autóversenypálya is található, egy újabb komoly sportlétesítmény jött volna létre. A Nemzeti Kerékpáros Központ építése volt ugyanis tervben, amelyre több mint 29 millió eurót szánt az előző kormány, de Eduard Heger pénzügyminiszter szerint ez a döntés olyan részleteket tartalmazott, amelyek nem megvalósíthatóak vagy rosszul voltak tervezve, ezért a döntést felülértékelte.

A történethez tartozik, hogy a megvalósítás helyszínét és költségvetését már 2019-ben is bírálta az OĽANO, arra keresték a választ, vajon miért Dióspatonyban épülne a létesítmény és miért ilyen drágán. 

A szlovák kerékpársport Peter Sagan világbajnoki címei és Tour de France-on elért sikerei miatt óriási érdeklődésnek örvend, de a sportolás lehetőségei nagyon csekélyek az országban.

A pályakerékpárosoknak csupán egyetlen versenypályájuk van, az sem fedett, mint a világ modernebb felében, a Csallóközben két éven belül ilyen is épült volna.

A terveket az UCI, vagyis a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség is örömmel fogadta és úgy vélték, a központ nem csupán a szlovák, de az egész régió sportja számára fontos bázis lehet. Nem lesz, mert a kormány másként döntött.

Peter Pivara, a Szlovák Kerékpáros Szövetség elnöke, aki a projekt egyik megalkotója volt úgy nyilatkozott a közszolgálati adónak,

szomorú, hogy politikai okok miatt nem valósul meg a projekt, mert azt az előző kormány fogadta el.

Egyúttal bírálta a politikusok azon döntését is, amelyek

ellehetetlenítik a fiatalok kültéri sportolását, miközben az éppen erősíti az immunitásukat.

A projeknek egyébként 2019-2023 között kellett volna megvalósulnia, a szövetség pedig eddig csak az előkészítésre kapott támogatást.
A 2023 végéig kellett volna elkészülnie a központnak, egy olyan kerékpáros komplexumnak, amelyben az egész idény alatt lehetővé válna a különféle kerékpáros sportok gyakorlása.

Galéria
+5 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.