2020. május 23., 15:47

Fejezetek az ipolysági tenisz történetéből

Sokhetes kihagyás után, április végén újfent edzésbe állhattak az ipolysági TK SAAG teniszezői. Ennek apropóján – a figyelemre méltó fejlődésen áteső komplexumban – az egyesület elnökét, Szőllősy Pétert kerestük fel, hogy a honti teniszmúlt felidézése mellett a legidőszerűbb fejlesztésekről is beszámolhassunk.

Galéria
+3 kép a galériában
Szőllősy Ella (a dobogó harmadik fokán) egy budapesti versenyen
Fotó: Szőllősy Péter

Kétségtelen, hogy az egykori Hont vármegye székhelyén már 1902-ben is űzték ezt az ütővel játszott francia eredetű labdajátékot, amint arról a Nemzeti Sport 1908-ban íródott cikke is beszámolt:

A honti sportklubnak Ipolyságon folyó évi augusztus hó 15-től 17-ig megtartott országos lawn-tenisz versenye a tennisz-sporttal foglalkozók nagy érdeklődése mellett folyt le. Az érdeklődést érthetővé teszi a rendező-egylet által immár hatodszor kiirt versenyek jó hírneve, s mindenkor a sportszerűség követelményeinek megfelelő lebonyolítása. (…) Már a múlt évben megtartott versenyek ismertetése alkalmával kifejezést adtunk azon véleményünknek, hogy a honti sportklub hivatást teljesít a versenyeknek augusztus havában történő megrendezése által, mert ez időtájban hazánkban sajnos ez az egyetlen sportszerűen megrendezett verseny, amelyen a játékosok az év folyamán szerzett előhaladásukról beszámolhatnak és erőiket összemérhetik.”

A szóban forgó megmérettetést elsőrangúnak tituláló kordokumentumból az is világossá válik, hogy az 1908-ban, immáron hatodik alkalommal megrendezett ipolysági országos teniszversenyre 120 versenyző nevezett be, köztük három országos bajnokkal…

A jelenlegi teniszklub elődjének tekinthető egylet, az Ipolysági Law Tennis Club 1912-ben alakult. Még ebben az esztendőben versenyt is szerveztek, amin a 34-szeres magyar bajnok s wimbledoni bronzérmes teniszező, Kehrling Béla jutott diadalra. Az a Kehrling Béla, aki a honti győzelem után a stockholmi nyári olimpiai játékokon résztvevő magyar teniszválogatottnak is tagja volt.

Ez időben, a huszadik század tízes éveiben négy, az Ipolyból származó homokkal takart teniszpálya állt az ipolysági játékosok rendelkezésére. Az Ipoly menti tenisz hőskorának a második világháború vetett véget, s csupán az előző évszázad hetvenes esztendeiben született újjá, amikor Alžbeta Kollárovának, Hanuska Istvánnak, Harna Sándornak, Miroslav Kollárnak és Lőwy Jánosnak köszönhetően – a helyi futballpálya melletti, a város által biztosított üres, fűvel borított területen – egy teniszpálya létesült. 1978-at írtak, amikor a sági teniszlét újkori alapítóinak a jóvoltából mind több s több ifjonc ragadott teniszütőt. Az övezetben csakhamar további pályákat alakítottak ki, s ezzel együtt a sikerek sem maradtak el. A helybeli sportolók remek eredményeket értek el a járási bajnokságok különböző korcsoportjaiban. A klub életében meghatározó év volt az 1996-os, amikor a női teniszezők győztesen kerültek ki a második ligában való szereplésért folytatott párharcokból. A férfiak közül kiemelkedett az a Milan Kysel, aki a későbbiekben az ország legjobbjai között is bizonyítani tudott.

ipolysági tenisz
Fotó:  Kosztolányi Gábor és Sándor magángyűjteménye
Az alapítókét követő új nemzedék tagjai további két pályát alakítottak ki, közéjük pedig betonszegélyek és kerítések kerültek. Az öltöző, a zuhanyzó és a raktár szerepét sokáig csupán egy zöld bódé, majd két kis konténerház látta el”

– avat be bennünket a részletekbe az egyesület ügyeit 2010 óta igazgató, a tenisszel szorosabb kapcsolatot a felesége révén kialakító Szőllősy Péter, majd így folytatja:

Nem volt nehéz dolgom, mert az előttem tevékenykedő elnökök munkájának köszönhetően volt mire alapozni. Célom volt a csapatok ismételt bekapcsolása a bajnokságba, ehhez azonban meg kellett felelni a Szlovák Teniszszövetség feltételeinek. A legtöbben – a 2008-ban kirobbant gazdasági világválság hatásaira gondolva – kétkedve fogadták a tervem, mely szerint a pályák mellett egy öltözővel, zuhanyzóval, WC-vel és irodával rendelkező épületet kellene felépíteni, hogy méltó módon tudjuk fogadni a távolabbról érkező csapatokat. Két év spórolás után végül nekivágtunk az építkezésnek.”

A kiváló menedzseri képességekkel rendelkező Szőllősy Péter és néhány társa lassan, téglánként építette fel az új teniszközpont 24 négyzetméteres létesítményének falait. A ma már tágas terasszal is ellátott ingatlan 2018-ban készült el, kizárólag önerőből, saját és szponzori pénzforrást felhasználva.

Ezen a területen sokáig sem áram, sem víz nem volt. 2019-ben kutat fúrtunk, az idén pedig egy olyan automata öntözőrendszert alakítottunk ki, ami mind a négy pályánk öntözésére képes. Jelenleg ez próbaüzemmódban működik. Ebben az évben még a kerítést szeretnénk lecserélni, mert a régi már nagyon rossz állapotban van, 2021-re pedig legalább az egyik teniszpálya megvilágítását tervezzük”

– vázolta fel.

A teniszezők – a fő támogatónak számító Strojstav nevű gépjavító üzem megszűnése után – a helyi karatékákkal és asztaliteniszezőkkel egyetemben egy közös testnevelési egyesületet hoztak létre. A teniszklub jelenleg is tagja ennek, de 2019-től már független közösségként. A város továbbra is anyagi támogatásban részesíti a klubot, a víz és az áram költségeit is a település kasszájából fizetik.

A jelenleg huszonöt felnőtt tagok számláló klub együttműködik a helyi oktatási intézményekkel, így a két edző, Szőllősy-Lőwy Judit és Martin Hudec adott esetben nem csupán a tizen- és huszonéves fiatalok tréningjeit irányítja, hanem akár négy- vagy ötéves gyermekekkel is foglalkozik. A nevezett kooperáció egyik ékes példája a Szlovák Teniszszövetség évente megvalósuló, Teniszt az iskolába elnevezésű projektje, amibe Szőllősy Péter közbenjárásával az ipolysági alapiskolák is bekapcsolódhatnak. A projektbe csatlakozó oktatási intézmények – az utánpótlásképzés jegyében – teniszütőkhöz, labdákhoz és más eszközökhöz jutnak hozzá.

Az ipolysági egyesület a 2020-as idényben öt csapattal venne részt a Szlovák Teniszszövetség égisze alá tartozó különböző bajnoki megmérettetéseken, a nők és a férfiak vetélkedésén, más-más korcsoportban.

ipolysági tenisz
Szőllősy Péter (jobbra) Miloš Mečířzsel
Fotó:  Szőllősy Péter

A közel hatvan gyermekkel foglalkozó teniszklub legnagyobb tehetségének Szőllősy Péter kilencéves lányát tartják. Ella 2019-ben huszonhárom versenyen indult, s huszonegy alkalommal dobogós helyen végzett.

A tagsági díjat fizető tagjainknak állandó időpont áll rendelkezésre, hétfőn és szerdán délután. A meghirdetett időrendi terv alapján, óránként négy euró ellenében bárki igénybe veheti a teniszpályákat, de aki edző segítségével szeretné megtanulni a tenisz alapjait, annak is lehetőséget biztosítunk”

– fogalmazta meg a klubelnök, majd üzent a régió sportkedvelőinek is:

Amennyiben szeretnék akár önmagukat, akár gyermekeiket a tenisz felé terelni, bátran jelentkezzenek klubunknál! Négy salakos pályával s két szakképzett edzővel várjuk önöket.”

Megállapítható, hogy a koronavírus-járvány ugyan sok helyütt térdre kényszerítette a sportot, az ipolysági teniszélet azonban továbbra is mozgalmas. Jelen sorok írója is csak ajánlani tudja a rendkívül családias hangulatú ipolysági teniszközpont szolgáltatásait.

ipolysági tenisz
Galéria
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.