2021. október 28., 13:50

Szurkolók a pályán és a lelátón

A Spartak és a Slovan derbijén elszabadultak az indulatok. Ismét a keménymag, vagy ha úgy tetszik, a huligánok játszották a főszerepet. Az adok-kapok miatt a mérkőzés nem a pályán dőlt el, hanem a zöld asztal mellett. A három pontot a pozsonyiak kapták, az egyéb büntetésekről a későbbiekben döntenek. Lehet-e érzelmek nélkül focizni és szurkolni?

Slovan Spartak meccs
Fotó: TASR

Kicsit unalmas. A sokadik egymásnak feszülés után ásít egyet a szurkoló. Éppen kik, hol és miért döntöttek úgy, hogy ideje felmérni, ki a „szebb” és a „jobb”. Szlovákia egy ideje nem hallatott magáról, volt mit pótolni. Az ultrák is emberek – egyesek számára talán meglepő –, ők is lehetnek irigyek, bizonyítani kell a rátermettségüket.

Márpedig a százhatvanegyedik derbi híre eljut a világ legtávolabbi pontjára is, a képek és a felvételek önmagukért beszélnek.

„Mi is létezünk! Ilyen kemények vagyunk!...” A kipontozott helyre gondoljanak oda egy harmadik mondatot, amely őszinte üzenet a világ felé, hogy mit is csináljon. Olvassák, látják az európai, a dél-amerikai, de még az afrikai és ázsiai ultrák is. Mert ez volt a lényege a balhénak! Hogy mit gondolnak a „rendes” szurkolók, a szlovák média, a politikusok, a futball vezetői, másod- vagy harmadlagos dolog. Mindkét tábor megmutatta a világnak, hogy erősek, illik tőlük tartani, a „nyuszikák” meg filmezhetnek közben – miközben a „nagyok” játszanak –, máshoz úgysem értenek. Egyébként valóban, ennyi operatőr egy rakáson ritkán látható. Annyira azért mégsem kell tartani a huligánoktól?

Slovan Spartak meccs
Fotó: TASR

Az október 17-ei bajnokin nemcsak a két klub ultrái csaptak össze. Mindkét oldalon akadtak meghívottak, méghozzá külföldi vendégek. Ha igazak a különböző beszámolók, akkor összesen négy országból verődtek össze a balhé főszereplői. A Spartak Trnava oldalán cseh és lengyel „bajtársak” vettek részt a „csatában”. A Baník Ostrava ötven fővel támogatta a hazaiakat, a GKS Katowice harminc küldönccel. A Slovan Bratislava ezzel szemben cseh, lengyel és osztrák segédcsapatokkal kiegészülve vett részt az „ütközetben”. A Zbrojovka Brno, a Ruch Chorzów és a Wisła Kraków, valamint az Austria Wien képviseltette magát Nagyszombatban, a vendégek pártján. Nemzetközi összejövetel volt, és jó kérdés, hogy ez mennyire játszhatott közre az indulatok elszabadulásában.

Mert mindkét fél a másikra mutogat, hogy ő volt a kezdeményező. Ami tény és biztos, hogy a hazaiak valahogy – tényleg, hogyan? – feljutottak a tetőszerkezetre, a Slovan tábora fölötti részre, és kiterítettek egy molinót az alábbi felirattal: „Vždy nad vami!!!”

A fővárosiak értelemszerűen nehezményezték a molinó szektoruk feletti lengedezését, de egy másik, hasonló szövegű molinó a hazai ultrák szektorának a kerítésén is felkeltette a pozsonyiak érdeklődését: „Vždy nad vami, belasými psami!”

A pirotechnikai elemekkel kapcsolatban is felmerül a kérdés, hogyan jutott be ennyi a stadionba. Ami még ennél is érdekesebb, hogyan foglalhatták el a pályát az ultrák, mert mindkét alakulat keménymagja berohant a gyepszőnyegre, és azonnal egymásnak estek. Az ismerkedés brutális módja a mozdulatlanul a földön fekvő emberekhez vezetett, és csak a szerencsén múlt, hogy ennyivel beérte mindkét fél. Focipályára való jelenetek? A mérkőzés tehát nagyjából negyed óráig tartott. Filip Glova játékvezető jobbnak látta befejezni a találkozót, úgy döntött, nincs értelme folytatni a rendbontás után, az ÚLK (Ligás Klubok Uniója) vezetőire bízza a bajnoki sorsát.

Az unió gyorsan lépett, a Spartak-Slovan 0-3-as eredménnyel zárult, a további büntetésekről pedig később határoznak.

A SFZ (Szlovák Labdarúgó-szövetség) csütörtökön csak megelőző intézkedésekkel állt elő, amelyek a büntetés részét képezik. A Spartak a döntés meghozataláig a hazai mérkőzéseit zárt kapuk mögött rendezheti meg, azzal a kitétellel, hogy tizenöt éven aluli gyerekeket beengedhetnek a stadionba. A Slovan szurkolói pedig nem vehetnek részt idegenbeli összecsapásokon. Az intézkedések mindkét klub esetében a Fortuna Liga mellett a Slovnaft Cup találkozóira is érvényesek. A SFZ minél tisztább képet akar kapni a derbivel kapcsolatban, ezért halasztotta későbbi időpontra a végső döntést.

Slovan Spartak meccs
Fotó: TASR

Tizenegy forduló, vagyis az alapszakasz fele után a Slovan javára odaítélt három pontnak köszönhetően Vladimír Weiss csapata 26 pontos, a Nagyszombat a szezonban elszenvedett különös második veresége után maradt 23 pontos, és a második helyet foglalja el a tabellán. Milyen büntetéssel áll majd elő a SFZ? Minden bizonnyal a hazai klub kapja a jelentősebb büntetést. A legtöbbet emlegetett szavak a meccsel kapcsolatban a rendezői hanyagság, illetve a szervezetlenség voltak. Valószínűleg pénzbírsággal is sújtják a Spartakot, és az sem zárható ki, hogy több mérkőzést, akár ötöt, hatot is zárt kapuk mögött kell majd lejátszaniuk.

Kizárhatók-e az ultrák a meccsekről? Nyilvánvalóan igen, de kinek az érdeke, hogy az egyébként is lagymatag hangulatú bajnokik még érdektelenebbekké váljanak?

Mert néző és szurkoló közt van különbség.

Kirívó eset a mai fociban a nagyszombati derbin tapasztalt rendbontás? Az UEFA (Európai Labdarúgó-szövetség) a napokban büntette meg az angolokat, több mint három hónap után, az Eb-döntőn lezajlott események miatt. A szurkolók berontottak a játéktérre, tárgyakat hajigáltak a pályára, megzavarták a himnuszokat, mindez plusz egy zárt kapus meccset, illetve százezer eurós pénzbüntetést jelentett az angol szövetségnek.

A francia Ligue 1-ben idén két nagyobb balhé volt. Augusztusban a Nice és a Marseille bajnokiján az utolsó percekben beözönlöttek a pályára a hazai szurkolók, miután a feldühödött marseille-i, Dimitri Payet visszadobott a lelátóra egy ásványvizes palackot. A nizzai drukkerek nyomban nekiestek a rivális játékosainak. Szeptemberben az ország másik felén, az északi derbin, a Lens és a Lille összecsapásán a hazai szurkolók zúdultak le a pályára, és a bajnoki címvédő szurkolói szektora felé vették az irányt. Előtte a két tábor a lelátón dobálta egymást különböző tárgyakkal. Pontlevonás, stadionbezárás, a világbajnokoknál sincs ez másképp. 

Megjelent a Magyar7 hetilap 2021/43. számában.

  

Megosztás