2018. június 2., 23:08

Labdarúgó NB I - Gyilkos végjáték

A labdarúgó OTP Bank Liga szombati, 33. (utolsó) fordulója előtt 81 lehetőséget állapítottak meg a kiesésre.Eldőlt, hogy a Vasas FC és az újonc Balmazújváros esik ki, az Újpest FC megszerezte a bronzérmet, a Budapest Honvéd pedig a negyedik helyet, így a kispestiek is indulhatnak az Európa Liga selejtezőjében.

Galéria
+3 kép a galériában
Fotó: MTI

A Vasas sima meccsen kapott ki 3-1-re Kispesten, így három szezon után, illetve új stadionja átadása előtt néhány hónappal ismét kiesett a másodosztályba. A Balmazújváros odahaza 3-3-as döntetlent játszott a Ferencvárossal, de ez nem volt elég az újonc bennmaradásához, mert a Diósgyőr 2-1-re legyőzte a rendkívül tartalékos, bajnok Videoton FC-t.
Az Újpest-Debrecen "bronzmérkőzés" a fővárosiak 2-1-es sikerével zárult, de ők már korábban, a Magyar Kupa megnyerésével biztosították EL-részvételüket.
    
OTP Bank Liga, 33. forduló:
Budapest Honvéd-Vasas FC 3-1
Újpest FC-Debreceni VSC 2-1
Puskás Akadémia FC-Paksi FC 1-0
Balmaz Kamilla Gyógyfürdő-Ferencváros 3-3
Diósgyőri VTK-Videoton FC 2-1
Swietelsky Haladás-Mezőkövesd Zsóry FC 1-0

A végeredmény:
 1.  Videoton FC                 33 20   8   5    65-28  68 pont – BL-selejtező
 2.  Ferencvárosi TC           33 18  12   3    69-31  66         - Európa Liga-selejtező
 3.  Újpest FC                     33 12  13   8    41-38  49          - Európa Liga-selejtező
 4.  Budapest Honvéd         33 13   8  12    50-53  47          - Európa Liga-selejtező
 5.  Debreceni VSC             33 12   8  13    53-47  44
 6.  Puskás Akadémia         33 11  10  12    41-46  43
 7.  Paksi FC                       33 11   9  13    43-48  42
 8.  Swietelsky Haladás       33 11   5  17    35-50  38
 9.  Mezőkövesd Zsóry FC  33  9  10  14    35-52  37
10.  Diósgyőri VTK            33 10   6  17    44-53  36
11.  Balmaz Kamilla           33  8  12  13    39-46  36          - kiesett
12.  Vasas FC                       33  9   7  17    38-61  34          - kiesett
    Pontazonosság esetén a több győzelem rangsorolt.

 

Kikapott és kiesett a Vasas

A Vasas FC kiesett a labdarúgó NB I-ből, miután 3-1-re kikapott a Budapest Honvéd otthonában, és sereghajtóként, a 12. helyen végzett a tabellán.

A kispestiek a negyedik helyen zártak, így indulhatnak az Európa Liga selejtezőjében.

Fotó:  MTI


Budapest Honvéd FC-Vasas FC 3-1 (0-0

Bozsik-stadion, 3782 néző, v.: Solymosi
gólszerzők: Eppel (53.), Lanzafame (66.), Holender (76.),ill. Gaál(87.)    

A meccs elején Eppel Mártont buktatták a tizenhatos vonalánál, de büntető helyett a válogatott csatár kapott sárga lapot műesés címén.
Aktívabban, lendületesebb játékkal kezdtek a bronzéremre hajtó kispestiek a kiesés ellen küzdő angyalföldiekkel szemben, több nagy helyzetet dolgoztak ki, a 28. percben Davide Lanzafame a kapufát találta el.
A második félidőben sem változott a játék képe, így a Honvéd megérdemelten jutott előnyhöz: az 53. percben Eppel több elrontott lehetőség után betalált, majd Lanzafame volt eredményes szabadrúgásból, ezzel tulajdonképpen eldőlt a meccs és a Vasas sorsa.
A kispestiek közül Filip Holender is gólt szerzett, majd a végeredményt Gaál Bálint állította be. Vereségével a Vasas három szezon után, illetve új stadionja átadása előtt néhány hónappal ismét kiesett a másodosztályba.

Kilenc év után érmes az Újpest

 Az Újpest FC kilenc év után végzett dobogós helyen a labdarúgó NB I-ben - a 2009-es ezüstérem után most bronzot szerezett -, miután az utolsó fordulóban 2-1-re legyőzte a vendég Debrecent.

 

Újpest FC-Debreceni VSC 2-1 (0-0)

Szusza Ferenc Stadion, 4100 néző, v.: Szabó Zs.

gólszerzők: Novothny (54.), Nwobodo (63.), illetve Takács T. (70.)

 A találkozó első félidejében az újpestiek irányították a játékot, a debreceniek csupán szórványos kontrákat vezettek. A házigazdáknak azonban sokat kellett dolgozniuk mezőnyben, amíg helyzeteiket lövéssel tudták befejezni, és Zsótér Donát vezetésével egyre közelebb is kerültek a debreceni kapuhoz, de lehetőségeik közül egyet sem tudtak gólra váltani.

A második felvonás elején megérdemelten jutott vezetéshez az ellenfelénél aktívabb Újpest: Novothny Soma öt méterről fejelt Nagy Sándor kapujában. A kapott gól után a debreceni edző, Herczeg András a támadóbb szerkezet érdekében két játékost cserélt, de mielőtt ennek a játékban látszata lett volna, megduplázta előnyét az Újpest: Obina Nwobodo 19 méterről lőtte ki a jobb alsó sarkot.

A 70. percben Takács Tamás csúsztatott fejesével szépített a Debrecen, amely csak kétgólos hátrány után tudta felvenni a házigazdák ritmusát. A vendégek azonban így sem tudtak nyomást gyakorolni a hajrában az ellenfélre, amely magabiztosan őrizte meg előnyét a lefújásig.

Az Újpest FC ellen ebben a bajnoki szezonban a lehetséges kilenc pontból csak egyet szerzett meg a Debrecen, amely elsősorban a tavaszi idényben nyújtott gyenge teljesítménye miatt maradt le a dobogóról - ötödik lett - és a nemzetközi kupaporondról. A hajdúsági együttes az utolsó hét fordulóban kétszer nyert, míg egy döntetlen mellett négyszer kapott ki.

Legyőzte és ezzel megelőzte a Paksot a Puskás Akadémia

 Radó András góljával a Puskás Akadémia FC legyőzte a vendég Paksi FC-t szombaton a labdarúgó OTP Bank Liga 33. fordulójában, és ezzel megelőzte a tabellán a tolnaiakat.

Puskás Akadémia FC - Paksi FC 1-0 (0-0)  

Felcsút, 882 néző,

gólszerző: Radó (71.)

 A találkozó elején a Paks jóval többet birtokolta a labdát. A vendégek az első félórában háromszor is közel jártak a gólhoz, de egyik alkalommal sem rezdült meg a háló. A hazaiak részéről Perosevic volt a legaktívabb, de próbálkozásai nem vezettek eredményre.

A második félidőben aktívabbá vált a Puskás Akadémia, mezőnyfölények azonban sokáig meddőnek bizonyult. A 62. percben megfogyatkozott a Paks, miután Zachán a kezdőkörben elkövetett szabálytalanságáért megkapta második sárgáját. Az emberelőnybe kerülő hazaiak Radó révén megszerezték a vezetést. A vendégek hármas cserével próbálkoztak, ám nem sikerült egyenlíteniük.

Bennmaradt a Haladás és a Mezőkövesd is

 A Haladás hazai pályán - egy hajrában szerzett góllal - legyőzte a Mezőkövesdet, és a többi eredmény alakulása folytán mindkét gárda bennmaradt az élvonalban. 

Swietelsky Haladás-Mezőkövesd Zsóry FC 1-0 (0-0)

Szombathely, 6743 néző, v.: Farkas

gólszerző: Kiss T. (90.)

Az új stadionjában - azaz hét mérkőzés óta - veretlen Haladás kezdett jobban a kieséstől fenyegetett csapatok mérkőzésén, és a hangos szurkolói buzdítás közepette a 21. percben jutott el gólhelyzetig. A szünet előtt a Mezőkövesd is vezetett néhány támadást, egyszer a gólvonal előtt gurult el a labda.

 A térfélcsere után egysíkú mezőnyjáték zajlott a pályán, majd Király Gábor védett nagyot. A hátralévő időben a sűrűn érkező sárga lapok jelentettek némi izgalmat, mígnem az utolsó percben Kiss Tamás szemfüles találatával előnybe kerültek a szombathelyiek. A többi mérkőzés alakulása folytán végül a Mezőkövesd is bennmaradt az NB I-ben.

 

A Ferencváros elleni döntetlennel búcsúzott a Balmazújváros

A Balmazújváros kiesett a labdarúgó NB I-ből, miután 3-3-as döntetlent játszott hazai pályán a Ferencvárossal, és a 11. helyen végzett a tabellán.

A hajdúságiaknak azért nem volt elég a megszerzett egy pont, mert a Diósgyőr legyőzte a Videotont.

Balmaz Kamilla Gyógyfürdő-Ferencváros 3-3 (2-3)
Balmazújváros, 2291 néző, v.: Szőts
gólszerzők: Batarelo (19.), Arabuli (28.), Tamás L. (70.) illetve Tamás L. (15., öngól), Bőle (17.), Uzoma (44. öngól)

Bő negyedóra után úgy tűnt, a balmazújvárosi drukkereknek a többi meccs eredményét kell inkább figyelniük azért, hogy csapatuk bennmarad-e az élvonalban, mivel a vendégek 17 perc után 2-0-ra vezettek.
A hazaiak azonban nem adták fel, és bő tíz percen belül egyenlítettek. A szünetre mégis ferencvárosi előnynél vonultak a csapatok, ugyanis Uzoma elképesztő öngólt szerezve - ami már a második hazai volt  - a zöld-fehéreket juttatta vezetéshez.
A fordulást követően értelemszerűen a hazaiaknak volt sürgősebb, és a 70. percben az első öngólt vétő Tamás László némiképp jóvátette hibáját, egy közeli fejessel egyenlített. Néhány perccel később a Ferencvárosba hosszú sérülése után visszatért Gera Zoltán, aki legutóbb a harmadik fordulóban, július 30-án lépett pályára.
A hajrában a győzelemre tört a Balmazújváros, Vajda fejesét a 92. percben a gólvonalról fejelte ki Leandro, majd a 94. percben már a hálóban kötött ki a labda, de les miatt érvénytelen lett a találat, ezzel kiesett az újonc hajdúsági csapat.

 

Hazai győzelemmel bennmaradt a Diósgyőr

Fotó:  MTI

Megőrizte élvonalbeli tagságát a Diósgyőr, mert otthon nyert a bajnok Videoton ellen, és a többi pályán is kedvezően alakultak számára az eredmények a labdarúgó OTP Bank Liga utolsó fordulójában.

A Diósgyőrnek csak a győzelem ért bennmaradást, ellenkező esetben nyolc év után búcsúzott volna az élvonaltól. A lefújást követően a stadionban a Balmazújváros-Ferencváros mérkőzés végeredményére vártak a játékosok és a nézők, és az ottani 3-3-mal dőlt el, hogy a DVTK a következő idényben is a legmagasabb osztályban játszik.
    
Diósgyőri VTK-Videoton 2-1 (0-0)
DVTK Stadion, 10 143 néző, v.: Iványi 
gólszerző: Brkovic (66.), Makrai (87.), illetve S. Scepovic (75.)

A bajnoki címét múlt héten bebiztosító Videoton alapcsapatából többen pihenőt kaptak, így néhány fiatal játékos előtt adódott bizonyítási lehetőség. Ezen a találkozón debütált az NB I-ben kezdőként Mocsi Attila és Bolla Bendegúz, illetve csereként a mindössze 17 éves Szabó Bálint és Torvund Alexander, míg Elvir Hadzic és Réti Patrik először volt kezdő. A kapuban Tomás Tujvel állt, aki bajnoki találkozón ezt megelőzően legutóbb 2013. június elsején lépett pályára a Videotonban. 

A mérkőzésre 90 százalékos kedvezménnyel árulták a belépőket, vélhetően ennek eredményeként is több mint tízezren látogattak ki a stadionba.  
A Diósgyőr, amelynek három pontra volt szüksége, lendületesen kezdett, sokat támadott, de nagy gólszerzési lehetőséget nem alakított ki. A folytatásban már a Videoton is eljutott egy-két megindulásból a hazai kapuig, a DVTK mezőnyfölénye azonban így is megmaradt. Ez azonban kevésnek bizonyult a vezetés megszerzéséhez, mivel a beadásokra rendszerint nem érkezett senki, a távoli lövések pedig nem voltak pontosak. 
A második félidő elején a Videoton egymás után több helyzetet alakított ki, a DVTK-nak bő tíz perc kellett ahhoz, hogy valamelyest magára találjon. Aztán a 66. percben Dusan Brkovic fejelt a Videoton kapujának bal alsó sarkába egy balról, a szögletzászlótól beívelt szabadrúgást. A gólt követően alaposan lendületbe jött a Diósgyőr, több nagy gólhelyzet jelezte, hogy a hazaiak már más lelkiállapotban futballoznak. Csakhogy szűk tíz perccel később Stefan Scepovic csapott le az előre vágott labdára, amelyet jobbról, a 16-os sarkáról átemelt a kissé kint álló Radoson. Végül mégis örülhettek a hazai szurkolók, mert a csereként beálló Makrai Gábor a 87. percben nagyszerű csellel tisztára játszotta magát, majd kilőtte a jobb alsó sarkot.

Galéria
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.