2023. január 31., 08:54

A Rutin csapata nyerte a feledi teremfocitornát - KÉPEKKEL

Hivatalosan tavaly ünnepelte fennállásának 100. évfordulóját a feledi labdarúgás.  A mintegy két és fél ezer lelket számláló faluban a mai napig központi szerepet játszik a futball, a legkisebbektől az öregfiúkig minden korosztály rúgja a bőrt, s immár hosszú évek óta decemberben és januárban itt rendezik meg a környék legrangosabb teremfoci tornáját is. Az idei évfolyamot százszázalékos teljesítménnyel a Rutin nevű csapat nyerte, s közülük került ki a legjobb góllövő is, Andráši Olivér is, aki 59 gólt vágott, s ezt leginkább a simonyiak bánták, akiknek 31 alkalommal köszönt be.

teremfoci
Galéria
+2 kép a galériában
A győztes csapat
Fotó: FK Jesenské

A huszonegyedik század második évtizedére Gömörben alig maradt működő fociklub, a legtöbb helyen pénz- és játékoshiány miatt megszűnt a fociklub. Amíg a nyolcvanas évek közepén a Rimaszombati járásban három osztályban több mint 50 csapat focistái küzdöttek a bajnoki pontokért, addig ma az összevont Rimaszombati és Nagyrőcei járási ligában öt csapat található, közülük hárman (Nagybalog, Sajószentkirály, Osgyán) a déli régiókból. De a magasabb osztályokban sem jobb a helyzet, a III. ligás rimaszombatiak mellett az V. ligás ajnácskőiek és tornaljaiak, míg a VI. ligában a felediek fociznak. Igaz, ezekben a helyiségekben még nagy súlyt fektetnek a focira, az utánpótlásra, s ezek a falvak jelenleg egyfajta központi település szerepét is betöltik ezen a téren. S egyre nagyobb a vonzáskörzetük is.

Feleden tavaly a falunap keretében egész napos rendezvénysorozattal ünnepelték a helyi futballklub alapításának 100 éves évfordulóját, bár vannak adatok arról, hogy már tíz évvel korábban is fociztak a faluban, sőt egykoron asztalitenisz, röplabda és jégkorongcsapat is működött.

Az ünnepi alkalomra megjelent, fotókkal gazdagon illusztrált kiadványban Máté György számos érdekes történetet is megosztott az utókorral. A kezdetek kezdetén például a helyi legenda szerint a felediek gyalog vágtak neki a tornaljaiak elleni barátságos mérkőzésre. Az út egy napig tartott oda, s egy napig vissza.

Az elmúlt évtizedekben a felediek több osztályt is kipróbáltak, s voltak olyan évek is, amelyek kimaradtak a feledi focitörténetből.

De a foci iránti hódolat maradt, s a feledi önkormányzat a felnőtt csapat mellett nagy súlyt fektet a diákkorosztályra, s mivel a környező falvak többségében nincs focicsapat ezen a szinten se, a focizni vágyó gyerekeket a szülők Feledre hordják. Az ifjúsági korosztály egyik lelkes edzője a már nyugdíjas Kisantal Károly, aki civilben Kisgömöri polgármestere, s az idei teremtornára elhozta saját baráti társaságát is. A legkisebbek számára rendezik meg évente a Varga Gyula emléktornát, míg az öregfiúk évenként megrendezendő tornája a tragikusan elhunyt focikapus, Július Nôta nevét viseli.

teremfoci
FK Jesenské
Fotó:  Gratuláció a győztes csapatnak

A téli teremtorna ötlete még a kilencvenes évek végén merült fel, s azóta is gyakorlatilag évente kerül megrendezésre.

A teremtorna remek lehetőség a feledi focicsapat tagjainak kondícióban tartására, többnyire baráti társaságok állnak össze, legtöbbjük még aktív játékos, de szép számmal vannak öregfiúk is, akik „nem képesek” felhagyni a focival.

A tornára idén is tíz csapat jelentkezett, köztük több olyan falu (Almágy, Jánosi, Balogfala, Simonyi) is, ahol már évek óta nincs működő fociklub. Ennek egyik oka a pénzhiány, de sok helyen gondot okoz a játékoshiány is. De ez nincs másképp ott sem, ahol még működik futballklub, ugyanis sokan külföldön dolgoznak, így csak alkalmanként tudnak a csapatuk rendelkezésére állni. Nem volt ez másképp a téli tornán sem, s ez meglátszott az eredményeken is.

A pofozógép szerepét játszó, lelkes roma fiatalokból álló simonyiak mellett más csapatoknál is születtek kiütése eredmények. „Volt olyan meccs, ahol nem is voltunk teljes létszámban, úgy kellett kölcsönkérni játékost” – mondja Danyi Marek, a balogfalaiak kapusa, aki maga is ingázik Ausztria és Balogfala között. A játékoshiány meg is látszott az eredményeiken, volt meccs, ahol húsz gólt kaptak, míg amikor teljes volt a létszám, meg tudták keseríteni a legjobbak dolgát is. 

A  feledi fociklub és a község által szervezett tornán mindenki játszott mindenkivel, az első fordulót december első péntekén rendezték, míg az utolsó, díjátadással zárult kilencedik fordulóra szombaton került sor.

A főleg feledi aktív focistákból álló Rutin már két héttel előtte bebiztosította első helyét, hiszen minden mérkőzését megnyerte, így az utolsó fordulóban azt is megengedhette magának, hogy „csak” 3:2 arányban győzze le Kisantal Károly csapatát.

teremfoci
A második helyezett almágyi gárda
Fotó:  FK Jesenské
A zárófordulóban a harc már csak a dobogós helyekért folyt, végül az almágyiak éltek a felkínált lehetőséggel, s nem engedték ki kezükből a második helyet, a forduló igazi vesztese a Freeway csapata volt, amely 5:4 arányú vereséget szenvedett a jánosiaktól, így a dobogó második helyéről visszaesett a negyedik helyre.

A másik igazi kérdés az volt, hogy a simonyiak megússzák-e a tornát 200 kapott gól alatt. Nos, ez nem sikerült, erről ugyanis a balogfalaiak gondoskodtak, akik 19 gólt vágtak, így  a simonyiak végül 203 kapott góllal zárták az idei tornát. A torna legjobb góllövője szintén a győztes csapatból került ki, Andráši Olivér 59 gólt vágott, ebből egyedül a simonyiak ellen 31-et. A góllövőlista második és harmadik helyét a Freeway két játékosa foglalta el, Múčik Zsolt 46, míg Zibrin Ferenc 31 gólt szerzett. A torna legjobb kapusa szintén a tornagyőztes Rutin csapatából került ki, Michal Michálek (aki a feledi VI. ligás csapat hálóőre) mindössze 21 gólt kapott.

teremfoci
Galéria
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.