A Ferrari óvással szerezné vissza a Vetteltől elvett győzelmet - VIDEÓ

szurkolo.sk | MTI 2019. június 10., 10:03

Érdekes fejleményeket szült a Kanadai Nagydíj elsőségét vitatott körülmények között eldöntő sportfelügyelők ítélete, a Ferrari ugyanis nem akarja annyiban hagyni Sebastian Vettel szerintük jogtalan büntetését, és fontolgatja, hogy megóvja az eredményt. Más kérdés, hogy a szabályok szerint ezt elvileg nem teheti meg.

Vettel-Hamilton párharc Fotó: AFP

A Ferrari óvást fontolgat azok után, hogy a Kanadai Nagydíj 48. körében történtek miatt a sportfelügyelők megbüntették Sebastian Vettelt, aki emiatt – bár elsőként szelte át a célvonalat – elbukta a győzelmet Lewis Hamiltonnal szemben. Egyelőre nem világos, hogy a maranellóiak miben reménykednek, ahogyan az sem, hogy egyáltalán hogyan akarják benyújtani az óvást, a szabályok szerint ugyanis azzal a büntetési tétellel szemben, amit Vettel kapott, nem lehet ilyesmit tenni.

A 48. körben történt incidens során Vettel lecsúszott a pályáról a hármas kanyarban, átszánkázott a füves bukótéren, majd az aszfaltra visszaesve, közben az autójával küzdve sikerült megtartania az első helyet Hamiltonnal szemben.

A felügyelők szerint azonban nem biztonságosan csatlakozott vissza a küzdelembe, Hamiltont leterelte a pályáról, és elkerülő manőverre kényszerítette, amiért 5 másodperces büntetést kapott. A pályán Hamilton előtt jött be, de csak másodikként rangsorolták.

Mattia Binotto a verseny után a Sky Sportsnak nyilatkozva azt mondta, nem fognak semmit lépni a döntés ellen, az ugyanis megváltoztathatatlan, inkább a munkára koncentrálnak, arra, hogy tovább fejlesszék az autót, a szezonnak ugyanis még nincs vége. Nem sokkal ezután a Ferrari azonban bejelentette, hogy óvást fontolgat a büntetés ellen. Mindez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy a csapatnak 96 órája van eldönteni, hogy benyújtja-e az óvást, amivel az ügy a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) fellebviteli bizottsága elé kerül, amely még mindig dönthet úgy, hogy új bizonyítékok hiányában nem fogadja el azt.

A helyzetet bonyolítja az, hogy a sportszabályzatban feketén-fehéren szerepel, hogy a verseny alatt kirótt időbüntetések, köztük az is, amit Vettel kapott, nem megóvhatók, azokat tehát kénytelen elfogadni az adott csapat, utólag már semmit sem tehet ellene.

Hogy a Ferrari ennek ellenére hogyan tervez óvni, az egyelőre kérdéses, az FIA mindenesetre a verseny után kiadta a hivatalos végeredményt is, amelyben továbbra is Hamilton neve szerepel az első helyen.

Mattia Binotto csapatfőnök szerint azután, hogy megtörtént a kicsúszás, Vettel tehetetlen volt. „A mi nézőpontukból semmit sem tudott volna másképp csinálni, azzal is szerencséje volt, hogy versenyben maradt. Semmi szándékosság nem volt az esetben, még mindig elöl volt, próbálta megtartani a helyét, ilyen egyszerű."

„Próbáltam túlélni, és a pályán tartani az autót – mondta Vettel.A fűről tértem vissza, a gumijaim koszosak voltak, küzdöttem, hogy visszaálljak az ideális ívre és visszanyerjem az uralmat az autó fölött. Nem tudom, hogy mit csinálhattam volna másképp,nagyon gyorsan történt minden. Elveszítettem az autó hátulját a kanyarbejáraton, korrigálnom kellett, átvitorláztam a füvön, szerencsém volt, hogy nem pördültem meg, majd miután visszanyertem az irányítást, belenéztem a tükörbe, Lewis pedig ott volt közvetlenül mögöttem. Szerencsém volt, hogy nem próbálta meg a belső ívet, és húzott el mellettem."

Hamilton már közvetlenül a verseny utáni nyilatkozatában egyértelművé tette az álláspontját, szerinte Vettel nem biztonságosan jött vissza, neki el kellett vennie a gázt, hogy elkerülje az ütközést, szerinte ezért büntették meg a németet. Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke ugyanezen a véleményen volt, úgy gondolta, hogy a szabály szövegének megfelelt a büntetés, a felügyelők eszerint jártak el.

Az ominózus jelenet:

0 HOZZÁSZÓLÁS