2020. január 11., 18:16

Magyar versenyző a túraautózás trónján

Michelisz Norbert a WTCR bajnoka lett 2019-ben! Sokévnyi kemény munka érett be december közepén, és a magyar autósport is hatalmas eredményt könyvelhetett el. Olyat, amely remélhetőleg új kapukat nyit a jövőben, hiszen ilyen sikerre még nem volt példa a magyar négykerekűek mezőnyében.

Évek óta tudta mindenki, hogy megérdemelné a bajnoki címet, hiszen hiába változott a sorozat neve vagy éppen a lebonyolítása, mindig ott volt a legjobbak között. Folyamatosan fejlődött alatta az autó is, s bár már két éve is úgy tűnt, hogy beérhet a szakmai munka, 2019-ben végül csak sikerült. Méghozzá nem is akármilyen utolsó hétvége után.

Kezdjük azonban kicsit korábban és másutt. Ott, ahol a szurkoló találkozik a sportolóval. Emlékszem, 2012-ben a dióspatonyi Slovakia Ringen láttam először élőben versenyezni Norbit, akit már akkor is hatalmas tábor kísért el a Felvidékre, s persze jócskán akadtak helyi szurkolói is. A csallóközi falvak közt található autóverseny-pálya környéke alig tudta fogadni a rengeteg rajongót, azon a hétvégén több mint 25 ezren látogattak ki a versenyre. Norbinak a második hazai pályája lett a dióspatonyi, ami aztán az eredmények szintjén is megmutatkozott.

Nekem is rögtön szimpatikus lett, pedig korábban is láttam a tévében. De a rajongóival folytatott kommunikációja és a küzdeni akarása számomra még inkább olyan sportolóvá tette, akire érdemes odafigyelni. Beszélgetések, interjúk és dokumentumszerű anyagok bizonyították, egy olyan sportember képviseli nemzetünket a versenypályákon, aki nem egy gazdag család elkényeztetett, szórakozni vágyó tagjaként kezeli a motorsportot, mint néhányan korábban, hanem igazi pilótaként, aki nyerni akar, és ezért keményen dolgozik.

michelisz2.jpg

Azt csak a margóra jegyzem meg, hogy ugyanazon évben születtünk, sőt csak egyetlen nap választja el a születésnapunkat, így mélyen át tudtam érezni az évekkel járó változást is a versenyzésben. Ha ehhez azt is hozzátesszük, honnan indult a történet, akkor a siker még elgondolkodtatóbb. Hiszen Norbi 21 évesen ült először versenyautóban, s még mindig csak 35 éves!

Tizennyolc volt, amikor saját bevallása szerint nézte a Forma–1-es közvetítést, amelyben Wéber Gábor volt a szakértő, és kiírták a neve alá, hogy szimulátor-világbajnok. Mindez kíváncsivá tette, és egyből utánaolvasott a neten, miről is van szó.

A zsebpénzéből spórolgatott a videójátékra, amivel versenyeztek, a Grand Prix Legendsre. Megvette, játszott, és különböző internetes bajnokságokon indult, természetesen kisebb-nagyobb sikerrel.

– A szimulátoros eredményeim révén megismerkedtem Wéber Gáborral, aki akkor a Zengő Motorsport legsikeresebb autóversenyzője volt. Az ő ajánlására Zengő Zoltán, a csapat tulajdonosa adott nekem egy esélyt 2005. szeptember 13-án a hungaroringes tesztnapon. 21 évesen akkor ültem először igazi versenyautóban, és mindössze három tizeddel maradtam el a nap legjobb köridejétől – mesélte a honlapján, ahol az is kiderül, hogy rögtön a következő évben Zengőék benevezték a Suzuki Swift Kupába, amit megnyert, egy évvel később pedig a Renault Clio Kupában is diadalmaskodott.

Ezután jöttek a nagyobb kihívások, az európai sikerek, amelyeknek köszönhetően Jean Todtól 2009-ben átvehette a FIA év tehetségének járó díját. Éppen tíz éve történt mindez. 2010-ben a Zengő-Dension Team benevezett a WTCC-re. Norbi első évében már futamot is nyert, s két évvel később megnyerte a privát világbajnoki címet.

Tíz évig volt a Zengő Motorsport versenyzője, ami meghatározó volt a karrierje szempontjából. Majd jött a váltás és 2017-ben a világbajnoki második hely, ekkor már gyári csapattal, Thed Björk mögött, nem éppen szerencsés körülmények között.

michelisz13.jpg

Úgy tűnt, 2019-ben minden balszerencse jóra fordult, és az utolsó hétvégén két első rajthelyet szerezve tökéletesen kezdett, az első futamot is megnyerte. A második verseny viszont balesetet, nagy esőt és szervezési káoszt hozott, s végül csupán 10 pont előnye maradt Norbinak Esteban Guerrierivel szemben a mindent eldöntő harmadik versenyre. Az argentin pedig nem állt meg, a zárófutamon kiválóan rajtolt, az első körökben vezetett, s mivel a magyar versenyző csak negyedik volt, e pillanatban az ellenfél állt győzelemre összetettben, ám egy csata után megsérült az autója, és fokozatosan hátrább csúszott.

Guerrieri kiment a bokszutcába, majd egyből ment is vissza a pályára, ám ezzel már a pontszerző helyeken kívülre esett vissza. Michelisz Norbertet így már tét nélkül előzhette meg Kevin Ceccon és Frédéric Vervischt is, mert az ötödik helyen zárta a futamot a nem 100 százalékos Hyundaijal. És ami a legfontosabb: ezzel a WTCR bajnoka lett! Megszerezte a magyar autósport történetének első világbajnoki címmel felérő győzelmét.

Közben pedig ugyanolyan szimpatikus ember maradt, mint a pályafutása kezdetén, ami talán az eredményeknél is fontosabb, hiszen fiatalok sokaságának lehet olyan példaképe, akitől nem csak versenyezni tanulhatnak.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2020/1. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.