2019. szeptember 11., 10:40

Idén jubilál a komáromi Spartacus birkózóklub

Húsz évvel ezelőtt alakult meg a komáromi Spartacus birkózóklub, melynek egykori felnőtt tagjai a kötöttfogású országos válogatott gerincét képezték. Miután a sikeres versenyzők átszerződtek a jobb feltételekkel kecsegtető besztercebányai Dukla sportklubhoz, a Kúr Károly által irányított klubvezetés célul tűzte ki a megfelelő helyi utánpótlás biztosítását. Jelenleg is keresik a sportág iránt érdeklődő gyerekeket, s már újabb országos bajnokokkal büszkélkedhetnek.

Spartacus KN
Galéria
+3 kép a galériában
Fotó: archív felvétel

„Bár a Spartacus birkózóklubot 1999. december 13-án hoztuk létre, ám a komáromi birkózásnak sokkal régebbre nyúlik vissza a dicső története. Miután a rendszerváltás után sportágban helyi szintű stagnálás állt be, fontosnak tartottuk egy újabb sikeres korszak megnyitását" – mondta el portálunknak Kúr Károly nyugalmazott jogász, klubelnök.

"A birkózás fellendítését szívügyének tartó Knirs Imre, későbbi alpolgármester felkérésére vállaltam a klubelnöki feladatkör ellátását, s egykori sikeres birkózóként az edzések vezetésébe is besegítek. Eleinte a Vár utcai sportcsarnokban edzettünk, majd miután megszűnt a Szabadság utcai szlovák alapiskola, 2005-ben a várostól megkaptuk bérbe annak tornatermét. Szépen rendbehozattuk, így lelkes edzőtársaimmal: Csóka Krisztiánnal, Varga Ferenccel és Lakatos Nikolasszal együtt megfelelő környezetben foglalkozhatunk a gyerekekkel“ – tette hozzá Kúr.

Fotó:  archív felvétel

Jelenleg 25 gyerekkel az életkoruk szerinti elosztásban 5 csoportban edzenek, akik között kezdő óvodások és már versenyeken is bizonyított, 16-17 éves kadétok is vannak.

„Köztudott, hogy 2000-2018 között klubunk felnőtt tagjai az országos kötöttfogású válogatott gerincét képezték. Lévai Zoltán személyében világbajnoki bronzérmessel dicsekedhettünk, az Európa-bajnokságon pedig Lévai István 3 bronzérmet szerzett. Miután ők csapatostul átszerződtek a jobb feltételekkel kecsegtető, besztercebányai Dukla sportklubhoz, intenzív tagtoborzásba kezdtünk. Mivel Magyarországon egyre több hölgyet vonz a sportág, mi is várjuk sorainkba a lányokat és a fiúkat egyaránt. Minden hétfőn, szerdán és pénteken 17 órától az említett II. lakótelepi edzőtermünkben találnak meg minket, illetve a 0905/116 341-es telefonszámomon is szívesen szolgálok további információkkal“ – tudtuk meg a klubelnöktől.

A Spartacus birkózóklub egyetlen jelenlegi anyagi támogatója Komárom város, amelytől korábban évi 4200, tavaly pedig már 9600 eurós támogatásban részesült.

Ezen összegből már némileg könnyebben működhetünk, a bérleti és rezsiköltségeink kifizetésén kívül a versenyekre való utazásra is jut pénz. Sajnos régebben az őszi versenyekre már nem telt az anyagi forrásainkból, ezért azokon nem vehettünk részt.

Az áldozatkész munka már babérokat is termett. Például az elmúlt hétvégén a vásárúti birkózóklub által rendezett ifjúsági kötöttfogású nemzetközi birkózóversenyen Csóka Krisztián és Lakatos Nikolas edző vezetésével két első, valamint egy-egy harmadik, ötödik és hatodik helyezést értek el a komáromi birkózók.

Fotó:  archív felvétel

„Gyerekeink a serdülő korosztályban a legsikeresebbek: Velsicz Richárd és Lakatos Imre győztek. A kadétok közül Szabó Viktor a harmadik, Szabó Péter pedig az ötödik helyen végzett. A gyermek korosztályban pedig Lakatos Kevin hatodik lett. Egyébként két évtized alatt hozzávetőleg 150 országos bajnoki érmet szereztünk, ami a miénkhez hasonló kis klub esetében komoly eredménynek számít. A jelenlegi fiatalok közül Velsicz Richárd és Lakatos Imre már szintén országos bajnok, de a gyerekek többsége még kezdőnek minősül. Nekik még nagyon sokat kell tanulniuk. Bízunk abban, hogy közülük további bajnokaink kerülnek majd ki, akik öregbítik jubiláló klubunk nevét“ – zárta mondandóját Kúr Károly.

Spartacus KN
Galéria
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.