2024. február 19., 09:10

Újabb változtatások várhatók a labdarúgás játékszabályaiban

Sokan felkaphatták a fejüket arra az újításra, amelyet a futball szabályalkotó testülete (IFAB) tervez bevezetni. A kék lap ötlete derült égből villámcsapásként érte a futballtársadalmat, sokan nemtetszésüket fejezték ki ezzel kapcsolatban. De vajon áldás vagy átok ez a rengeteg szabálymódosítás, és milyen hatással lehet a labdarúgás jövőjére?

Foci
Fotó: Football Tweet X-fiókja - reprofotó

A focitörténelemben számos szabályváltozás megemlíthető, amely nagy hatással volt a labdarúgásra. Ilyen volt például az 1970-ben bevezetett sárga és piros lap, a 2004-es aranygól és ezüstgól eltörlése, illetve legutóbb a gólvonal-technológia kifejlesztése és használatba állítása (2014), és a társadalom körében megosztónak számító VAR-technológia 2017-es bevezetése.

A videóbíró-technológiával egy korábbi cikkünkben már részletesen foglalkoztunk, megítélése továbbra is felemás. Egyesek pozitívan, mások negatívan viszonyulnak hozzá. Mindkét fél álláspontjában vannak prok és kontrák, a játék a szituációk döntő többségében igazságosabbá vált ezáltal, magát a játékmenet lüktetését és a gólok utáni érzelmeket azonban kiölte a fociból. Az új szabálymódosítások általában felkavarják az állóvizet, így volt ez az IFAB által bejelentett kék lap esetében is. Amit érdemes tudni a kék lapról, az alábbiakban röviden összegezzük.

Kék kártyát taktikai szabálytalanságok, valamint a bíróval szemben tanúsított tiszteletlen magatartás esetén mutathat fel a játékvezető, amiért 10 perces kiállítás jár. Persze a szabályokat már ebben az esetben is bonyolítják, két kék lap, illetve egy kék és egy sárga lap kombinációja végleges kiállítást jelent a játékos számára.

A tesztelés idén nyáron kezdődhet, melyben elsőként az angol FA-kupa sorozat férfi és női csapatai vehetnek részt. A futballközösségek körében nagy felháborodást váltott ki az IFAB ezen bejelentése, mellyel kapcsolatban az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) elnöke, Aleksander Čeferin is nemtetszését fejezte ki. Ez már nem futball” – mondta a 2027-ben leköszönő elnök. Korábban Čeferin számos intézkedésével nem tudtam egyetérteni, az alábbi kijelentésével azonban azonosulni tudok. Mire jó ez a sok szabálymódosítás? Miért kell tovább bonyolítani a focit? Ilyen és ehhez hasonló kérdések merültek fel bennem, mikor elsőként tájékozódtam a kék kártya bevezetéséről.

Ezzel egy újabb szubjektív elem kerülne be a labdarúgásba, a játékvezetőkre ezáltal még nagyobb nyomás nehezedne. Kék helyett sárga lapot kellett volna adni és fordítva – valószínűleg az ilyen kijelentések rendkívül gyakorivá válnának.

Mi szükségünk egy új szabályra, ha már így is túl sok a kontroverzális eset a labdarúgásban? Jürgen Klopp, a Liverpool vezetőedzője hasonló álláspontot fogalmazott meg.

Úgy gondolom, hogy egy új kártya bevezetése csak több lehetőséget adna a hibázásra is, meg vita lesz arról, hogy ez akkor most kék lap volt, pedig sárgának kellett volna lennie, máskor meg piros lap lett volna, vagy csak sárga. De mindegy is... Az ilyen dolgok csak bonyolultabbá tesznek mindent. Tesztelni akarják, amivel nekem nincs bajom, de ha ez az első lépés a biztos megegyezés felé, ha már tuti, hogy ez meg fog történni, akkor nem tudom, mi értelme"

– vélekedik szkeptikusan a német szakvezető.

Klopp szavaival csak egyet lehet érteni. Elsőként a mostani szabályokat kellene letisztázni és helyesen használni, majd ezt követően lenne érdemes hasonló újításokon gondolkodni.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.