2022. augusztus 15., 15:11

Tizenegyesek döntöttek Feleden és Losonctamásiban

A múlt héten nem is annyira a bajnoki küzdelmekre, inkább a Slovnaft Cup első fordulójára fókuszáltak a focirajongók a közép-szlovákiai régióban. Több regionális rangadóra is sor került, s volt, ahol csak tizenegyesek döntöttek a továbbjutó személyéről. A III. ligában mindenki ott folytatta, ahol egy hete abbahagyta, a rimaszombatiak és a losonciak ismét győztek, míg a fülekiek másodszor is egygólos vereséget szenvedtek.

feled
Fotó: Juhász Dósa János

Bár már egy hete elkezdődtek az alacsonyabb osztályú labdarúgó bajnokságok, s a szurkolók szép lassan megismerkedhetnek az átalakított csoportokkal, s lassan megtanulhatják, kedvenc csapatuk ezúttal melyik ligában szerepel majd, mégis a héten a legnagyobb várakozást a Slovnaft Cup első fordulója előzte meg, ahol több V. és VI. ligás csapat is III. ligás csapatot fogadhatott, s ez a nézői létszámon is megmutatkozott.

Meglepetésre már az első fordulóban búcsúzott a III. ligás füleki csapat, amely az V. ligás Breznóbánya otthonában vérzett el. A hazaiak – akiket mintegy 550 néző buzdított –,  már az első félidőben 2:0 arányban vezettek, s előnyüket megtartották a mérkőzés végéig.

Majdnem befürdött a szintén III. ligás rimaszombati csapat is, amely a VI. ligás losonctamásiak otthonában lépett pályára. A kapuban ezúttal Gregor Krisztián állt, hiányoztak viszont a rózsahegyi vendégjátékosok. A 350 néző előtt lejátszott találkozón a vendégek Šulek góljával már a 6. percben vezetést szereztek, de mintha megelégedtek volna az egygólos előnnyel. A közönség által is hajtott lelkes hazaiak a 86. percben Mišo góljával kiegyenlítettek, s mivel a batyiak már nem tudták megrázni magukat, a mindig bizonytalan kimenetelű tizenegyesrúgásra került sor, amely végül a vendégeknek sikerült jobban (6:7), így ők jutottak a második fordulóba, ahol az V. ligás nagykürtösiek várnak rájuk idegen pályán.

Azok a nagykürtösiek, akik az első fordulóban 286 fizető néző előtt tavalyi legnagyobb riválisukat, a ragyolciakat fogadták. A bajnokság a nógrádi alakulatnak sikerült jobban (a visszalépések miatt végül mindkét együttes feljutott), a nagykürtösieket így jogosan fűtötte a visszavágás. Ami sikerült is, a Zöllei és Bátka góljaival már az első félidőben kétgólos vezetésre tettek szert. A második játékrészben Radics Béla ugyan szépített, de Mihályi Sándor védencei képtelenek voltak fordítani.

simkovic
Középen Šimkovič ľubomír, aki a füleki FTC sportpályán vette át a kitüntetést
Fotó:  Schnelczer Zoltán
Tizenegyesek döntöttek Feleden is, ahol a most VI. ligás hazaiak a most V. ligás ajnácskőieket fogadták a dél-gömöri presztízsmeccsen. Ez a nézőszámon is meglátszott, hiszen mintegy 250 néző buzdította a csapatokat. A lagymatagon induló első félidőben a vendégek enyhe mezőnyfölényt harcoltak ki, de ez sokáig gólokban nem mutatkozott meg.

„Próbáljunk már egy kicsit többet gyerekek!” – próbálta felrázni a vendégeket Trizna Csaba csapatkapitány, s a buzdításnak lett is foganatja, a 36. percben Bálint Rajmund meg is szerezte a vendégeknek a vezetést, így 1:0-ás vendégvezetéssel tértek öltözőbe a csapatok. A második félidő elején aztán szinte semmiből jött az egyenlítés, a feledi csapat balogfalai származású hátvédje, Szabó Tamás fejessel vette be Varga Gergely hálóját. Sőt, a 81. percben jött egy másik balogfalai származású, az ezúttal szintén hátvédet játszó Kókai Krisztián, aki megfordította a mérkőzés állását. De ezzel még nem volt vége, az utolsó szó a 90. percben ismét Bálint Rajmundé volt, aki egyenlített, így Feleden is tizenegyesrúgásokra került sor, amely a vendégeknek kedvezett (4:5), így ők jutottak a második fordulóba.

Csábon nem akármilyen volt a tét, a VI. ligás hazaiak az V. ligás fehérkútiakat (Príbelce) volt, s a győztes a második fordulóban a Fortuna ligás zsolnaiakat láthatja vendégül szeptember 6-án.

A mérkőzést Ondrejkov első félidő végén lőtt góljával a vendégek nyerték, így ők fogadhatják majd a zsolnaiakat. Korponán két különböző csoportban játszó VI. ligás csapat találkozott, s a tét a második forduló és a Fortuna liga újonca, a besztercebányaiak voltak. A mérkőzés a vendég ipolynyékieknek sikerült jobban, akik az első félidőben már 2:0 arányban is vezettek, majd a mérkőzés hajrájában Fehér Mátyás biztosította be a továbbjutásukat (1:3). Így augusztus 24-én, 17.00 órától ők fogadhatják a besztercebányaiakat. Az V. ligás tótgyarmatiak a III. Ligás losonciakat fogadták, s a vendégek Prokaj és Tsilosani góljaival hozták a kötelezőt, s augusztus 24-én a trencsénmakóiak (Makov) otthonába látogatnak majd.

A III. liga második fordulóban mindhárom csapatunk hozta az előző napokban mutatott formáját, így a rimaszombatiak és a losonciak a liga- és a kupameccs után ezúttal is győztek, míg a fülekiek ismét kikaptak.

A sorsolás szeszélye folytán a rimaszombatiak az első három fordulóban hazai pályán fogadják az ellenfeleiket, s a kassaiak után egy másik keleti csapat, az egy hete Losoncon vereséggel rajtoló giráltiak (Giraltovce) látogattak Rimaszombatba. Bari Jenő ezúttal öt rózsahegyi játékosra számíthatott, s így a kapuban is rózsahegyi, Dominik Ťapaj állt. Ahogy egy hete Macejko, ezúttal is rózsahegyi játékos, a mindössze 19 éves Jakub Rakyta döntötte el a találkozó sorsát, aki kétszer is betalált a vendégek kapujába. A 200 lelkes néző legnagyobb örömére a második félidőben Juhász Csaba is gólt szerzett, így a hazaiak két forduló után pontveszteség nélkül, 6:1-es gólkülönbséggel vezetik a tabellát. Szintén hat pontos a losonci csapat is, akik a második fordulóban Felsővízközre (Svidník) látogattak, s Vízkeleti János védencei Kotora 81. percben lőtt góljával elhozták a három pontot.

Két vereséggel indította az idényt Ľubomír Šimkovič legénysége Füleken, de a Városnapok alkalmából megrendezett szinnaiak (Snina) elleni találkozón mégis ünnepnapra készült az FTC és lelkes, közel 500 fős szurkolótábora. Az ünnepi hangulatot fokozta a félidőben átadott Városdíjak, amelyek közöl az egyiket az FTC vezetőedzője, Ľubomír Šimkovič vehetett át sok évtizedes alázatos tevékenységéért.

Nos, mintha ez inkább megbénította volna a hazaiakat, s a vendégek a 77. percben Maroš Ferko góljával megszerezték a vezetést, s egygólos előnyüket a mérkőzés végéig meg is tartották. A fülekiek így két forduló után pont nélkül, 0:2-es gólkülönbséggel a 13. helyen szerénykednek, ráadásul a kupából is búcsúztak.

A 3. fordulóban – ahogy már jeleztük –, a rimaszombatiak ismét odahaza játszanak, ezúttal augusztus 21-én, vasárnap 16.30 órától a losonciaktól otthon vereséget szenvedett felsővízközieket fogadják. A losonciak pedig ugyanebben az időpontban hazai pályán a veszeleiekkel (Oravské Veselé) meccselnek, míg a fülekiek már egy nappal előbb szombaton a héthársiak (Lipany) otthonában lépnek pályára. 

Az V. ligában (a IV. ligában nincs déli csapat) a vereséggel rajtolt, s a kupától is búcsúzó tótgyarmatiak a málnapatakiak (Málinec) ellen szerettek volna javítani, s Borkó Bence már a 7. percben megszerezte a hazai csapatnak a vezetést. Hat perccel később a vendégek kiegyenlítettek, , de Berec Marián és Tóth Benjámin percei, vagyis góljai következtek, sőt Borkó másodszor is betalált, így a 33. percben a gyarmatiak már 4:1 arányban vezettek.

Az első félidő vége ugyan ismét a málnapataki Kelementé volt, aki másodszor is bevette Kaczorek kapuját, de a második félidőben ismét Tóth és Berec góljai következtek, így hat góllal küldte haza a hazai csapat a málnapataki alakulatot.

Kevésbé sikerült a forduló a régió másik három csapatának, az ajnácskőieknek, a ragyolciaknak és a tornaljaiaknak. Az ajnácskőiek odahaza fogadták a selmecbányaiakat, akik tavaly megnyerték ugyan a bajnokságot, de nem éltek a feljutás lehetőségével. Az ajnácskőieknél hiányzott a feledi kupamérkőzés hőse, Bálint Rajmund, s a vendégek igazolták tavalyi formájukat, a 22. percben megszerezték a vezetést. Bár az ajnácskőiek egy öngóllal még egyenlíteni tudtak, a második félidő hajrájában a selmeciek két góllal biztosították győzelmüket (1:3).

Az első fordulót győzelemmel indító (a tótgyarmatiak ellen) újonc ragyolciak a zólyomlipcseiek (Slovenská Lupča) otthonába látogattak, s ugyan Radics Béla ezúttal is betalált, amivel a vendégek már a 13. percben vezetést szereztek, újabb gólokat már csak a hazaiak lőttek, előbb Michal Čief fordította meg két góljával a számukra kedvezőtlen állást, majd a második félidő elején a hazaiak két gyors góllal bebiztosították a győzelmüket. Legközelebb a pontszerzéshez a tornaljaiak álltak, akik a ladomérmindszentiek otthonában próbáltak szerencsét. A gólnélküli első félidő után Kovács József a 47. percben a vezetést is megszerezte a tornaljaiaknak, de a mérkőzés hajrájában a hazaiak két gyors góllal megfordították a mérkőzés állását, s otthon tartották a három pontot. Két forduló után a tótgyarmatiaknak és ragyolciaknak 3-3 pontjuk van, míg az ajnácskőiek és a tornaljaiak még nem szereztek pontot.

foci
Balról jobbra Rubint Róbert, Visnyai Attila, Agócs Attila, Halánová Monika, Varga Attila és György Norbert
Fotó:  Schnelczer Zoltán
A következő forduló után ez már nem lesz így, ugyanis 21-én, vasárnap a tornaljaiak épp az ajnácskőieket fogadják, míg Ragyolcra az utolsó helyen szerénykedő gyetvaiak látogatnak. A tótgyarmatiak már egy nappal előbb, szombaton Fehérkúton (Príbelce) abszolválják a 3. fordulót.

A VI. liga legizgalmasabb, leggóldúsabb mérkőzését Bussán játszották, ahová a nyustyaiak látogattak. Álomszerűen indult a mérkőzés a hazaiak számára, ugyanis Kliment mesterhármasával a félidőben 3:0 arányban vezettek, s akkor nem sokan gondolták volna, hogy mégsem marad otthon a három pont. Az észak-gömöri csapat előbb 3:2-re felzárkózott, s ugyan Horváth Martin megszerezte a hazaiak negyedik gólját is, a vége a vendégeké volt, akik előbb szépítettek, majd az utolsó percben ki is egyenlítettek (4:4).

Nem született viszont gól Óváron, ahová az ipolynyékiek látogattak. Ipolybalogon sem sokan gondolták, hogy a hazaiak kitömik a nagyrőceieket, főleg, miután a vendégek Hrbál találatával már a 9. percben vezetéshez jutottak. A hazaiak Nedeľa és Krupčiak góljaival még az első félidőben vezetéshez jutottak, majd a második félidőben Reisinger két és Régi góljával 5:1 arányú kiütéses győzelmet arattak. A liga- és kupavereséggel rajtoló felediek Alsósztregovára látogattak, ahol egy percig sem volt kérdéses a győzelmük. Uličný, Zibrin és Andráši góljaival a második félidő közepén már 3:0 arányban vezettek, s a hazaiaknak Turán góljával már csak a szépítésre futotta. A lukanényeiek a dacsólámiakat (Dačov Lom) fogadták, s bár Gemer Zoltán az első félidő hajrájában megszerezte a vezetést a hazaiaknak, a második félidő közepén a vendégek Zuzin góljával egyenlíteni tudtak, s mivel több találat már nem esett, maradt az 1:1-es (el)döntetlen. A losonctamásiak csábiak elleni mérkőzését a két csapat kupakötelezettsége miatt november ötödikére halasztották. Két forduló után a csábiaknak, az ipolybalogiaknak és a feledieknek is 3-3 pontjuk van (igaz, előbbiek csak egy meccset játszottak eddig), az óváriak, az ipolynyékiek és a bussaiak két döntetlennel, s 2-2 ponttal rendelkeznek,  a lukanényeieknek egy pontjuk van.

A következő fordulóban, augusztus 21-én Tiszolc–Nyustya észak-gömöri rangadóra kerül sor, az ipolynyékiek az ipolybalogiakat, a csábiak az alsósztregovaiakat, a dacsólámiak a losonctamásiakat fogadják, míg a lukanényeiek Bozitára (Buzitka), a bussaiak pedig Nagyrőcére utaznak.  
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.