2018. június 26., 15:40

Ukrán bunda a szlovák legfelső futballban

A 2015/16-os szezontól 2017/18-ig a legmagasabb szlovák ligákban hat mérkőzésre bizonyították rá a nyomozók az eredmény manipulálásának tényét.

sfz.jpg
Fotó: Tasr

A nyomozás során hat ukrán állampolgárt fogtak le. Jelenleg is előzetes letartóztatásban vannak sportban történt korrupció vádjával – informált a Szlovák Futballszövetség, amely az eseten együttműködik a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) korrupcióellenes egységével.

A nyomozók által gyanúsnak tartott mérkőzések listája:
MŠK Rimavská Sobota – OFK Teplička nad Váhom 3:2 (2016.május 21.)
FK Poprad – MŠK Rimavská Sobota 4:0 (2016. június 5.)
Partizan Bardejov – MFK Skalica 1:2 (2017. május 24.)
FC ViOn Zlate Moravce – AS Trenčín 0:2 (2017. április 1.)
Žilina – FC ViOn Zlate Moravce 2:0 (2017.október 28.)
Partizan Bardejov – FC Nitra 0:1 (2017. május 31.)

A mérkőzéseket a Vágtapolca, Rimaszombat, Aranyosmarót, Bártfa játékosai illetve a Bártfa edzője manipulálták, miközben az Aranyosmarót a legmagasabb osztályban játszik.

A Szlovák Futballszövetség előzetesen 12 személy tiltott el a további tevékenységtől, miközben nemcsak a fent említett mérkőzések résztvevőiről van szó.

Az eltiltott játékosok és edzők
Lukáš Mravec (TJ Iskra Borčice)
Peter Kosa (TJ Jednota Bánová)
Peter Petrán (MŠK Rimavská Sobota)
Marek Prošovský (MŠK Rimavská Sobota)
Michal Pintér (FC ViON Zlaté Moravce)
Richard Novák (AŠK Maria Huta Gelnica)
Ladislav Šosták (MFK Zemplín Michalovce)
Michal Hamuľak (Partizán Bardejov)
Vladimír Staš (OŠFK Šarišské Michaľany)
Vladimír Andraščík (Partizán Bardejov)
Matej Vargic (MŠK Rimavská Sobota)
Jozef Kukulský (extréner Partizán Bardejov)

 

Fogadtak az eredményre, a gólokra, szögletekre

A Szlovák Futballszövetség szerint valószínű további nevekkel és mérkőzésekkel fog bővülni a lista. Az ukrán bűnbanda közvetítőkön keresztül jutott el a játékosokhoz, akiknek a neveit a szövetség nem hozta nyilvánosságra.

Az ukránok lefizették a játékosokat, hogy befolyásolják a végeredményt, vagy a félidei eredményt, a gólok vagy a szögletek számát. A mérkőzésekre a bűnbanda fogadásokat kötött külföldi fogadóirodáknál.

A bundák szervezői előre kiválasztották a játékosokat, elsősorban a kapusokat a védőket, vagy a csapatkapitányt szólították meg. Több ezer euró nagyságrendű bundapénzek felét a meccs elején, a másik felét a végén adták át.

A bundázást az Európai Futballszövetség segítségével sikerült feltárni, amely a Sportrader programjának algoritmusával keresi a gyanús fogadásokat. A Szlovák Futballszövetség elmondása szerint több gyanús esetről kapnak információkat, de csak egy részüket tudják feltárni.

Nagyszombatiak esetében nincs előrelépés

A szlovákiai közvéleményt megrengette, hogy a Rózsahegy-Nagyszombati 0:0-ás eredmény esetleg gyanús körülmények között született.  A Szlovák Futballszövetség úgy nyilatkozott erről, hogy továbbra is együttműködik a NAKA-val.  A nyomozás továbbra is tart és egyelőre nem gyanúsítottak meg senkit sem ebben az ügyben.

Az esetet az UEFA is vizsgálja, és eddig pozitívum, hogy a Nagyszombatot nem zárták ki a Bajnokok Ligájából. A futballszövetség is kellemetlennek tartja az ügyet, és úgy nyilatkoztak, hogy a nagyszombati funkcionáriusok biztosították a szövetséget, hogy semmi közük az esethez.

Megosztás
Címkék