2022. június 11., 19:13

Super Racing Festival - Gyenge magyar szereplés az időmérőn, Azconáé a pole pozíció

Mikel Azcona, a Hyundai spanyol versenyzője nyerte a túraautó-világkupa (WTCR) Hungaroringen zajló idei harmadik fordulójának szombati időmérő edzését, így a vasárnapi első futamot ő kezdheti majd meg az első rajtkockából.

túraautó-világkupa (WTCR)
Fotó: MTI

Michelisz Norbert csapattársa 1:52.020 perces köridővel bizonyult a leggyorsabbnak, mögötte másodikként a francia Nathanaël Berthon (Audi), harmadikként pedig a szintén francia, címvédő és sorozatban kétszeres WTCR-bajnok Yann Ehrlacher (Lynk&Co) zárt.

A magyarok számára nem sikerült jól az időmérő, a 2019-ben világkupa-győztes Michelisz hetedik, Nagy Dániel (Cupra) 12., Tassi Attila (Honda) pedig 14. lett.

Utóbbitól már az időmérő edzés első, húszperces szakaszában búcsút kellett venniük a hazai szurkolóknak, miután a 14. pozícióban zárta az etapot, amelyből a legjobb 12 jutott tovább a második szakaszba.

Az volt a cél, hogy továbbjussak az első etapból, és bár kihoztam az autóból a maximumot, az új gumival sokat szenvedtünk, ez gondokat okozott nekünk. Hosszú éjszakánk lesz, de bízom benne, hogy pontszerző helyezésekért tudunk küzdeni vasárnap"

- jelentette ki Tassi.

Befért ugyanakkor az időmérést folytató mezőnybe Nagy, aki a 12., még éppen továbbjutó köridőt érte el a Zengő Motorsport Cuprájával. Michelisz ebben a részben második volt, csupán 38 ezredmásodperccel elmaradva a leggyorsabb, 1:51.862 perces időt teljesítő argentin Néstor Girolamitól (Honda).

A következő, tízperces etap elején Nagy csúszott a gumifalba az egyes kanyarban, ezért piros zászlóval félbeszakították az időmérést.

Nagyon örültem, hogy bejutottam a második szakaszba, és úgy éreztem, meglehet a top 10, de sajnos a bal első gumi féktávon elforgott a blokkoló felnin, ez okozta a kicsúszást. Ki kell derítenünk, hogy ez miért történt, de bízom a csapatban, rendbe fogják hozni az autót és a versenyeken igyekszem pontokat szerezni"

 - mondta Nagy.

A körözés néhány perc múlva - Nagy autójának mentését követően - folytatódhatott, de a magyar szurkolóknak nem sok okuk volt az örömre, Michelisz ugyanis hetedikként zárt, ezzel eldőlt, hogy az utolsó szakasznak már nem lesz hazai résztvevője. Michelisznek ráadásul hathelyes rajtbüntetése van az első futamra, így azon majd csak a 13. kockából startolhat, a fordított rajtrácsos második versenyt viszont a második sorból, mégpedig a negyedik pozícióból kezdheti.

Nem volt rossz az időmérő, az autó jól működött és magabiztos voltam, de szerettem volna közelebb végezni a 10. helyhez. Ezzel együtt úgy érzem, hogy vasárnap lesz lehetőségem a pontszerző pozíciókért küzdeni"

- nyilatkozta Michelisz.

A leggyorsabb kört az időmérő második részében a belga Gilles Magnus (Audi) érte el 1:51.684 perccel. A Zengő Motorsport Cupráját vezető, 2012-ben világbajnok brit Rob Huff kilencedik lett, ez pedig azt jelenti, hogy a vasárnapi második futamon majd az első sorból, a második starthelyről kezdheti meg a viadalt. A fordított rajtrácsos pole pozíció a Lynk&Co uruguayi versenyzőjéé, Santiago Urrutiáé lett.

A legjobb ötöt felvonultató harmadik szakaszban Azcona volt az egyetlen, aki csaknem hibátlan kört tudott futni, riválisai pedig ha tizedekkel is, de elmaradtak az idejétől, ketten pedig hibáztak az egyetlen gyors körükben, így a 25 éves spanyolé lett az első rajtkocka az első, úgynevezett főfutamra.

A WTCR magyarországi fordulójának első versenye vasárnap 11.20 órakor kezdődik, a második futamot pedig 16.45-kor rendezik.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.