2023. augusztus 14., 14:03

Vereséggel rajtoltak a ragyolciak és az ajnácskőiek is

Egy héttel a III. liga nyitánya után útjára indult a labda az alacsonyabb osztályú labdarúgó bajnokságokban is. A fülekiek nem tudtak élni az ünnepi alkalom kínálta lehetőséggel, szerencsétlen vereséget szenvedtek a sztropkóiaktól, míg a losonciak és a rimaszombatiak megosztoztak a pontokon. Az V. ligában kínos verséggel kezdték az idényt a ragyolciak, de a tótgyarmatiak sem tudtak pontot szerezni az újonc losonctamásiak otthonában. A VI. ligában győzelemmel indítottak a felediek, az óváriak és az ipolybalogiak, az ajnácskőiek viszont nem boldogultak a jolsvaiak otthonában. A csapat jelenéről és lehetőségeiről Tóth Tamással, a csapat egyik mindenesével, helyi képviselővel beszélgettünk.  

losonc
Losonci tribün
Fotó: Archív felvétel

A III. ligában a rimaszombatiak a kálnóiak elleni győzelemmel kezdtek, s a 2. fordulóban sem kellett messzire utazniuk, hiszen a losonciakkal csaptak össze. A hazaiak ((Jenčo–Fabian, Komora, Tannhauser, Suja, Beran, Karkus (79. Sokol), Kotora, Šulek (83. Imre), Berky, Pipíška (63. Jshari))) nem kezdték túl sikeresen az idényt, hiszen Szinnáról vereséggel tértek haza.

Ennek ellenére mintegy 450 néző várta a két csapatot, akik hiába igyekeztek, gólig nem jutottak el.

A Bari Jenő vezette batyiak ((Sokol–Radauel Kaua, Petrán, Krištof, Oluwaseun Japhet–Juhász, Ciprus, Krstich (81. Vargic), Kurek (74. Aremu), Oláh (61. Lupták)–Gembický)) csapatában több olyan játékos (Ciprus, Vargic) is pályára lépett, aki hónapokat hagyott ki sérülés miatt, a kapujukban a mindössze 18 éves rózsahegyi Branislav Sokol állt, s 61 percet játszott az a Kevin Oláh is, aki épp Losoncról tette át a székhelyét Rimaszombatba. Igaz, a losonciak színeiben szereplő Šulek viszont nemrég még Rimaszombatban játszott. Bari Jenő csapata így négy ponttal zárta az első két fordulót, míg a harmadik fordulóban szabadnapos lesz. Említsük meg viszont, hogy Bari Jenő pénteken polgármesteri díjat vehetett át a Füleki Városnapokon.

A Városnapok keretében került sor a fülekiek ((Páriš–Balázs (72. Urbancsok), Illés, Köböl (58. Fajd), Kojnok, Adamec (58. Telek), Ibos (82. Komar), Nemergut, Major, Hornyák, Püšpöky)) első hazai bajnokijára, s a mintegy 600 néző a napsütéses időben biztos győzelmet remélt a múlt heti námesztói döntetlen után. Már csak azért is reménykedhetett, mert tavasszal a fülekiek épp a sztropkóiak (Stropkov) elleni hazai győzelemmel biztosították be a bentmaradásukat a III. ligában.

foci
A losonciak kezdés előtt
Fotó:  Archív felvétel
A 33. percben Püšpoky meg is szerezte a vezetést a hazaiaknak, de a sztropkóiak hat percen belül egyenlítettek, sőt a második félidő közepén a vezetést is megszerezték. De a hazaiak hiába fokozták a nyomást, több gól nem esett, így a meglehetősen rapszodikusan szereplő vendégek elvitték a három pontot, megkeserítve ezzel a fülekiek ünnepi hangulatát.

A harmadik nógrádi csapat, a kálnóiak Rimaszombat után Námesztóra (Námestovo) utaztak, de nem sok vizet zavartak, s 3:0 arányban kikaptak. Két forduló után meglepetésre a táblázatot az újonc ólublóiak és a sztropkóiak vezetik (mindketten hatpontosak), a rimaszombatiak négy ponttal az ötödik helyen állnak, a fülekiek és a losonciak egypontosak, mjg a táblázatot a tavaly a feljutásért küzdő héthársiak (Lipany) és a kálnóiak zárják, akik még nem szereztek pontot. Ahogy a varannóiak (Vranov nad Topľou) és a szepesváraljaiak sem.  

A 3. fordulóban csak a nógrádiak lépnek pályára, a losonciak és a füelkiek már 19-én, szombaton 16.30 órai kezdettel Námesztón ill. Bártfán, míg másnap a kálnóiak Sztropkón.

Nem teljes kapacitással kezdődött el az V. liga, a tornaljaiak első mérkőzését a ladomérmindszentiek (Ladomerská Vieska) ugyanis csak augusztus 29-én bonyolítják le. A legnagyobb várakozás az újonc losonctamásiak első hazai mérkőzése előzte meg, s az a 200 néző, aki kilátogatott a mérkőzésre, nem is csalódott, hisz volt minden, ami a futballhoz kell, kihagyott és berúgott tizenegyes, kiállítás, s a végén hazai győzelem.

A losonctamásiak tavalyi gólkirálya, Weisenpacher már a 20. percben megszerezhette volna első V. ligás gólját, de kihagyta a csapata számára megítélt büntetőt. Így hiába dolgozott ki mindkét csapat több helyzetet, a félidő gól nélküli döntetlennel zárult. A második félidő közepén aztán öt perc alatt két gólt is szereztek a hazaiak, előbb Mišo talált a hálóba, majd a második tizenegyest Fehérvári már  nem hibázta el. Viszonylag gyorsan jött Koncz válasza, de egyenlíteniük nem sikerült, sőt a csereként a 70. percben beállt Christopher Ďörď alig 16 percnyi játék után a kiállítás sorsára jutott.

A ragyolciak az újonc breznóbányaiak otthonában kezdték az idényt, s kísértetiesen lemásolták az egy héttel ezelőtti Szlovák Kupában elért eredményüket.

Ahogy akkor Málnapatakon (Málinec), most Tóth góljával Breznóbányán is vezetéshez jutottak már a 14. percben, de ezzel el is lőtték a puskaporukat, s ahogy a málnapatakiak, úgy a brezbóbányaiak sem adták alább öt gólnál. Így az 500 néző lelkesen ünnepelhette a hazaiakat, a ragyolciak pedig elgondolkodhatnak a folytatásról.

A második fordulóban a sorsolás szeszélye folytán a két újonc találkozik már 19-én, szombaton. 16.30 órától a losonctamásiak a breznóbányaiakat fogadják. Másnap a ragyolciak a ladomérmindszentieket, a tótgyarmatiak a selmecbányaiakat, míg a csak most bekapcsolódó, tavaly csodával határos módon bennmaradt tornaljaiak a harmadik újonc cserpatakiakat (Osrblie) fogadják.
ajnácskő
Ajnácskőiek edzés közben
Fotó:  Archív felvétel

Útjára indult a labda a VI. ligában is, de itt sem rendeztek teljes fordulót, a lukanényeiek csábi vendégjátékára csak augusztus 29-én kerül sor. A tavaly az utolsó fordulóban elbukó ajnácskőiek teljesen megújult csapattal vágtak a VI. liga küzdelmeinek, s első mérkőzésüket a VII. ligából felkerült jolsvaiak otthonában játszották. A nyáron a csapat játékosainak nagy része távozott, s új edző ült le a kispadra is, a péterfalaiak egykori gólgyárosa, Pápista Aladár személyében. 

A kisváros nézőterén 250-en voltak kíváncsiak a hazaiak első VI. ligás bajnoki mérkőzésére, akik a 12. percben Jakab Dávid öngóljával meg is szerezték a vezetést. Bár erre Tóth Tibor még válaszolni tudott, de a hazaiak még a félidő végéig kétszer betaláltak Szabados Máté kapujába. Mivel a második félidőben több gól már nem esett, így a jolsvaiak győzelemmel tértek vissza a VI. ligába. 150 néző várta a felediek első bajnokiját is (a Szlovák Kupa első fordulójának múltkor elmaradt mérkőzését augusztus 16-án, szerdán pótolják 17.00 órától a zólyomlipcseiek ellen), amelyen az ipolynyékiek próbálták megakadályozni a hazaiak győzelmi vágyait. De ez csak ideig-óráig sikerült nekik, a felediek Uličný találatával már a 4. percben vezetéshez jutottak. Ezt a 49. percben Ohajda még egalizálta, de a fokozódó hazai nyomásnak már nem tudtak ellenállni, akik Szabó Tamás és Andrási góljaival végül biztosan nyerték a mérkőzést.

Az első forduló legizgalmasabb mérkőzésére Bozitán került sor, ahol a hazaiak már 2:0 arányban is vezettek az ipolybalogiak ellen, de a vendégek megfordították a számukra kedvezőtlen állást, s Szabó, Klinko és Skabella góljaival 3:2 arányban legyőzték a lelkes nógrádi kiscsapatot.

Sima győzelemmel kezdtek az óváriak és az alsósztregovaiak, előbbiek Máč és Fehér góljaival 2:0 arányban a nagyrőceieket győzték le, utóbbiak pedig 3:0 arányban verték a másik észak-gömöri csapatot, a tiszolciakat.

A 20-án lebonyolítandó második forduló sem lesz teljes, az alsósztregovaiak ugyanis csak szeptember elsején fogadják majd a bozitaikat. A forduló további mérkőzéseit 20-án, vasárnap bonyolítják le 17.00 órai kezdettel. Az ajnácskőiek a csániakat, az ipolynyékiek az óváriakat, a lukanényeiek a feledieket, míg az ipolybalogiak a jolsvaiakat fogadják.  

Tóth Tamás: „Idő kell egy új csapat kiépítéséhez”

A VI. ligás ajnácskőiek peches módon estek ki az V. ligából, ahol egyszer szerepeltek csak az utolsó helyen, szerencsétlenségükre az utolsó forduló után, így helyet cseréltek a másik dél-gömöri kiscsapattal, a tornaljaiakkal. A Rimaszombati Területi Labdarúgó Szövetség súlyos gondokkal küzd, a járási bajnokságba az idén csak négy csapat nevezett be, de a magasabb osztályokban is alig van képviselete a régiónak, Ajnácskő mellett már csak Feleden van működőképes csapat. A helyi futball gondjairól Tóth Tamással, az ajnácskői csapat egyik mindenesével, a helyi képviselő-testület tagjával beszélgettünk.

Milyen elképzelésekkel vágott neki az ajnácskői csapat az V. liga idei évadjának? S mi valósult meg mindezekből?

Szerettünk volna legalább az első nyolc csapat közé kerülni, sajnos ettől a várakozástól magasan elmaradtunk. Úgy gondoltuk és ezt klubunkon kívül állók is így látták, hogy játékos keretünk adott ehhez a célhoz.

A csapat az utolsó fordulóban zuhant az utolsó helyre, s így kiesett az V. ligából.  Ha úgy adódna, hogy több csapat is visszalépne, akkor vállalnák az V. ligát továbbra is?

Mivel már a téli szünidőben is gondjaink voltak a csapat tavaszi idényre való egyben tartásával, így érlelődött bennünk az a gondolat, hogy a következő szezont talán érdemesebb lesz egy osztállyal lejjebb folytatni.

Sajnos a csapat sem tudott megújulni a tavaszi visszavágókra, így talán törvényszerű is volt, hogy mi lettünk a kieső csapat a valóságban is, és nem kellett erről külön döntenünk.

Milyen anyagi kondícióban van a klub, s ha marad a kiesés, akkor hogyan tovább? A minap testületi ülés is volt, született valamilyen megegyezés?

Mivel klubunkat meghatározó szponzor nem támogatja így csak  községünk költségvetésére tudtunk, tudunk támaszkodni. Bár a testület folyamatosan támogatja klubunk „üzemeltetését” sajnos ez az V. ligára kevésnek bizonyult. Jelenleg jóváhagyott támogatás van csapataink további szerepeltetésére azzal a kitétellel, hogy ezen támogatást nem fordíthatjuk játékosok jutalmazására.

Ajnácskő a régió egyetlen települése, ahol még focicsapat működik, s a felnőttek mellett több ifjúsági csapatot is fenntartanak. Konkrétan az idén hány csapat és fiatal került a klub vonzáskörébe?

Évek óta figyelmet fordítunk Ajnácskőn az utánpótlás nevelésére. Az elmúlt évadban 3 ifjúsági (U19, U15, U13) csapatunk szerepelt kerületi szintű bajnokságokban és foglalkozásokat tartottunk a 10 éven aluli gyerekeknek is.

A következő szezonban ugyanígy szeretnénk folytatni, azzal a kivétellel, hogy az U19 maradna kerületi, míg az U15 és U12 (vagy U11) területi bajnokságokban. Természetesen továbbra se feledkeznénk még a kisebbekről sem.

Hogyan értékeli a csapat első, jolsvaiak elleni, idegenbeli mérkőzését?

Mivel sajnos nem tudtam ott lenni a meccsen (U15 csapatommal szombaton a Gödi SE-t láttuk vendégül), így a számbéli eredményt nem igazán szeretném kommentálni. Annyit tudok, hogy másfél hónappal ezelőtt még abban se lehettünk biztosak, hogy sikerül összeszedni egy csapatra való focistát, akik hajlandóak lesznek ingyen és bérmentesen képviselni színeinket. Ennek ellenére „próbajáték” alkalmával kb. 30 játékos jelent meg, ebből kell/kellett összerakni egy keretre valót.

Folyamatában vagyunk a dolgoknak, így azért várható volt, hogy egy újonc (aki nyerő szériából érkezett és sok év után tért vissza kerületi szintre) hazai első meccsén mindent megtesz a győzelemért (ezt talán tükrözi is a 3:1).

Úgy gondolom, hogy esetünkben helyén van az a terminus, hogy idő kell most nekünk egy új csapat építéséhez, de bízunk benne, hogy sikerülni fog és nem csak létszámnak leszünk jók a VI. ligában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.