2023. július 21., 11:57

Szolgai Máté: Minden csallóközi srác álma a DAC

Az elmúlt időszakban nagyot fordult a világ a DAC fiatal nevelésével, Szolgai Mátéval. Idén részt vehetett a szlovák nemzeti csapattal a 20 éven aluliak világbajnokságán, és jó teljesítményével felhívta magára a figyelmet. A nyári felkészülés során a DAC-nál folyamatos játéklehetőséget kapott Guľa mestertől, így az új szezonban jó eséllyel a bajnokságban is bemutatkozhat sárga-kékben.

szolgai
Szolgai Máté
Fotó: dac1904.sk

Tavaly valósággal berobbantál a szlovák fociba, hiszen az U19-es és U20-as válogatottban is bemutatkozhattál, idén pedig a szlovák csapattal utazhattál az U20-as világbajnokságra, ráadásul két gólt is lőttél. Hogyan élted meg ezt az eredményes időszakot, életed első világversenyét?

Nagyon pozitívan, úgy érzem sikerült nagyon sokat fejlődnöm, és olyan élményeket és tapasztalatokat szereztem, ami megfizethetetlen.

Az atmoszféra, a fanatikus szurkolók különleges élményt jelentettek, és nem mellesleg arra is választ kaphattunk, hol áll napjainkban a szlovák foci, a világhoz képest milyen szinten vagyunk. Mint mondtam, ezek az élmények megfizethetetlenek.

Milyen visszajelzéseket kaptál a torna után?

Mindenki gratulált a teljesítményemhez, aminek nagyon örültem.

Jó teljesítményedre a DAC vezetése is felfigyelt, s ugyan tavaly kaptad meg első profi szerződésedet a sárga-kékektől, de most újabb két évvel sikerült hosszabbítanod. Mik voltak a szerződéshosszabbítás előzményei?

Beszélgettünk Guľa edzővel és azt mondta, számít rám, szeretné, ha itt maradnék a DAC-ban. Ez számomra megerősítés volt, hogy a legjobb helyen vagyok játéktudásom további fejlesztése szempontjából.

Örülök neki, hogy itt lehetek, és szeretnék minél hamarabb bemutatkozni a szlovák élvonalban.

A DAC vezetőedzője, Adrian Guľa is látja benned a lehetőséget. A felkészülést is a DAC-nál kezdhetted és a találkozók nagy részén játszhattál. Mik voltak a benyomásaid?

Nagyon jó csapatok ellen játszhatunk. Nyilván itt nagyobb is a tempó, mint az utánpótlásban és a másodosztályban, gyorsabban is kell játszani, de úgy érzem, meg lehet szokni, és tovább tudok fejlődni.

Milyen célt tűztetek ki az új idény kezdetén?

Az új idényből mindenki a legjobbat akarja kihozni. Tavaly épphogy lemaradtunk a bajnoki címről.

Nyilván szeretnénk megnyerni a bajnokságot, ez az egész csapat célja, és minél tovább jutni a nemzetközi porondon is.

Az elmúlt szezont a DAC farmcsapatánál Somorján töltötted, és betekintést nyerhettél a felnőtt fociba. Hogyan értékeled az elmúlt idényedet?

Kiöregedtem az U19-es csapatból, így Somorjára kerültem, ami nagyon jó felkészítő volt a felnőtt focira.

Nyilván itt már magasabb volt a tempó is, de tapasztalatszerzésre kiváló, mert több párharc is volt. Többet kellett futni, de csak jót tudok mondani a somorjai időszakról.

A DAC felnőttcsapatában már sikerült bemutatkoznod, hiszen a nemzetközi porondon a Konferencia-liga selejtezőjében debütáltál a Vikingur otthonában. Hogyan élted meg a bemutatkozást a nemzetközi porondon?

Nagy örömmel, és remélem sok ilyen lehetőségem lesz idén is. Nemzetközi porondon játszani egyszerűen leírhatatlan érzés.

A DAC-nál elég nagy a konkurencia a csapaton belül, hiszen remek labdarúgók alkotják. Mi jelenti számodra a legnagyobb ösztönzést?

Úgy gondolom, kell az egészséges konkurencia, hogy a csapat még jobb legyen, magasabb szintre lépjen.

Egy csapat vagyunk, és mindenki harcol mindenkiért, miközben mindenki játszani szeretne és ezáltal mindenki nagyon oda fogja tenni magát, hogy bekerüljön a kezdő csapatba.

Látszólag nagyon hamar sikerült beilleszkedned, a rutinos játékosok közül ki segített a legtöbbet?

Mindenki az első perctől kezdve nagyon segítőkész volt, tehát az egész csapat segített.

szolgai
Fotó:  dac1904.sk

Milyen edzőnek írnád le Adrian Guľát, aki nem mellesleg szeret és tud is jól dolgozni a fiatalokkal?

Nagyon jó edzőnek tartom, hiszen több komoly sikert is elért már pályafutása során, és tényleg nagyon jól dolgozik a fiatalokkal. Ezért örülök, hogy az ő irányítása alatt dolgozhatok.

Mit neveznél a legnagyobb erősségednek és miben szeretnél még fejlődni?

Minden téren szeretnék továbblépni, és van is hova fejlődnöm, de kiemelném a védekezést, hogy még többet tudjak segíteni a csapatnak.

Ami pedig az erősségeimet illeti, a befejezéseket és a kulcspasszokat említeném meg.

A jó világbajnoksági szereplés megadta az alaphangot a jó felkészüléshez. Mi minden változott a vb óta?

Nem változott szinte semmi, ugyanaz a gyerek maradtam és ugyanolyan keményen fogok dolgozni, mint azelőtt.

Többen odajönnek hozzám az utcán is, ami nagyon pozitívan érint, de más változás nincs.

Sokan úgy tekintenek rád, mint a csallóközi DAC nevelésére, aki beépülhet a DAC felnőttcsapatába, mint akadémista. Világi Oszkár klubtulajdonos is ezt a célt fogalmazta meg: szeretne egy csallóközi játékost is látni a felnőttcsapatban a jövőben.

Meg tudok birkózni ezzel az elvárással, ami számomra egyben motiváció is.

Csallóközi fiatal játékosként nyilván különleges érzés pályára lépni sárga-kékben.

Kiskorom óta jártam DAC-meccsekre, és minden csallóközi srácnak ez volt az álma, hazai pályán a szurkolók előtt bemutatkozni sárga-kékben.

Megjelent a Magyar7 2023/29. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.