2019. február 28., 08:56

Hat szakosztályt működtet a Párkányi Városi Sportegyesület

„A Párkányhoz hasonló településekkel összevetve van mire büszkének lennünk, hiszen a legtöbb helyen nem működik ennyi szakosztály, mint nálunk, emellett a sportoláshoz szükséges feltételek is megfelelő szinten biztosítottak” – emelte ki beszélgetésünk elején Tóth Zoltán a Párkányi Városi Sportegyesület igazgatója.

sportparkany-1-archiv-copy-.jpg
Galéria
+6 kép a galériában

Tóth Zoltán elmondta, a sportegyesület vállalkozó részlege működteti a tulajdonukban lévő Sport hotelt és a kempinget, de a fő tevékenységük a sportolási lehetőségek és a sportolók fejlesztésének bebiztosítása. Hatékonyan működnek együtt az iskolákkal, a szabadidő központtal és természetesen a várossal, mint fenntartóval.

a felnőtt focicsapat Párkány testvérvárosában Bruntálban edzőtáborozott 2018-ban
a felnőtt focicsapat Párkány testvérvárosában Bruntálban edzőtáborozott 2018-ban

Labdarúgás, tenisz, kézilabda, súlyemelés, ökölvívás és asztalitenisz – ez a sportegyesület hat szakosztálya.

kézilabdázóink Prágában 2017-ben
kézilabdázóink Prágában 2017-ben

250 regisztrált tagjuk van - ezek legtöbbje focista. Főként gyerekekkel foglalkoznak, de minden szakosztályban felnőtt csapat is működik. Az igazgató hozzáfűzte, nehéz itt tartani a fiatal sportolókat, hiszen a városban kevés a középiskola, a jobb eredményt elérők pedig nagyobb klubokba igazolnak. Munkájuknak azonban látják a gyümölcsét, hiszen több olyan sportolónak innen indult a karrierje, akikre ma büszke lehet a klub. Közülük talán a leghíresebb Saláta Kornél volt szlovák válogatott, aki most a szombathelyi Haladásban játszik első ligát.

új öltöző
új öltöző

„Edzőink képesítéssel rendelkező amatőrök – őket a város fizeti. Nekik igen nehéz a dolguk, mert a 17-18 éves fiataloknak kell támaszt nyújtaniuk. Sokuk, magamat is beleértve második apjukként gondoskodik arról, hogy a sportra tudjanak összpontosítani, ne problémákkal legyen tele a fejük” – mondta el az igazgató. 

új öltöző
új öltöző

Ismertette, két focipályával rendelkezik az egyesület, a másodikra két éve lett felszerelve a művilágítás, így a mérkőzések akár sötétedés után is megrendezhetők. Sportcsarnok, tornaterem, salak- és teniszpályák állnak a sportolni vágyók rendelkezésére. A sportlétesítmények reggel héttől este tízig tartanak nyitva.

„Arra is nagy hangsúlyt fektetünk, hogy minden szakosztály sportolói részt vehessenek nagyobb tornákon, ahol össze tudják magukat hasonlítani más, külföldi csapatokkal. Mikor focistáinkkal Franciaországban vettünk részt egy kupán azt láttuk, nem vagyunk elmaradva, másutt is hasonlóak a feltételek, mint nálunk” – sorolta a sportvezető.

A focibajnokság – a nyolc ifjúsági és két felnőtt csapatnak - éppen a napokban kezdődött, de kezdődik a kézilabda bajnokság és a tenisztorna is.

A párkányi csapatok több olyan bajnokságban is részt vesznek, amelyekben távolabbi helyekre kell utazni. Ezek sokszor a sportolók egész napját igénybe veszik, de az együttlét a csapatszellemet erősíti, és ez sem elhanyagolható szempont. A súlyemelőknél havi egy bajnokságot szervezünk helyben, de nekik is távoli helyekre kell utazniuk a megmérettetés érdekében, hiszen kevés a súlyemelő szakosztály országszerte.

a teniszpályán
a teniszpályán

Itt említeném meg, hogy minden év szeptemberében megrendezzük a „Memorial Miloša Zelinku” súlyemelő versenyt, amelyen főként magyarok, szerbek, csehek és osztrákok vesznek részt, de tavaly például még indiai versenyzőnk is volt. Kis focistáinkkal az eperjesi torna rendszeres résztvevői vagyunk, ahol sokat tanulhatnak sportolóink a főleg kelet-európai kemény srácoktól. Kézilabdás lányaink tavalyelőtt egy prágai tornán jártak, az idén húsvétkor Horvátországba készülünk, ahol tudvalévő, hogy magas színvonalon űzik ezt a sportot.

sportparkany-1-archiv-copy-.jpg
Galéria
+6 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.