2024. július 3., 08:52

Továbbra is csak a nyugat jelenti Európát?

A tegnapi mérkőzések után kialakult a foci EB negyeddöntőinek mezőnye, amelyben a fejlett nyugat mellett csak a hatalmas török nemzet képviselőit találjuk, az egykori komcsi világ országai hiányoznak.

TUR-AUT foci EB 2024
Fotó: TASR/AP

Első látásra így hangzatos negyeddöntős párosítások várnak ránk, hiszen a spanyol-német, a portugál-francia meccs hangzatosnak ígérkezik, ahogy az UEFA számára a svájciak és az angolok találkozója is gazdaságilag érdekes lehet, a hazai vagyis csaknem hazai pályán játszó törökök pedig a hollandokkal mérkőznek majd.

A keddi meccseken előbb a románok a hollandokkal csaptak össze, s ugyan a román csapat jól küzdött, Gakpo bombalövését Nita nem tudta hárítani, ezek után pedig a találkozó megpecsételődött.

A csoportkörben szimpatikus teljesítményt nyújtó balkániak akartak, próbálkoztak, de a hollandok uralták a játékot és a végén még két gól lőttek, így a 3-0 a meccs képe alapján kissé túlzó, de a statisztikusok feljegyezhetik, Malen volt az első játékos, aki duplázni tudott ezen az EB-n. Kissé fura, hogy erre a nyolcaddöntőkig kellett várni.

A másik meccs jóval nagyobb izgalmakat hozott, hiszen a török-osztrák meccs első percében Demiral már betalált, ezzel a nyugati szomszédainknak a vártnál is jobban kellett hajtaniuk, amit a második félidő elején meg is tettek, de ennek ellenére nem egyenlítettek, hanem Demiral révén a törökök egy óra után már két góllal vezettek. Egy nap alatt tehát már két kétgólos játékosa lett a kontinensviadalnak, az osztrákok viszont nem adták fel, a csereként érkező Gregoritsch révén hét perccel később egy gólra csökkentették a különbséget, s volt közel fél órájuk volt arra, hogy találjanak még egy gólt.

Nem sikerült, pedig igazán mindent megtettek, a kitámadásuk ellenére pedig a török támadók nem tudták eldönteni a mérkőzést. A találkozó ráadásának utolsó percében Baumgartner kiváló fejese már a kapuba tartott, minden szurkoló már hosszabbítást várt ebben a pillanatban, de Günok elképesztő mozdulattal kitornászta a labdát, ezzel pedig megmentette a török továbbjutást. A torna legnagyobb védése után a törökök örülhettek, az ismét jól teljesítő osztrákok ezúttal sem tudtak továbbjutni.

A nyolc továbbjutó tehát adott, a nemzetek múltját végignézve csak a svájci vagy a török csapat döntős sikere lenne igazi meglepetés, egyébként papírforma amit látunk. Pénteken folytatódnak a csaták, amikor is az eddig legmeggyőzőbb teljesítményt nyújtó két együttes, a spanyol és a német közül az egyik kiesik majd, s azt is megtudjuk, vajon Ronaldo vagy Mbappé folytatja majd az elődöntőig.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.