Az orosz politikai és gazdasági elitektől remélhetjük a háború végét - PODCAST

2022. március 2., 18:00

A szomszédos Ukrajnában kitört a háború. A fegyveres konfliktus miatt jócskán megváltozhat a világ, a hagyományos világrendnek könnyen vége lehet.

Miért süllyedt ilyen mélyre az orosz-ukrán konfliktus?

Egyáltalán meg lehetett volna akadályozni a háborút?

Csak Ukrajna van veszélyben,

vagy a konfliktus olyan folyamatokat is elindíthat, amely Európát is belesodorhatja a háborúba? Hogyan kell viselkednie ilyenkor a NATO-nak és az Európai Uniónak? Mennyire érett meg Ukrajna arra, hogy az Európai Unió tagja legyen?

Nagyon sok még a kétely, és nem látjuk a végét. Éppen ezért egy olyan szakértő helyezi összefüggésbe a történéseket, aki Kelet-Európával foglalkozik. A belarusz származású Anton Bendarzsevszkij kiemelten Oroszország, Belarusz és Ukrajna geopolitikai stratégiáját elemzi.

Bendarzsevszkij Anton 2010-ben a Pécsi Tudományegyetemen szerezte a diplomáit média és kommunikáció, illetve történelem szakokon (MA), 2009-ben a leicester-i Egyetemen (University of Leicester, UK) politológiát tanult. Szakterülete a posztszovjet térség – kiemelten Oroszország, Belarusz és Ukrajna – geopolitikája és biztonságpolitikája, gazdasági kapcsolatai és a térség integrációs folyamatai. Bendarzsevszkij e témákban a nemzetközi konferenciák rendszeres előadója, 2011 óta állandó vendége külpolitikai szakértőként a magyar média legfontosabb orgánumainak. Több nagy projekt résztvevője, többek között a csernobili katasztrófáról készített dokumentumfilmet, amely a tragédiával és annak utóéletével foglalkozik.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.