2021. szeptember 6., 20:20

Csütörtök éjfélig fél áron lehet nevezni a jubileumi 10. PIKO-BIKE MARATONRA

Szeptember 12-én a megszokott helyszínről, a komáromi Apáli csárdától rajtol, és háromféle útvonal megtétele után ugyanott, a Holt-Vág partján ér majd véget a 10. PIKO-BIKE MARATON nemzetközi kerékpárverseny. A minden évben közel 250 bel- és külföldi versenyző részvételével megvalósuló viadal részleteiről Kovács Kamil mérnök, a helyi Polgár utcai PIKO-BIKE kerékpárbolt tulajdonosa tájékoztatta portálunkat. Hangsúlyozta: csütörtök éjfélig fél áron lehet nevezni e megmérettetésre.

Kovács Kamil mérnök, a PIKO-BIKE MARATON főszervezője
Kovács Kamil mérnök, a PIKO-BIKE MARATON főszervezője
Fotó: Facebook

„A kerékpárboltunk Komárom Város, a helyi Škoda-autószalon és több más szponzor támogatásával vasárnap tizedszer rendezi meg az egyre nagyobb látogatottságnak örvendő PIKO-BIKE MARATON kerékpárversenyt. E nemzetközi megmérettetésen minden évben 200-250 körüli versenyző több kategóriában, nemek és életkor szerinti elosztásban száll nyeregbe. A komáromiakon kívül folyamatosan visszatérnek a magyarországi törzsversenyzők, de mindig akadnak új nevezők is. Az idei megmérettetés legidősebb bringása valószínűleg a már 84 éves komáromi Csaplár Árpád lesz, aki a példamutató sporttevékenységéért nemrég, megérdemelten részesült Milan Belica, Nyitra megyei elnök díjában“ -- mondta el a főszervező.

Ez alkalommal is külön kategóriában indulnak az úti- és a terepbringások. Közülük az előbbieknek a választható 47 vagy az 57, az utóbbiaknak (MTB) pedig az 50 kilométeres távot kell megtenniük. Ahogy az előző években, úgy idén is a rajt és a cél a Holt-Vágnál levő Apáli csárdánál lesz.

„Három különböző pályán zajlik majd a verseny. A ROAD 47 km pálya lényegében a Vág folyó két partja mellett, Lándor irányába halad végig, Gúta érintésével, s a versenyző Kaván keresztl érkezik majd vissza a komáromi kiindulási ponthoz. Az amatőr versenybringásoknak való RACE 57 km pálya Gútán kívül Naszvadon, Ímelyen és Martoson is keresztül halad. A nehezített MTB 50 km pálya pedig javarészt hepehupás mezei utakon át vezet, Vágfüzest és Agyagost is érintve“ -- tudtuk meg a további részleteket.

A jubileumi 10. PIKO-BIKE MARATON logója
A jubileumi 10. PIKO-BIKE MARATON logója
Fotó:  Facebook

Kategóriánként és korcsoportonként, az oklevélen kívül az 1-3. helyezett ezen alkalomra kőből készíttetett, egyedi érmet, mindegyik abszolút győztes pedig kupát kap.

„Az abszolút győztes azt jelenti, hogy korcsoporttól függetlenül, a nők és a férfiak közül ki a leggyorsabbak az említett háromféle távon. Az egyes teljesítményeket ugyanaz a háromtagú külső profi időmérőcsapat bírálja el, akiket már az előző években is meghívtunk. Minden rajtszám tartalmaz egy chipet, tehát nem stopperórás időmérésre kerül majd sor“ – magyarázta.

Hozzátette: tomboladíjak is gazdákra találnak. „Minden versenybe nevező személyt egy-egy ingyenes tombolajeggyel ajándékozunk meg. További tombolákat pedig 50 centért rajtuk kívül a helyszínen szurkoló érdeklődők is vásárolhatnak. A Škoda-autószalon által ismét felajánlot fődíj vélhetően egy márkás kerékpáros ruházatot és bukósiakot tartalmazó felszerelés vagy valami hasonló lesz.“

Szeptember 9-én, azaz csütörtökön éjfélig tart az online nevezés, ami fél áron történik. Vasárnap a helyszínen már drágább lesz a versenyzők nevezése, ha egyáltalán még maradnak szabad chipes rajtszámok. A 18 év alatti juniorok előnevezése 2, helyszíni nevezése 4, a felnőtt versenyzőké, akik esetében külön kategória van a 60 évnél idősebbek számára, pedig 4, illetve 8 euró. Ezért még bő három napig érdemes a www.piko-bike.sk oldalon, a Kerékpáros akciók rubrikában benevezni. A 15 évnél ifjabb versenyzők esetében ezt a törvényes képviselőjüknek kell megtenni!

„Vasárnap reggel 7,30 órától vehetők át a rajtszámok, illetve még akkor is be lehet nevezni, majd 8-tól egészen 10 óráig tízperces időközönként, szabadon választott időpontban rajtolhatnak a versenyzők. Általában 14 óráig szokott elhúzódni a viadal, s utána kerül sor az eredményhirdetésre. A kerékpárosokat a frissítő állomásokon ásványvíz, gyümölcs, keksz várja majd, míg a célban meleg étel is vásárolható lesz az APÁLI vendéglőben“ – magyarázta Kovács Kamil.

A 84 éves Csaplár Árpád a Nyitra megyeelnöki díjával
A 84 éves Csaplár Árpád a Nyitra megyeelnöki díjával
Fotó:  Facebook

Nos, az előző években angliai, arizóniai és székely versenyzőket is fogadtak, ami azt bizonyítja, hogy a PIKO BIKE MARATON bel- és külföldön is egyre jobban bekerül a köztudatba. Elárulta: már sok magyarországi érdeklődő is jelezte az idei részvételét.

„Amikor az 1. PIKO-BIKE MARATONT tartottuk, még nem állt a rendelkezésünkre kerékpárút, ezért csak a töltésen közlekedhettünk. Valójában e versenyünk megrendezésével a bicajút építésének tervét is támogattuk. Örülünk annak, hogy időközben megépült ez a Komárom-Gúta közti út, s immár jó felületen szelhetjük a kilométereket. Várjuk tehát a további nevezőket! Érdemes példát venni a már említett Csaplár Árpi bácsiról, aki évek óta a legidősebb maratoni versenyzőnknek számít. A megyeelnöki díjához ezúton is szívből gratulálunk, nagyon büszkék vagyunk rá!“ – zárta tájékoztatását interjúalanyunk.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.