2023. július 30., 17:22

A Tardoskeddi Sportklub centenáriuma

A rendezvénysorozat a klub ünnepi ülésével kezdődött, ahol köszöntötték a sportélet példás és odaadó képviselőit. Kiállítás is nyílt az elmúlt 100 év emlékeiből, futballmérkőzésekkel, koszorúzással, sportversenyekkel, szentmisével tették méltóvá az ünnepet.

100 éves tardoskedd

Mlynár Gábor, a sportklub elnöke a mérföldkő kapcsán kifejtette, a klub már száz éve tartja össze a falu sportkedvelő közönségét, és számos nagy sportolót adott. 

Hogy csak párat említsek: Szikora György, akit briliáns futballtudása révén fehér Peléként emlegettek a korabeli újságok, huszonegyszer játszott a csehszlovák válogatottban, a község lakosai számára ő halhatatlan. A Móder fivérek közül László a Slovan Bratislava játékosaként csehszlovák bajnok és kupagyőztes, József pedig a csehszlovák válogatottal Európa-bajnok lett. Gyurek István a múlt század hatvanas éveiben tűnt fel a csehszlovák futball élvonalában"

– sorolta az elnök hozzátéve, bízik abban, hogy klubjukban még számos nagy sportoló nevelődik.  ú

100 éves tardoskedd

Tóth Marián, Tardoskedd polgármestere elmondta, a sportklub 1923-ban alakult. A lelkes sportközösség arra törekedett, hogy a labdarúgó-mérkőzések rendszeressé váljanak és egészséges, egységes játékszellem uralkodjon a pályán. Az évek során összhangba kerültek a labdarúgáshoz szükséges feltételek is: a játékosok kitartó ereje, az edzők színvonalas munkája, az elnökök vezetése, és nem utolsósorban az önkormányzat támogatása. Az ünnepi ülésen a klub vezetői, tagjai, emléklapot és ajándékot vehettek át önzetlen munkájukért. 

A jubileumi ünnepségre ellátogatott Peter Kováč, a Nyugat-szlovákiai Labdarúgó-szövetség elnöke, aki elismeréssel szólt a klub tevékenységéről, a fiatal tehetségek felkarolásáról. Szpevák Izabella, a klub lelkes játékosának, Szpevák Antalnak az özvegye megható szavakkal szólt az egybegyűltekhez, amikor átvette az emléklapot elhunyt férje helyett. Párja több évtizedig futballozott és ott volt az asztalitenisz szakosztály újraalapítói között is. Visszavonulásakor ütőjét felajánlotta a csapatnak, és abból lett egy vándorplakett. Kitért arra is, hogy bizony nem volt könnyű futballista feleségnek lenni, de a sport, a közért végzett munka mindnyájukat lelkesítette.

Felállították a kapufákat

A százéves évfordulóra emlékkiállítás is nyílt. Korabeli felvételek, tablók, érmek, kupák, sportigazolványok, mezek jelentették a kiállítás anyagát Rybár Sipos Csilla és Ruzsik Katalin válogatásában. Itt láthattuk, egy időben női focicsapata is volt Tardoskeddnek. 

100 éves tardoskedd

Bara Mihály, aki már ötvenöt éve kötődik a tardoskeddi focihoz, a kezdetekről elmondta, a helyi zsidó közösség fiataljai bábáskodtak az egyesület születésénél. Idézte az egyik alapítótag, Petrín Schrank Tibor visszaemlékezését: „Eleinte mezítláb rúgtuk a rongylabdát. Fokozatosan azonban egyre jobb körülményeket teremtettünk, míg végre eljött az idő – 1922. május elsején – igazi labdarúgó-mérkőzést játszhattunk.

Felállítottuk a kapufákat, kijelöltük a játékteret az Akomány réten, messze a falu mögött. Vagy kétszáz néző figyelte kíváncsian, de buzdítás nélkül a szokatlan parádét. Mi, játékosok szívvel-lélekkel küzdöttünk az érsekújvári ifjúsági csapat ellen. A találkozó 1:1-es döntetlennel ért véget. Együttesünk gólját Schrönberger Max rúgta.”  

Tardoskedd egykori polgármestere, Bara Mihály azt is elmondta, az írásos emlékek nem teszik egyértelművé, mikor is alakult meg a sportklub. Kropacsek Imre tanító úr 1927 és 1934 között papírra vetett krónikájában még így ír: „Rendes, alapszabállyal ellátott és hatóságilag jóváhagyott sportegyesület csak 1921-ben alakult, mely kizárólag a futball fejlesztésével foglalkozott. Az egyesület díszelnöke Haliczky Z. Béla pápai kamarás, plébánosunk, elnöke Adamecz István, ügyvezető igazgatója pedig Garamvölgyi Vincze igazgató-tanító volt.” Petrín Schrank Tibor alapítótag viszont a klub fennállásának 40. évfordulójára megjelent könyvecskében már 1923-as alapítást említ. 

– Ezt fogadtuk el mi is – mondta Bara Mihály. A 69 éves sportember a mai napig focizik az öregfiúk csapatában. 

100 éves tardoskedd

– Izomlázam már nincs, csak a csontjaim bírják még egy darabig. Az adott évekhez képest mindig a megerőltetőbbet kell választani, hogy jó kondícióban maradjunk – adott hangot véleményének.  

A sportklub égisze alatt asztalitenisz-csapat is működik. Mészáros László, a csapat tagja, a kezdetekről szólva elmondta, a faluban 1960-ban kezdtek pingpongozni a járási bajnokságban, ´61-ben pedig már meg is nyerték a bajnokságot. Sikeres versenyzők voltak, feljutottak a kerületi bajnokságba, ennek ellenére az 1970-es évek kezdetén a szakosztály a fiatalok érdektelensége miatt megszűnt. Csak 2000-ben indult újra, a tagok lelkesek, hetente kétszer edzenek, és kerületi szinten pingpongoznak.

Az évforduló kapcsán „100 éves a Tardoskeddi Sportklub” címmel hamarosan könyv is megjelenik az elmúlt száz év változatos történéseivel. Már a nyomdában van, pár hét múlva kézbe is vehetik a lakosok.  

Megjelent a Magyar7 2023/30.számában.

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.