2024. január 28., 17:41

Új magyar sztárok a láthatáron

Orbán, Kerkez, Négo, Styles, ismert nevek a magyar labdarúgó-válogatottból, ami közös bennük, hogy dönthettek volna más nemzeti csapat mellett is, de fogalmazhatunk úgy is, hogy „csak” félig magyarok, vagy egyáltalán nem azok. De kik lehetnek még új arcok, a követők? A Yaakobishvili fivérek, Fenyő, Okeke, esetleg Szmodics és Nanasi?

Yaakobishvili Antal
Yaakobishvili Antal
Fotó: Girona FC

Mintha teljesen új jelenségről volna szó... de persze nem. Oriundo – ismerős fogalom? Száz évvel ezelőtt a dél-amerikai és az európai latin országok focistái oda-vissza vándoroltak a két kontinens között. Ezek a „valahonnan származók” világbajnoki címhez segítették (nem csak a múltban) Uruguayt, Argentínát, Brazíliát és Olaszországot, de elég vetnünk egy pillantást a huszonegyedik századi angol, francia, belga, marokkói, német, katari stb. válogatottakra, és mindjárt értjük, miről van szó. Miért maradna ki a magyar labdarúgás? Orbán Willi lehetett volna német vagy lengyel válogatott is, mégis a magyar mellett döntött. Négót tekinthetjük kakukktojásnak, hiszen guadeloupe-i származású, de már Franciaországban született, az U19-es francia válogatottal 2010-ben Európa-bajnokságot nyert, nincsenek magyar felmenői, és az égvilágon semmi nem kötötte Magyarországhoz.

Kik lehetnek a jövőben felnőtt magyar válogatottak? A Yaakobishvili fivérek szinte biztosan ott lesznek a keretben, sőt a kezdőben. A 17 éves Áron a Barcelona kapusa, novemberben pedig nevezték a Rayo Vallecano elleni bajnoki mérkőzésre.

A magyar U17-es válogatott Budapesten született, georgiai (grúz) apától és magyar anyától, de mivel zsidók, izraeli útlevéllel is rendelkezik. A 19 éves bátyja, Antal múlt szerdán nemcsak kerettag volt a Gironában, hanem a teljes második félidőt a pályán töltötte a Vallecano (érdekes véletlen) elleni spanyol kupameccsen, amelyet 3–1-re megnyert és továbbjutott a negyeddöntőbe a La Liga éllovasa. Ezt követően múlt hétvégén a bajnokságban is bemutatkozhatott.  A középhátvéd bemutatkozott már a magyar U21-es válogatottban, és mindketten kijelentették, hogy a felnőttek között is meggypiros mezben szeretnének bizonyítani. Yaakobishviliék 2017-ben költöztek ki Spanyolországba, és még mielőtt az út Barcelonába vezetett volna, a fivérek a Baráti Bőrlabda, az Angyalföldi SI DSE és az MTK csapataiban játszottak, majd mindketten a barcelonai Atlètic Sant Justban folytatták a focit.

Az utóbbi időben két magyar ősökkel rendelkező focista uralta a híreket: Sebastian Nanasi és Sammie Szmodics. Állítólag mindkettőjükkel felvette a kapcsolatot Marco Rossi, ám a Magyar Labdarúgó Szövetség ezt egyértelműen cáfolta.

A 21 éves Nanasi Svédországban született, a Malmővel bajnoki címet szerzett 2023-ban, és eddig három barátságos mérkőzésen lépett pályára a svéd válogatottban. Idén januárban az észtek ellen betalált, viszont a felkészülési találkozók nem zárják ki annak lehetőségét, hogy tétmeccsen egy másik ország válogatottjában szerepeljen. A svédeknél akad még egy hasonló játékos, a 27 éves Anton Salétros (AIK), akinek az édesapja magyar, ő sem zárható ki a jövőben. A 28 éves Szmodics a Blackburn támadója, 16 találattal vezeti az angol másodosztály góllövőlistáját, az ír és a magyar válogatott között dönthet. Ő inkább az előbbit választaná, mert az ír állampolgárságot nehezebb volt megszerezni. A jövő magyar válogatottjában jóval nagyobb eséllyel láthatjuk majd a 18 éves Fenyő Noahot (Frankfurt), aki német anya és magyar apa fia, és már most döntött, melyik nemzeti csapatban szeretne szerepelni. A 18 éves, manchesteri születésű, nigériai–magyar Michael Okeke (a City játékosa) szintén a magyar mezt választotta, ahogy a 16 éves Böcking Andreas (Bielefeld) is, aki magyar anya és német apa fiaként született, 2021-ben Debrecenből költöztek ki Németországba. Mindannyian magyar utánpótlás-válogatottak.

Megjelent a Magyar7 2024/4.számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.