2023. május 20., 09:47

Autocross – Baráti Tomi az Európa-bajnokságon

Amint arról korábban már beszámoltunk, az ipolysági Baráti Tomi egy kiváló második helyezéssel kezdte meg az idei versenysorozatot az autocross Közép-Európa Zóna Bajnokság (CEZ) küzdelmeiben. A dobogós helyet a csehországi Humpolec városában a crosscarok között szerezte meg.

Baráti
Galéria
+2 kép a galériában
a versenyen
Fotó: Baráti Tomi

A versenyző már a humpoleci megmérettetés után jelezte, hogy gőzerővel készül a következő bevetésre, az autocross Európa-bajnokság első fordulójára. Május közepén erre sor is került a németországi Seelowban.

Baráti Tomi az Autocross CrossCar kategóriában a Korda Racing 2023-as off-road csapatát erősíti, amelynek tagjaként idén teljes Európa-bajnoki szezont fog teljesíteni egy Semog Attack MT09 típusú CrossCarral.
Szezonnyitóhoz hűen egy hatalmas rendezvényt szerveztek, hihetetlen látványos és jó hangulatú hétvége volt a pénteki versenyző bemutatótól a vasárnapi döntőkig”

– kezdte a Ma7 tájékoztatását a versenyző, majd így folytatta:

Egy hatalmas mezőnyben, összesen 36 CrossCar között versenyeztem, ami nagy újdonság volt számomra, azonban nagyon élveztem minden percét. A pálya szintén egy hatalmas kihívás volt az óriási szintkülönbségek és a gyors és technikás szektorok váltakozása miatt, de viszonylag hamar sikerült felvennem a ritmust ezen a számomra új pályán, új autóval, új közegben.”

Mint mondta, az ellenfelei mind rendkívül gyorsak voltak; a hétvégét nagy csaták és nagyon jó futamok jellemezték:

Életem első Európa-bajnoki futamán a 11. helyen intett le a kockás zászló, ami nagy öröm számomra, főleg egy ilyen népes mezőnyben, hiszen bebizonyosodott, hogy fel tudom venni a harcot a legjobb CrossCar versenyzőkkel is. Nagy motiváció ez számomra a további futamokra, a további fejlődésre. Nagyon köszönöm mindenkinek, aki bármilyen formában támogatott és figyelemmel kísérte a versenyt, a szurkolóknak, akik hihetetlen hangulatot csináltak, valamint a csapatomnak és a családomnak, akik nélkül ez a siker nem születhetett volna meg.”

Folytatás az Európa-bajnokság második fordulójában, a németországi Matschenbergben.

Baráti Tomi 2018-ban újoncként egy Toyota Celica volánja mögött a Szlovák Bajnokság 5. helyezettje lett az Autocross divízió Touring Autocross kategóriájában; az igazi sikereket a 2019-es év hozta meg számára, amikor megnyerte a Szlovák és a Magyar Autocross Bajnokságot, a Közép-Európa Zóna Bajnokságban pedig a harmadik helyen végzett. Túraautós karrierjének ez volt a csúcspontja. A 2021-es szezonban már az XC CrossCar kategóriában versenyzett a Szlovák, a Magyar és a Közép-Európa Zóna Bajnokságban. A Szlovák Bajnokságban meg is szerezte az első helyet, míg a Magyar és a Közép-Európa Zóna Bajnokságban összesítettben a dobogó második fokára állhatott fel. 2022-ben a Közép-Európa Zóna bajnoki címe mellett a magyar és a szlovák bajnoki címet is sikerült elnyernie. 2022 októberében a franciaországi Marseille-ben megrendezett FIA World Motorsport Games világbajnokságon a szlovák válogatott csapatkapitányaként vett részt az XC CrossCar senior kategóriában, ahol a világ tíz legjobb XC CrossCar pilótája között végzett.
Baráti
Galéria
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.