2022. december 1., 08:33

Vereség utáni európai továbbjutások

Hozott ugyan meglepetést a világbajnokság utolsó novemberi meccsnapja, de ennek ellenére azok a csapatok jutottak tovább, akire az előző fordulók után számítottunk.

FRA-TUN
Fotó: TASR/AP

Ismét volt VAR, néhány szép gól, Messi kihagyott egy tizenegyest, de ennek ellenére nagyon senkinek nem kellett meglepődnie.

A D csoportban tunéziaik számára a már továbbjutott franciák elleni meccs igazi presztízscsata volt, mert ugyan tudták, az ausztráloktól függ igazából minden, de mégis egykori elnyomó nagyhatalmuk ellen léptek pályára. Ez aztán meg is látszott a pályán, a franciák a magabiztos két meccs után a B-csapatukkal játszottak, a Fradi kiválóságának, Laidouninak passza után pedig be is találtak.

Ez volt az egyetlen megadott gól a találkozón, mert ugyan Griezmann a meccs végén szerzett egy találatot, amit majdnem megadtak, de aztán jött a VAR, s furcsa körülmények között, a lefújást követően kiderült, mégsem lett belőle gól.

Szóval a tunéziai csapat nyert, nem jelentett ez sokat a vb szempontjából, mert az ausztrálok is legyőzték a dánokat, így az afrikaiak csak a harmadik helyen végeztek, de a szurkolók szempontjából ez egyenértékű volt a továbbjutással. Nem véletlenül, tudjuk mit jelent a tunéziaiaknak Franciaország, elég csak megnézni a válogatott keretét, ahol közel a fél csapat Franciaországban született.

A C csoportban látszólag minden izgalmasabban alakult, az argentinok kezdeti nehézségeinek következtében mind a négy csapatnak reális esélye volt a továbbjutásra az utolsó forduló előtt. Sőt, az első félidőket követően is, hiszen Mexikó és Szaúd-Arábia, de az Argentína-Lengyelország mérkőzésen sem született gól az első játékrészben.

Ez elsősorban a kiváló lengyel kapusnak volt köszönhető, aki nem csak Messi tizenegyesét védte ki, hanem közel tíz helyzetet is. Aztán a második félidő elején az argentinok megtörték a varázst, sikerült betalálniuk, s el is dőlt a meccs, de jött még egy dél-amerikai találat. A másik találkozón pedig Mexikó is magabiztos fokozatra kapcsolt, két szép góllal pedig a továbbjutáshoz is közel került. Úgy tűnt, hogy a lengyelek és a mexikóiak teljesen azonos meccseket produkálnak a csoportban, ezért aztán minden pillanatnak fontos szerepe volt.

A lengyelek nem kaphattak több gólt, de ha a mexikóiak lőttek volna még egyet ázsiai ellenfelüknek, akkor már ők jutottak volna tovább. Ez meglátszott a lengyelek teljesítményén is, akik leginkább izgultak, meg se próbáltak támadni, ne hogy még egy argentin csapás szülessen. Végül lehozták 2-0-s vereséggel a találkozót és jól biztatták a szaudiakat, akik a másik meccsen betaláltak, így biztossá vált, az északi szomszédunk lesz ott a nyolcaddöntben.

A szerdai nap után Argentína Ausztráliával, Franciaország Lengyelországgal küzd meg a kieséses szakasz első körébe, vagyis a legjobb nyolc közé kerülésért.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.