2021. július 19., 07:51

A japánok kétharmada kételkedik, hogy biztonságosan megtartható az olimpia

A japánok kétharmada kételkedik abban, hogy biztonságosan megtartható az olimpia a koronavírus-járvány közepette - derül ki az Aszahi Simbun című japán hírlap által közzétett közvélemény-kutatásból négy nappal a pénteki nyitóünnepség előtt.

Fotó: Tasr/AP

A hétfőre virradóra közzétett felmérés szerint a válaszadók 68 százaléka fejezte ki kételyeit, hogy a szervezők képesek lesznek gátat szabni a vírus terjedésének. A megkérdezettek háromnegyede értett egyet azzal a döntéssel, hogy a játékokat szurkolók nélkül tartsák meg. Mindemellett a válaszadók 55 százaléka ellenezte az olimpia megtartását, és csak 33 százalék támogatta a játékok lefolytatását.

A telefonon elvégzett közvélemény-kutatás során 1444 embert kérdeztek meg.

A japán fővárosban felfelé ível a járványgörbe, ami miatt a kormány nemrég szükségállapotot hirdetett Tokióban és a környező prefektúrákban. Ezzel párhuzamosan egyre nagyobb az aggodalom a külföldi sportolók, tisztségviselők és újságírók ezreit vonzó olimpia megtartását illetően.

Vasárnap két újabb pozitív koronavírustesztet jelentettek a sportolók között a tokiói olimpiai faluban. A szervezők összegzése szerint ezzel eddig az olimpián közreműködő vagy részt vevő személyek közül 10-nek lett pozitív a tesztje.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.