2023. január 6., 15:50

Dakar-rali: Megint az összetettben vezető al-Attijah győzött

Az összetettben élen álló katari Nasszer al-Attijah volt a leggyorsabb az autósoknál a Szaúd-Arábiában zajló Dakar-rali hatodik szakaszán.

Nasszer al-Attijah
Nasszer al-Attijah

A versenyzőknek pénteken a tervezettnél rövidebb távot kellett teljesíteniük, a héten lehullott eső miatt 467 helyett 358 kilométeres volt a gyorsasági szakasz, és a mezőny al-Duvadimi helyett Rijádba érkezett Ha'ilból.

A címvédő Al-Attijah és francia társa, Mathieu Baumel a csütörtöki siker után pénteken is a leggyorsabbnak bizonyult, Toyotájával 3:13:12 óra alatt teljesítette a mért távot.

A hatodik szakaszt az összetettbeli második helyről kezdő Stéphane Peterhansel a 212. kilométernél balesetet szenvedett Audijával, navigátora, Edouard Boulanger megsérült, kórházba szállították, így a francia párosnak fel kellett adnia a versenyt. Az ugyancsak Audival versenyző spanyol Carlos Sainz, aki összesítésben negyedikként kezdte a hatodik szakaszt, ugyanazon a helyen szintén balesetet szenvedett, de ő és navigátora is sértetlenül úszta meg a bukást.

A motorosoknál az argentin Luciano Benavides (Husqvarna) győzött, második helyezett csapattársa, az amerikai Skyler Howes pedig megerősítette éllovas pozícióját összetettben.

A kamionosoknál a Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László trió műszaki probléma miatt nem tudott elindulni a hatodik szakaszon. A Qualisport Racing csapat tájékoztatása szerint azonban a hazai stáb segítségével igyekeznek beszerezni a megfelelő alkatrészt, és amennyiben sikerül megjavítani a Scania Qualisport Hyenát, a hétfői szünnapot követően csatlakozna újra a mezőnyhöz a magyar hármas.

A résztvevőknek a prológgal együtt csaknem 5000 kilométernyi gyorsasági szakaszt kell teljesíteniük a jövő vasárnapi célba érkezésig. A viadal teljes távja az összekötő szakaszokkal együtt több mint 8500 kilométer.

Eredmények:

6. szakasz, Ha'il-Rijád (358 km gyorsasági):

autósok:

1. Nasszer al-Attijah, Mathieu Baumel (katari, francia, Toyota) 3:13:12 óra

2. Sebastien Loeb, Fabian Lurquin (francia, belga, Prodrive Hunter) 3:29 perc hátrány

3. Henk Lategan, Brett Cummings (dél-afrikai, Toyota) 8:52 p h.

az összetettben:

1. al-Attijah, Baumel 24:00:48 óra

2. Lategan, Cummings 1:06:50 ó h.

3. Lucas Moraes, Timo Gottschalk (brazil, német, Toyota) 1:13:19 ó h.

motorosok:

1. Luciano Benavides (argentin, Husqvarna) 3:14:19 óra

2. Skyler Howes (amerikai, Husqvarna) 56 másodperc hátrány

3. Toby Price (ausztrál, KTM) 2:20 perc hátrány

az összetettben:

1. Howes 26:31:52 óra

2. Price 3:31 p h.

3. Kevin Benavides (argentin, KTM) 7:01 p h.

Szombaton Rijádból al-Duvadimibe halad majd a mezőny, a 714 kilométeres össztávból 398 kilométer lesz a gyorsasági szakasz.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.