2022. április 1., 15:12

A brit sportminiszter elhatárolódást vár az orosz sportolóktól

Az orosz és fehérorosz sportolóknak kifejezetten el kell ítélniük az ukrajnai inváziót, ha Nagy-Britanniában akarnak versenyezni - jelentette ki Nigel Huddleston brit sportminiszter.

orosz sportolók
Fotó: TASR/AP

Szavait az insidethegames.biz oldal idézte, kiemelve, hogy

a kritériumnak meg kell felelniük az Ukrajnában háborúzó Oroszország és az őt támogató Fehéroroszország teniszezőinek is, akik az angliai Grand Slam-tornán, Wimbledonban indulni kívánnak.

Az orosz és fehérorosz egyéni sportolóknak írásos nyilatkozattal kell bizonyítaniuk, hogy valóban függetlenek és semlegesek, ha részt akarnak venni a brit sporteseményeken, beleértve a wimbledoni versenyt is

- szögezte le Huddleston.

A sportolóknak ígéretet kell tenniük arra is, hogy szóban sem állnak ki Oroszország ukrajnai inváziója mellett, továbbá a két ország képviselői nem viselhetik nemzeti színeiket, és nem versenyezhetnek nemzeti zászló alatt

- jelentette ki a sportminiszter.

Mindez azt jelenti, hogy például a férfiak egyéni világranglistáján jelenleg második orosz Danyiil Medvegyevnek, vagy a női rangsorban ötödik fehérorosz Arina Szabalenkának is írásos semlegességi nyilatkozatot kell tennie, ily módon elhatárolódva Moszkva, illetve Minszk politikájától, ha Wimbledonban szeretne játszani.

London az év második tenisz Grand Slam-tornájának június végén, július elején ad otthont.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.