Szezonértékelő II.: Felvidéki magyarok a szlovák élvonalban

2021. június 11., 11:12
Ondik Gábor

Sorozatunk második részében a szlovák élvonalbeli bajnokság (Fortuna Liga) felvidéki magyar játékosaival foglalkozunk. A következő összeállításban összegezzük a magyar játékosok és edzők elmúlt szezonját.

felvidekiek-a-szlovak-elvonalban-1.jpg

A szlovák Fortuna Liga legutóbbi idényében több felvidéki magyar futballista és edző is szerepet kapott. A következő összeállításba áttekintjük a felvidéki magyarok elmúlt szezonját.

Iván Alex (Szered, középpályás)

A 24 esztendős dunaszerdahelyi középpályás harmadik szezonját töltötte a Szered színeiben. Eddig főként kiváló labdákkal és gólpasszokkal hívta fel magára a figyelmet, de ezúttal gólszerzésben is jeleskedett. A szezon során 28 bajnokin léphetett pályára és ezalatt öt alkalommal volt eredményes, valamint négy gólpasszt is kiosztott. A szezon egyik legszebb gólját éppen ő szerezte, miután jó 70 méteres szóló után talált be a nyitrai kapuba. Nem meglepő tehát, hogy a tavalyi szezonban bronzérmes Nagyszombat szerződtette a fiatal középpályást. Iván Alex az elmúlt szezon legproduktívabb felvidéki játékosa lett öt góllal és négy gólpasszal.

Križan Richárd (Trencsén, védő)

A palásti származású védő az egyik legnagyobb tapasztalattal bíró felvidéki játékos a szlovák élvonalban. A 23 esztendős védő már 85 élvonalbeli bajnokin van túl, korábban a Nyitrát erősítette, de a legutóbbi két idényben a Trencsén védelmének erőssége. A mögöttünk hagyott idényben a palásti védő 24 mérkőzésen lépett pályára. A trencséni együttes ugyan bekerült a felsőházba, ám a rájátszásban nem sikerült kiharcolniuk a nemzetközi szerepelést. A 23 esztendős palásti védőnek hamarosan lejár a szerződése a trencsénieknél, korábban a Puskás Akadémiában is megfordult, de sok lehetőséget nem kapott a bizonyításra. Minden bizonnyal több csapat is a soraiban tudná a rutinos védőt.

Tumma Gergely (Nagyszombat, védő)

A 21 esztendős feketenyéki származású Tumma Gergely első élvonalbeli szezonját teljesítette a felnőttek között a Nagyszombat csapatában. A fiatal tehetség 18 mérkőzésen lépett pályára a Fortuna Ligában, ráadásul egy gólt és egy gólpasszt is jegyzett az idényben. Első élvonalbeli gólját már a harmadik bajnokiján megszerezte. Összességében Tumma Gergely jó szezont zárt, hiszen bemutatkozhatott a szlovák U21-es válogatottban és a bajnokságban a nagyszombati együttessel bronzérmes lett.

Mészáros Ádám (Nyitra, középpályás)

A komáromi Mészáros Ádám 27 évesen kapta meg a lehetőséget a szlovák élvonalban, amelyet Léránt Péter biztosított a számára a Nyitránál. Első élvonalbeli szezonjában hét bajnokin léphetett pályára a több sebből vérző Nyitra csapatában, amely végül nem is tudta megtartani élvonalbeli tagságát, ráadásul a következő idényre licenszet sem kapott, így a harmadosztályba kerültek a nyitraiak. A legutóbb Marcelházán futballozó középpályás Léránt Péter távozása után nem sok lehetőséget kapott, így 419 játékpercet töltött a pályán az idei szezonban.

Almási László (MFK Rózsahegy, támadó)

Másfél éve igazolt Rózsahegyre Almási László, aki felemás szezont tudhat maga mögött. Januárban ugyanis az orosz bajnokságban szereplő csecsenföldi együttes az Akhmat Groznij szerződtette. A klub felfigyelt a hórihorgas remekül fejelő felvidéki támadóra, de végül a kölcsönszerződés lejárta után nem érvényesítették opciós jogukat, így a fiatal támadó visszatért a Rózsahegy csapatához. Almási az előző idényben a Fortuna Liga őszi szezonjában nagyon meggyőző teljesítményt nyújtott: hat gólt is szerzett, valamint kiosztott három gólpasszt is.

Mészáros András (Szered, támadó)

Mindössze három bajnokin lépett pályára az előző idényben a komáromi Mészáros András a Szered színeiben. A fiatal támadót a román másodosztályban vitézkedő erdélyi Csíkszereda szerződtette, ahol végül 25 mérkőzésen négy gólig jutott.

Matuš Malý (DAC/Szenice, védő)

A DAC akadémiájának csallóközi nevelése, Matuš Malý a szezont ugyan nevelőegyesülete, a sárga-kékek színeiben kezdte, ahol 8 bajnokin jutott szóhoz, majd a tavasszal a Szenice kölcsönvette, de sok lehetőséget nem igazán kapott, mindössze egy bajnoki jutott neki, 34 perc erejéig.

Geri Gergely (Nyitra/Szered, vezetőedző)

Mozgalmas szezont tudhat maga mögött a bodrogközi származású Geri Gergely is. A 44 esztendős szakember az előző idényt a Nyitra csapatában kezdte, de végül távozott a nyitrai együttestől. A Nyitra csapatával remekül kezdték a szezont, sokáig a dobogó közelében is voltak, többek között a Zsolna és a Slovan otthonában is győztek, ennek ellenére szerződése felbontását kérte. Ezt követően közel egy hónapig volt a Diósgyőr vezetőedzője, de nem kapta meg a bizonyítási lehetőséget. Március elején átvette a kiesés ellen küzdő Szered együttesét, és remek tavaszi szezont produkálva az alsóház első helyén végzett a szerediekkel, aminek köszönhetően a nemzetközi porondért is harcba szállhattak a Zsolna ellen. A bodrogközi szakember szerződése lejárta után távozott a szerediektől, az új idényben a Garamszentkereszt vezetőedzője lesz.

Radványi Miklós (Garamszentkereszt, vezetőedző)

Hiába tartotta bent első szezonjában akkor még újoncnak számító Garamszentkereszt csapatát a dunaszerdahelyi sikeredző, Radványi Miklós (aki az elmúlt szezon során 11 mérkőzésen irányította a Garamszentkereszt csapatát), a rutinos edzőt az októberi Slovan elleni vereség után menesztették posztjáról. Ami abból a szempontból nem is volt csoda, hogy csapata 5 mérkőzéses nyeretlenségi szériában volt. Radványi ezt követően a másodosztályban érdekelt Zólyombrézó csapatánál kapott munkát, de a szezon végeztével itt is megköszönték munkáját.

Léránt Péter (Szered/Nyitra, vezetőedző)

Az elmúlt idényben a komáromi Léránt Péter is két élvonalbeli csapatot is edzhetett. A Szered csapatát 19 mérkőzésen dirigálta az őszi idényben, mégis távozott Szeredről és tavasszal a komoly gondokkal küszködő Nyitra csapatát vette át. A 44 esztendős szakember a nyitrai együttest 7 mérkőzésen irányította és ezalatt csupán egy győzelmet és egy döntetlent tudott felmutatni az öt vereség mellett, így menesztették posztjáról, a Nyitra pedig kiesett az élvonalból.

2021. május 30., 19:22

Szezonértékelő I.: Története legjobb szezonját teljesítette idén a DAC

Kijelenthetjük, hogy története legjobb szezonján van túl a dunaszerdahelyi DAC.  

Kövesse facebook oldalunkat is!