2019. május 31., 11:08

Világbajnoka van Füleknek

Gallo Erik, füleki tekéző neve korábban főként a helyi sportkedvelők körében volt ismert. Mára azonban nem csupán országos, de világviszonylatban is jegyzik a nevét. A fiatal fiú ugyanis a csehországi Rokycanyban megrendezett világbajnokságon aranyérmet szerzett.

erik4-jpg
Galéria
+4 kép a galériában
Fotó: Flachbart László

A szerény, csendes füleki fiú nagy meglepetést okozott a tekevilágban. A 18 éves Gallo Erik a hazai bajnokságon elért kiváló eredményeinek köszönhetően bekerült az U18 válogatottba, április végén ifjúsági szlovák bajnok lett, vegyes gurításban ezüstérmes, 665 ledöntött bábuval személyes rekordot állított fel. Legnagyobb sikere azonban a csehországi Rokycanyban megrendezett világbajnokságon elért győzelme volt. Csapattársaival május 12-én csapatversenyben bronzérmet szereztek, május 15-én vegyes gurításban ezüstérmes lett. Ezt is felülmúlva, egyéni versenyben aranyérmet és azzal járó világbajnoki címet szerzett 631 ledöntött bábuval.

Amikor elhangzott a nevem, még nem tudtam felfogni, hogy világbajnok lettem. El kellett telnie egy hétnek, és most már nagyon jó érzéssel tölt, nagyon boldog vagyok”

– nyilatkozta portálunknak Erik, aki egyébként 11 éves kora óta tekézik. Tanító nője, Bábelová Magdaléna kezdeményezésére kezdte el a sportot. Megtetszett neki, és azóta játszik.

Balról: Flachbart László és Gallo Erik
Balról: Flachbart László és Gallo Erik
Fotó:  Flachbart László

„Heti kétszer edzek. Ehhez jön még a konditerem és a futás, mivel ehhez jó kondícióban és fizikai erőben kell lenni” – mondta.

„A teke kemény fizikai és szellemi felkészülést igényel” – tette hozzá Simon Sándor, edző. „Erik olyan vasakarattal rendelkezik, ami elengedhetetlen ebben a sportágban. Azon felül az alázat szintén nélkülözhetetlen ilyen eredmények eléréséhez, na meg aztán a szorgalmas munka. Minden héten, minden edzésen elvégezni azt, amit az edző mond. Erik ezt megtette bármikor, szó nélkül, nem hátrált meg semmilyen akadálytól, hanem küzdött, és meglett az eredménye” – mondta.  

A teke sport 1968-ban honosodott meg Füleken. Flachbart László, az FTC teke szakosztályának vezetője, 25 évvel ezelőtt kezdett játszani. Barátjával, Pastorák Péterrel megszólítottak néhány lelkes játékost, hogy szervezzenek városi ligát. Azokból az emberekből állt össze az a csapat, ami most Extraligát játszik.

„Örömmel tölt el, hogy van utánpótlás. Gallo Erik és Flachbart Patrik, két remek játékos, akik már a felnőtt csapatot is erősítik. Ezáltal a csapat is fiatalodik” – mondta a szakosztály vezetője.

Gallo Erik szüleivel és Flachbart Lászlóval
Gallo Erik szüleivel és Flachbart Lászlóval
Fotó:  Flachbart László

Visnyai Attila, az FTC elnöke, a klub nevében köszönetét fejezte ki az edzőknek és a szülőknek egyaránt, akiknek szintén nagy szerepük volt abban, hogy Erik ilyen magaslatokig jutott.

A fiatal tehetség az idei szezont rendkívül eredményesen zárta. A világbajnokságon elért sikerek mellett februárban hatalmas szenzációt keltett, amikor néhány napon belül kétszer is megdöntötte az egy meccsen belül ledobott kuglik tíz éves rekordját.

erik4-jpg
Galéria
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.