2018. április 19., 07:59

WTCR: egy sorozat új köntösben magyar résztvevőkkel

Április végén Magyarországra látogat a WTCC utódjaként újjászervezett világbajnoki sorozat, amely a WTCR nevet kapta. A továbbiakban bemutatjuk, mit érdemes tudni az új versenysorozatról, a hétvégék lebonyolítási rendszerét is ismertetjük, valamint bemutatjuk a magyar indulókat.

WTCR logó
Egy új időszámítás kezdete

Új korszak veszi kezdetét a túraautózás felső kategóriájában, miután a 2005-ben megalakult WTCC megszűnik 2018-ban és két világbajnoki sorozat egybeolvadásával egy új versenysorozat alakul. A nemzetközi TCR sorozat és a WTCC egybeolvadásával megalakult idén a WTCR sorozat, amelyben olyan gyártók privát autóit láthatjuk körözni már jövő hétvégén a Hungaroringen is, mint például a  Hyundai i30, Honda Civic Type R, Alfa Romeo Giuletta, Seat Leon Cupra, Audi RS3, Volkswagen Golf GTI, Peugeot 308.

A sorozat egyik újdonsága, hogy a WTCR-ben eltűnnek a gyári csapatok a versenygépek pedig egyszerűsödnek és olcsóbbá vállnak. Az autógyártók azon túl, hogy megépítik a versenyautókat szolgálhatnak technikai segítséggel, szakemberrel, vagy akár pilótával is a magánkézben lévő csapatoknak, ám ezen privát gárdáknak nem lehet közvetlen közük a gyártóóriásokhoz.

 Új lebonyolítási rendszer

Másik fontos változás a versenyhétvégék lebonyolítása. Minden eseményt két napba fognak besűríteni, és az eddigi hétvégente megrendezésre kerülő két verseny háromra fogják bővíteni. Az első napon reggel két szabadedzéssel kezd a mezőny, majd ezt egy fél órás időmérő edzés, végül egy futam követi.

A második nap többnyire az eddigi WTCC-s szisztémát fogja követni, azt jelenti, hogy egy három szegmensre osztott időmérőt követően lesz egy nyitófutam, majd egy, az előzőtől hosszabb főfutam következik. Fontos változás az eddigiekhez képest, hogy a pontok elosztása jócskán módosul, ugyanis mindhárom futamon másképp osztják majd szét a pontokat az első tíz helyezett között.

A pontok kiosztása az alábbiak szerint zajlik: az első versenyen 27, 20, 17, 14, 12, 10, 8, 6, 4, 2 lesz a leosztás, a második futamon: 25, 18, 15, 12, 10, 8, 6, 4, 2, 1, míg az utolsó, fő futamon 30, 23, 19, 16, 13, 10, 7, 4, 2, 1-es rendszert alkalmaznak. Emellett a vasárnapi időmérőn is lehet pontot szerezni, az első öt helyezett részesül 5, 4, 3, 2, 1 egységben.

Túl messzire mentünk....

Hogy miért kellett egy új sorozatot létrehozni és mi vezetett a WTCC megszűnéséhez, arra Francois Ribeiro adta meg a választ aki a WTCC promótere volt. Ribeiro szerint alapvetően egy jó szabályrendszer lett volna, azonban a szabályzatot tekintve részben nem mentünk elég messzire, részben pedig túl messzire mentünk.

„Mikor azt mondom, túl messzire mentünk, azt a privát csapatokra értem. Egy versenyképes TC1-es privát autó éves költségei 1,25 millió eurót kóstáltak, ami azt hiszem már a Formula-2 szintje. Ez egy privát csapatnak nagyon drága, így támogatást kellett nyújtanunk nekik. Amiben pedig nem mentünk elég messzire, az a technikai oldal.

Egy TC1-es autó nem volt elég vonzó, nem szolgált elég nagy ’hűha’ faktorral az autógyártók felé. A Citröen, a Honda, a Volvo és a Lada ez iránt is érdeklődött, de a többség szemében sem teljesítményben, sem technológiában nem számított eléggé izgalmasnak – nyilatkozta a WTCR hivatalos honlapjának Francois Ribeiro.

 Magyar csapat és magyar versenyzők is a mezőnyben

A WTCC megszűnésével több neves pilóta is az új sorozatban vág neki az új idénynek. A magyar jelenlétet a Zengő Motorsport magyar pilótái Nagy Norbert és Szabó Zsolt biztosítja a Seat Leon Cupra volánjai mögött valamint a tavaly WTCC-ben ezüstérmes Michelisz Norbert, aki immáron  nem Hondával indul az új sorozatban, hanem a Hyundai i30 volánja mögött méretheti meg magát a minél jobb eredmények eléréséért.

Továbbá a mezőnyben egy szlovák pilóta is rajthoz áll, nevezetesen Maťo Homola aki egy Peugeot 308-as modellel harcolhat a pontokért. A hungaroringi hétvégén egyébként öt magyar pilótának is szurkolhatunk, miután szabadkártyásként az M1RA és Nagy Dani mellett a másik vendéghelyet Tassi Attila töltheti be, aki a JAS Motorsport támogatásával versenyezhet hazai pályán.

Versenynaptár

április 7–8., Marokkó, Marrakesh
április 28–29., Magyarország, Hungaroring
május 11–12.,  Németország, Nürburgring
május 20–21.,  Hollandia, Zandvoort
június 23–24.,  Portugália, Vila Real
augusztus 4–5.,  Argentína, Termas de Río Hondo
szeptember 29–30.,  Kína, Ningpo
október 6–7. Kína, Vuhan
október 27–28.,  Japán, Szuzuka
november 17–18.,  Makaó

A debütáló versenyhétvége összegzése...

A szezonnyitó hétvége első napja rosszul indult a nagy esélyekkel induló Michelisz Norbert számára, aki ugyan az első futamon a második helyről vághatott volna neki a futamnak, de a futam előtt erőforrást cseréltek a versenyautójában és így automatikusan a rajtrács végére sorolták. 

Az első futam rajtja már komoly bonyodalmakat okozott a 25 fős mezőny számára és a középmezőnyben többen össze is ütköztek. A rajtot viszont remekül kapta el Norbi csapattársa Tarquni és hamar az élre állt.

A versenyigazgatóság végül félbeszakította a futamot a sok törmelék miatt, Michelisz számára jól jött a futam megszakítása és a 18. helyről várhatta a folytatást, ami további bonyodalmakat tartogatott a számára. A 7. körben a magyar versenyzőre ismét lecsapott a technika ördöge és a Hyundairól bármiféle ütközés nélkül egyszer csak levált a bal első kerék ami a magyar versenyző futamjának a végét jelentette.

A Zengő Motorsport versenyzői kimaradtak az első körös tülekedésből és javítottak néhány pozíciót, Nagy Norbert a 16. helyen ért célba, míg Szabó Zsolt 17. helyen látta meg a kockás zászlót, a futamot Michelisz csapattársa Gabriel Tarquini nyerte meg Ted Björk előtt, valamint harmadikként Robert Huff ért célba.

A vasárnapi első futamon megszerezte első győzelmét az Audi miután óriási csatában a francia Jean-Karl Vernay legyőzte a hazai pályán versenyző marokkói Mehdi Bennanit. A harmadik helyen a Campos Racing spanyol versnyzője Pepe Oriola végzett. Michelisz Norbert megszerezte első pontjait az új sorozatban miután a hetedik helyen intették le a második futamon. Maťo Homola a 12. helyen ért célba, míg a magyarok közül Szabó Zsolt kiesett, Nagy Norbert pedig a 16. lett.

A marokkói hétvége vasárnapi második futama is eseménydúsra sikeredett, magyar szempontból pedig ismételten nem volt egy tiszta versenye Michelisz Norbertnek. Az élről rajtoló Gabriel Tarquini remekül kapta el a rajtot amivel sikerült megtartania első helyét, mögötte azonban óriási pofozkodás zajlott, aminek Michelisz is részese volt.

A magyar versenyzőt Yvan Müller egy szabálytalan manőverrel szorította a falnak amiért a francia egy figyelmeztetésben is részesült a futam során, ez az akció a francia részéről jócskán kihatással volt a magyar pilóta harmadik futamára is ugyanis Michelisz autója sérülten nem tudta azt a teljesítmény hozni, mint a riválisai.

Végül Tarquini könnyedén behozta a Hyundait az első helyre. Mögötte a márkatársai Müller és Björk  végeztek, Michelisz Ehrlacher mögött az 5. helyen ért célba a sérült autójával. A másik két magyar pilóta közül Szabó Zsolt ismét idő előtt búcsúzott, míg Nagy Norbert a 15. helyen ért célba.

A WTCR legközelebb április utolsó hétvégéjén Magyarországra látogat ahol további három futammal folytatódik a világbajnoki sorozat.

 

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.