2022. október 28., 13:43

Célt ért az Alpine fellebbezése, Alonso visszakapta austini pontjait

Elfogadták a Forma-1-es Alpine istálló fellebbezését a Haas csapat által a múlt vasárnapi Egyesült Államok Nagydíja után benyújtott óvással szemben, így a kétszeres világbajnok spanyol Fernando Alonso visszakapta a vb-pontjait az austini pályán elért hetedik helyezéséért.

Fernando Alonso
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Alonsót annak nyomán büntették meg az amerikai verseny leintése után, hogy igazat adtak a Haas óvásának, mely szerint a spanyol pilóta versenyautója nem felelt meg a biztonsági előírásoknak. Az amerikai csapat azt kifogásolta, hogy

Alonso folytatta a viadalt, miután egy ütközésben megsérült a karosszériája, és ez ellentétes a szabályokban előírtakkal.

A versenybírók Austinban 30 másodperces utólagos időbüntetést határoztak meg Alonsónak, a spanyol versenyző ezért a hetedikről a 15. helyre csúszott vissza a végeredményt tekintve.

Az Alpine már hétfőn jelezte, hogy

fellebbez a büntetés ellen, ezt azzal indokolta, hogy a Haas az előre meghatározott határidőhöz képest 24 perccel később nyújtotta be az óvását, melyet így érvénytelennek kell tekinteni.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) illetékesei a hétvégi Mexikói Nagydíj helyszínén tárgyalták az esetet még csütörtökön, és jóváhagyták az Alpine kifogását, így Alonso visszakapta helyezését és az azért járó világbajnoki pontokat.

Maga Alonso még csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy a büntetésének eltörlésére számít, kiemelve, más esetben az ügy "óriási problémát" okoz magának a sportág.

Az idény utolsó futamain mindkét istállónak fontosak a megszerzett pontok, a konstruktőrök versenyében ugyanis az Alpine a McLarennel van nagy versenyben a negyedik helyért, míg a Haas az AlphaTaurival küzd a nyolcadik pozícióért.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.