2019. január 29., 20:10

A Szellő Kupa 2019-es győztesei: a Nagytárkányi Farkasok

Magyaros Attila, Matyi Attila, Matyi Miklós, Pribék István, Matyi Csaba, Bodnár Patrik, Pankovics Jenő, Hajdók Gábor, Pásztor Tamás, Salamon Pál. Van, akinek semmit sem mondanak a nevek, mások viszont szívből ünneplik a fiúkat. Egy bodrogközi kis falu, Nagytárkány amatőr jégkorongozói ők, akik kezdetben csak szórakozásból jártak el hokizni, mára azonban a megmérettetéstől sem riadnak vissza. 

tarkanyiak.jpg
Galéria
+7 kép a galériában
Fotó: Matyi Attila

Épp tegnap érkeztek haza Erdélyből, ahol egy nemzetközi tornán győzedelmeskedtek. Közülük három férfiúval, a Matyi testvérekkel, Attilával és Miklóssal, valamint Pribék Istvánnak beszélgetek.

Miért épp egy téli sportágat választottak maguknak, amikor jeget még télen sem találni a közelben?

Ennek a gyökerei mintegy 20 évre nyúlnak vissza. Mi, a kemény mag egy baráti társaság vagyunk, akik anno még a befagyott Tiszán korongoztunk. Imádtuk már gyerekként is ezt a sportágat, ezért amikor a telek már itthon nem tették számunkra lehetővé, eljártunk Terebesre vagy Nagymihályba játszani. Ilyenkor kibéreltük a csarnokot és csak mi űztük a korongot. Nem sajnáltuk érte a pénzt, hogy jólesően elfáradjunk. Amióta Sátoraljaújhelyben megnyílt a fedett jégcsarnok, azóta havonta kétszer egy-egy délután ott hokizunk. Átlagéletkorunk valahol a 40-50 év között van, sajnos, csak kevés fiatal csatlakozott hozzánk az elmúlt években. Mi viszont, amíg bírjuk, csináljuk!

Mikor lett több a jégkorong puszta szórakozásnál?

Jó 5-6 éve rendezték először Sátoraljaújhelyben a Kalandpark Kupát, az még nevezéses verseny volt, és 2 alkalommal meg is nyertük azt, de voltunk második és harmadik helyezettek is. Onnan datálódik versenyzésünk. Azóta meghívásos nemzetközi verseny lett belőle és a Magas-hegy Kupáért folyik a küzdelem. Általában 6 csapat kap meghívást, rajtunk kívül a sátoraljaújhelyiek, a miskolciak, a dunaújvárosiak, illetve a két csíkszeredai csapat. Az egyikben a ma is Csíkszeredában élők játszanak, míg a másik olyan budapestiekből áll, akik Csíkból, vagy annak vidékéről származnak. A csapatok összetételének újdonsága, hogy néhány hölgy is van közöttünk. 2018-ban miénk lett a Magas-hegy Kupa. A rendezvény védnöke a város alpolgármestere, Dankó Dénes, illetve a szervezésben főszerepet vállal még Séra Zoltán, a Zempléni Hiúzok edzője. A háromnapos rendezvényen nemcsak megküzdünk, hanem szórakozunk, ismerkedünk is  egymással.

A vándorkupa
A vándorkupa
Fotó:  Zsebik Ildikó

A napokban egy kissé messzebb utaztak Sátoaljaújhelynél, egészen a Csíkszereda melletti Piposz tanyára.

Így igaz,  ott a Szellő Kupán vettünk részt, és örömmel újságolhatjuk: onnan is elhoztuk az első helyet. Ezt nemcsak ez a vándorkupa, hanem egy-egy oklevél és érem is bizonyítja. A Szellő Kupa résztvevői is az előbb említett hat csapat volt, a szervezők pedig a miskolci Szarka Laura és Vaszily Gábor. Laura elárulta, az  a végső célja, hogy minden Magyarországtól elszakított területet előbb-utóbb egy-egy amatőr csapat képviseljen mindkét rendezvényen.  A szállást és az utat önerőből fedeztük, itt szeretnénk megragadni az alkalmat, hogy köszönetet mondjunk a már említett szervezőknek munkájukért, valamint  Nagytárkány  polgármesterének, Kopasz Józsefnek és az önkormányzatnak, a támogatásért, illetve Piposz Istvánnak a vendéglátásért.

Hogy zajlott a kupa?

A versenysorozat különlegessége az, hogy nem fedett csarnokban, hanem a havas természet lágy ölén, egy befagyott tavon korongoztunk. Ennek is megvolt a maga varázsa. Végül a döntőt a Csiki Barnamedvékkel vívtuk, és hosszabbításban aranygóllal 2:1-re tudtuk megverni a hazaiakat. A torna legjobb játékosának Matyi Miklóst választották, akit a következő évben megillet az a jog, hogy ő nevezze meg, ki kapja a jótékonysági tombolán befolyt összeget.

A Piposz tanya
A Piposz tanya
Fotó:  Matyi Attila

Erről egy picit többet is mondjunk el olvasóinknak.

A résztvevők minden alkalommal visznek magukkal valamilyen tárgyat, amelyet jótékonysági célra ajánlanak. Miután véget ér a verseny, amelyet sorozatban 2015-től rendeznek, valamennyien egy nagy kupacba rakjuk a felajánlott tárgyakat, majd megvásárolunk jó néhány tombolát. A kihúzott számok sorrendjében választunk egyet-egyet a tárgyak közül, a tombola árát pedig jótékonysági célra ajánljuk. Idén 158 000 Ft és 1000 lei gyűlt össze, amelyet a bőzögújfalui templom újjáépítésére használnak fel majd.

 

tarkanyiak.jpg
Galéria
+7 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.