2021. október 7., 19:01

Van még esély a továbbjutásra?

Újabb két világbajnoki selejtező vár a magyar labdarúgó-válogatottra. Október 9-én Albánia ellen lép pályára a Puskás Arénában, három nappal később Anglia lesz az ellenfél, a Wembley-ben. A hazai mérkőzést zárt kapuk mögött rendezik meg. Magyarország hat forduló után tíz ponttal a negyedik helyen áll az I csoportban.

magyar valogatott
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A katari világbajnokság egyre távolodik a magyar labdarúgó-válogatottól. A szeptemberi selejtezők után elmondhatjuk, hogy a kijutás még nem délibábos álom, de olyan bravúrokra lenne szükség, mint a Nemzetek Ligájában, amikor a szerbeket és a törököket is idegenben verte a csapat, és nem mellékesen jó játékkal. Az év első felében ez a jó forma még megvolt. A lengyelek ellen kevésen múlt a győzelem, a döntetlen mindenesetre biztató kezdés volt.

A San Marino és Andorra elleni idegenbeli sikerek pedig úgymond kötelezőnek számítottak, vagyis három fordulót követően hét ponttal állt Marco Rossi alakulata. Majd jött az Európa-bajnokság, az elképesztően erős F csoporttal, címvédővel, világbajnokokkal, és kis híján továbbjutott a csapat. Nyolcaddöntő nem lett, de a foci jó volt, csakhogy az Eb véget ért, és folytatódtak a vb-selejtezők. Az angolok elleni 0-4-ben nem a végeredmény a kiábrándító, mert az Eb-ezüstérmestől ki lehet kapni még ennyivel is, de a második félidei játék ismét a régi magyar focira emlékeztetett.

Az elbasani 1-0 pedig ennek a folytatása volt. Vereség Albániától, amely először rúgott gólt a magyar válogatottnak, és értelemszerűen első alkalommal múlta felül. Harmatgyenge, pocsék foci magyar részről, ezután pedig nyilvánvalóvá vált, ha a második helyről álmodunk, Anglia és Lengyelország ellen idegenben kellene pontokat szerezni. Andorrát még 2-1-re legyőzte a gárda, de a játék ekkor sem emlékeztetett a korábbira.

Hat forduló után Anglia 16 ponttal vezeti az I csoportot, Albánia 12 ponttal a második helyet foglalja el, a harmadik Lengyelország 11 pontos, Magyarország 10 ponttal a negyedik, Andorra 3 ponttal az ötödik helyen áll, San Marino pedig még pontot sem szerezve az utolsó. Magyarán, maradt még négy forduló, és reálisan nézve a hátralevő játéknapokat, Magyarországnak három meccsen kellene diadalmaskodnia, és még az sem jelentené biztosan a továbbjutást érő második helyet. Ha a lengyelek megnyerik a következő három találkozójukat, amire nagy az esély – San Marino, Andorra, valamint Albánia az ellenfél, utóbbi október 12-én, s azon sok fog múlni –, akkor a november 15-i varsói lengyel-magyarnak nem lesz tétje Lewandowskiék számára.

Húsz ponttal állnának a második helyen, míg az Albániát és San Marinót verő, viszont Angliától vereséget szenvedő Magyarország 16 ponttal várhatná az összecsapást. Vagyis le kellene győzni az angolokat a Wembley-ben, vagy a többieknek kellene botlaniuk Andorra és San Marino ellen.

És persze az sem biztos, hogy a lengyelekkel kell számolni, az albánok jelenleg jobban állnak, és ha a két októberi mérkőzésükön nyernek a Puskásban, majd Tiranában a lengyeleket is két vállra fektetik, már csak Andorrát kellene megverniük az utolsó fordulóban, hazai pályán. A magyar válogatott kilátásai tehát nem a legrózsásabbak, a „van még matematikai esélyünk” varázsszavakat pedig az elmúlt évtizedekben alaposan elkoptatta a magyar labdarúgás.

A másik lehetőség a továbbjutásra a Nemzetek Ligája. A 2022-es világbajnokságra tizenhárom európai válogatott jut ki. A tíz csoportgyőztes egyenesen jegyet vált az ázsiai tornára, a maradék három helyért küzd majd a jövő évi márciusi pótselejtezők során tizenkét csapat: a tíz csoportmásodik, illetve a Nemzetek Ligája azon legjobb csoportgyőztesei, akik nem jutottak ki a vb-re, vagy nem csoportmásodikok. Magyarország igazi esélye ez a lehetőség lett volna. Franciaország, Belgium, Olaszország és Spanyolország az A liga csoportgyőztesei, és október 6-a és 10-e között Milánóban és Torinóban játsszák az NL döntőjét. Ők jelenleg vezetik a csoportjaikat, és valószínűleg utazhatnak Katarba. A B liga csoportgyőztesei az érdekesebbek. Wales, Ausztria, Csehország és Magyarország az érdekeltek. Mivel a belgák, a walesiek és a csehek egy vb-selejtezős csoportba (E) kerültek, legalább az egyik válogatott biztosan az NL-ben elért csoportelsőség alapján játszhat majd a pótselejtezőben.

Marad Ausztria, tehát valójában az F csoport küzdelmeit kell figyelni. Ha az osztrákok az első két hely valamelyikén végeznek, a magyarok szintén pótselejtezőt játszanának. Végezhetnek akár az I csoport hatodik helyén, akkor is jogosultak a pótselejtezőre. Ha nincs meg az első vagy a második hely, marad a Nemzetek Ligája. Csakhogy Ausztria jelenleg ugyancsak negyedik az F jelű hatosban. Dánia 18 pontos, Skócia 11, Izrael 10, Ausztria meg 7 pontot szerzett eddig. Az osztrákok szeptemberben kikaptak Izraelben, majd Bécsben a skótoktól, vagyis az NL-ből pillanatnyilag Wales és Ausztria juthatna oda a pótselejtezőkre.

Marco Rossi szövetségi kapitány az albánok (október 9., 20.45) és az angolok (október 12., 20.45) elleni találkozókon nem számíthat a csapatkapitány Szalai Ádámra, valamint Varga Kevinre és Lovrencsics Gergőre sem. A legnagyobb visszatérő a ferencvárosi Vécsei Bálint, aki 2014 után kapott ismét meghívót a válogatottba. De visszatér Holender Filip és Loïc Négo is, továbbá Nagy Zsolt, aki két év után szerepel a bő keretben. A megsérült és azóta térdműtéten is átesett Szalai pótlásával kapcsolatban Rossi azt mondta, hogy nincs olyan klasszikus középső támadója Magyarországnak, aki helyettesíthetné őt, ezért taktikai változtatásra lesz szükség. A saját jövőjét illetően megjegyezte, ha a szurkolók és a szövetség úgy vélik, ideje távoznia, akkor elbúcsúzik. A kapitány egyébként úgy nyilatkozott, hogy jelen állás szerint valószínűleg nem jutnak ki a világbajnokságra.

Megjelent a Magyar7 2021/40.számában.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.