2020. augusztus 12., 16:27

Gömöri focirajt: Bennmaradni a harmadik ligában

Tavaly október végén senki sem gondolta volna, hogy kilenc hónapot kell várni az újabb III. ligás bajnoki mérkőzésre. De jött a COVID-19, amely a miatt a teljes tavaszi idényt törölték, így a 2020/2021-es évadot a csapatok tiszta lappal kezdik. A III. ligában Gömört és Nógrádot három csapat képviseli (Kálnót most hagyjuk ki a játékból), s mindhárom csapat elsődleges célja bekerülni az első hatba, s ezzel bennmaradni a III. ligában, amelyre az új évadban alapos átszervezés vár.

Galéria
+3 kép a galériában

Ahogy az elmúlt években, úgy az idén is a Szlovák Kupa első fordulójával indult az évad, amelybe az előző évekkel ellentétben most a rimaszombatiak is beneveztek, s nagy meglepetésre mindössze ők élték túl a nyitányt, ugyanis mind a fülekiek, mind a losonciak alulmaradtak V. ligás ellenfeleik otthonában.  A losonciak már hozzászoktak a kupakudarcokhoz, a fülekiek viszont tavaly egészen a harmadik fordulóig eljutottak, bizonyára sokan emlékeznek még a dunaszerdahelyi DAC elleni mérkőzésre, amelyen több mint kétezer néző előtt a vendégcsapat csak tizenegyesekkel jutott tovább. Nos, most már Nagykürtösön elszállt a fülekiek s egy jó mérkőzés reménye a magasabb osztályú csapat ellen.

A kupába sok év után visszatérő rimaszombatiak viszont nem sok esélyt adtak az V. ligás feledieknek. A Rimaszombati járás egyik legnagyobb községében mintegy 500 néző várta a batyiak vendégjátékát, akik a losonciakat és a fülekieket követték a sorban. Két éve a losonciakat elütötték a továbbjutástól a felediek, tavaly viszont nem bírtak a fülekiekkel, ahogy az idén sem a rimaszombatiakkal.   

A hazaiak a 34. percig tartották a lépést a vendégekkel, ekkor szerezték meg a vezetést Tomáš Boháčik védencei Mičuda találatával, de csak idő kérdése volt, mikorra őröli fel a tapasztaltabb vendégcsapat az egyre inkább fáradó hazaiak erejét. A vége 0:4 lett, a második félidőben Šulek, Juhász és Fajčík is bevette Michálek kapuját. A rimaszombatiak a második fordulóban augusztus 19-én a IV. ligás Ajnácskőre utaznak majd, akik az első fordulóban sima 3:0-ás győzelmet arattak az V. ligás ragyolciak otthonában.

Az új évad végén viszont jelentős változásokra kerül sor, hisz átalakítás előtt állnak az alacsonyabb osztályú bajnokságok, az eddigi négy III. ligás csoport (Pozsony, Nyugat, Közép, Kelet) helyett csak kettő (Nyugat és Kelet) marad, s ennek függvényében változnak a IV. és V. ligás csoportok is.

Ez azt is jelenti, hogy a III. liga közép-szlovákiai bajnokságából csak az első hat helyezett marad benn, a többiek egy osztállyal lejjebb folytatják majd. Mi más is lehetne a három (Fülek, Losonc, Rimaszombat) csapat célja, mint a bennmaradás. A tavalyi csonka őszi évadban egyikük sem remekelt, a losonciak a hetedik, a fülekiek a nyolcadik, míg a rimaszombatiak csak a 12. helyen zártak az ősszel véget ért idényben.

A három csapat kispadján nem történt változás, a rimaszombatiak kispadján továbbra is Tomás Boháčik ül majd, Füleken Bari Jenő, míg Losoncon Miroslav Kéry próbálja meg csapatával a bennmaradást. Jelentős változások a keretekben sem történtek, Rimaszombatban májustól viszont új ügyvezetője van a klubnak Ondrej Václavíkszemélyében, aki Miroslav Bitalát váltotta a poszton. A csapat több éves kihagyás után ismét elindult a kupában is, s az első hat között szeretne végezni a bajnokságban is, ami biztosítaná a bennmaradást az átalakuló III. ligában. Több egykori rimaszombati játékos (Erik Ľupták, Ján Halaj) visszatért a klubhoz, letelt a bundabotrányba keveredett Matej Vargic és Peter Petrán eltiltása, több ifjúsági korú játékos felkerült a keretbe, ahogy a kapus poszton továbbra is marad a 17 éves Gregor Krisztián és a 47 éves Mário Michálik. Feleden pályára lépett a mindössze 16 éves Sebastian Zvara, ahogy játéklehetőséget kapott a nigériai Fadairo is. Ami rossz hír az egész régióban, hogy egyre kevesebb fiatalt érdekel a futball, Rimaszombatban a serdülők továbbra is csak a IV. ligában szerepelnek, mivel képtelenek két csapatnyi serdülő korú játékost kiállítani (ennyi kötelező a harmadik ligában), viszont több tehetséges játékos is megmutathatja oroszlánkörmeit a Fortuna Ligában, mind a füleki Bari Krisztián, mind a rimaszombati Sebestian Gembický a DAC érintésével Zsolnán, illetve Nagyszombatban folytatja ígéretes pályafutását, míg a füleki Patrik Le Giang immár a második évadát kezdi a prágai Bohemians első számú kapuőreként. A rimaszombatiak a bajnokság első két fordulójára átmentették a feledi formájukat, előbb odahaza a kovácspatakiakat (3:1), majd idegemben a csacaiakat (3:0) intézték el, s 15-én esélyesként várják az idényt mindössze egy ponttal indító liptóújváriakat is.

A füleki FTC a nagykürtösi blamázs után a liptóselmecieket fogadta, s csak a tribün egyes lezárt sorai emlékeztettek a koronavírusra, de a tartalékos hazai csapat még mindig meglehetősen formán kívül futballozva, az egész mérkőzésen csak futott az eredmény után, s a mintegy 450 néző, – amely űzte-hajtotta a csapatát –, legalább az egyenlítő gólnak örülhetett. A 84. percben Kurunci egyenlítette ki a több mint egyórás vendégelőnyt.

A nézők egy része, főleg az ultrák egyes közösségi oldalakon azonnal az edző távozását követelte, megkérdeztük hát Agócs Attila polgármestert, mit szól a nem túl rózsás idénykezdéshez.  „Bár a Szlovák Kupa első fordulójában az FTC kikapott egy ötödik ligás csapattól, a rossz idénykezdést erős fogalmazásnak tartom. A felkészülést 21 játékossal kezdtük, a tavalyi keretből négyen (Rubint, Jass, Lipták és Ogaraku) az idény végén megváltak tőlünk. Sajnos ebből a keretből két kulcsjátékos (Kelemen, Lavrík) az utolsó pillanatban Magyarországra igazolt és négy kulcsjátékosunk is lesérült. Őket az elmúlt hetekben helyi ifi játékosokkal pótoltuk. Az így felállt csapat a 3. liga első fordulójában egy becsületesen végigharcolt mérkőzésen itthon döntetlent ért el” – értékelte az első két mérkőzés után az FTC teljesítményét a polgármester, aki a 2020/21-es idénnyel kapcsolatban elmondta, nagyon szeretnék, ha az FTC bent tudna maradni a 3. ligában, mely az idén átszervezés előtt áll. Ennek következtében valószínűleg csak a tabella legjobb  hat csapata marad a III. ligában. „A jelenlegi helyzetben ez számunkra elég nagy kihívás. A régió leglátogatottabb stadionjában szép focival szeretnénk megtartani a nézők bizalmát” – vázolta a terveket Agócs, aki azt is elárulta, hogy az FTC, bár civil szervezet, a gyakorlatban több szakosztályt tömörítő városi sportklubként működik. A teljes szervezet hat szakosztálya összesen 90 000 € éves támogatást kapott.

Ebből megközelítőleg 70 000 euróba került a futballszakosztály hét regisztrált csapata. Az edzőt ért bírálatokkal kapcsolatban megjegyezte, hogy Bari Jenő pontosan egy éve került az FTC A csapatának edzői posztjára. Ebből egy fél évad kiesett a koronavírus miatt.

„Az őszi szezont még a táblázat nyolcadik helyén zártuk, a kupa 3. körében tavaly a DAC csapatával döntetleneztünk. A bonyolult helyzet ellenére Bari jelenleg is igyekszik szinten tartani a csapatot, ezért a városvezetés nem lát okot a leváltására” – üzent az elégedetlen szurkolóknak a város első embere. Ami az eredményt illeti, a második forduló sem sikerült fényesebbre, a fülekiek ugyanis a nógrádi rangadón, Losoncon 900 néző előtt 1:0 arányú vereséget szenvedtek. Igaz, mindössze egy tizenegyesgóllal maradtak alul, s már a mutatott játék is sokkal több reményre adott okot, s a szurkolók reménykedhetnek, hogy az idei Kulturális Napok (amit a Palóc Napok helyett rendeznek) keretében megrendezendő, Krasznó (Krásno nad Kysucou) elleni mérkőzésen sikerül mindhárom pontot begyűjteni.  

A losonciak szintén búcsúztak a Szlovák Kupa első fordulójában, s ugyan kikaptak a bajnokság első fordulójában is, mégsem lehetnek elégedetlenek. Miroslav Kéry legénysége a félbeszakadt tavalyi évad tabelláját utcahosszal vezető turócszentmártoniak otthonába látogatott, s bár a hazaiak gyorsan vezetést szereztek, a nógrádiak Pipíška és Tannhauser góljaival még az első félidőben megfordították a mérkőzés állását.

De nem bírtak a mesterhármast jegyző Repáňnyal, aki a második félidőben két tizenegyest is sikeresen értékesített, így megfordította a mérkőzés állását (4:2). Az alaposan megfiatalodott losonci együttes a fülekiek elleni presztízsmérkőzésen vigasztalódott (amelyet az előző évekkel ellentétben immár vasárnap rendeztek), s kiegyenlített erők mérkőzésén végül Almeida tizenegyesgóljával s némi szerencsével győzni tudott, s ahhoz a liptóselmeci alakulathoz utazik, amely pontszerzéssel rajtolt Füleken, majd 7:0 arányban kiütéses vereséget szenvedett a rakolciak otthonában.  

Rimaszombat
Galéria
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.