2021. március 5., 18:00

Schäfer András nyerni akar a Slovan ellen

Sorsdöntő mérkőzés vár a dunaszerdahelyi sárga-kékekre az alapszakasz utolsó fordulójában. A DAC idegenben a nagy rivális Slovan otthonában lép pályára. A rangadó előtt a csallóköziek magyar válogatott játékosa, Schäfer András nyilatkozott portálunknak, többek között a szezon eddigi részéről, a tavaszról. a DAC és a magyar válogatott jövőbeli céljairól.

Fotó: dac1904.sk

A tavaszi szezon mindig nehéz, mikor hosszú szünet után ismét elindul a bajnokság. Két döntetlen után a Nagymihály ellen már sikerült nyernetek.

Így igaz, ilyenkor nehéz, hiszen az ellenfelek készülnek ránk, mindenki minket akar megverni, és úgy gondolom a tavasz eddigi részében a hét pont reálisabb lett volna. Nyilván Trencsénben kaptunk egy szerencsés büntetőt, a játék képe alapján a döntetlen reálisabb volt, hazai pályán viszont a Zsolna ellen nyerni kellett volna és akkor most öt pont lenne a Slovan mögött a hátrányunk. Szerintem a zsolnaiak ellen volt bennünk több is, de nyilván a Nagymihály ellen nyerhettünk volna több góllal is, de a játék még nem volt az igazi. Nyilván nem lehettünk elégedettek, hiszen a Slovan tovább növelte előnyét az élen, de úgy gondolom innen még van visszaút, ha most hétvégén nyerünk.

A Zsolna és a Nagymihály ellen is rengeteg labdát szereztél, a Zsolna elleni derbin a csapat is közel állt a győzelemhez. Mi hiányzott a győzelemhez ott szerinted, illetve mennyire érződött a Zsolti hiánya?

Hát az ilyen szoros mérkőzéseken, mint Zsolna ellen is volt, mindig megérződik Zsolti hiánya. Viszont abszolút nem ezen múlt a mérkőzés, hanem azon, hogy kicsit álmosan jöttünk ki a félidőben és egy hibából kaptunk egy szerencsétlen gólt, ami éppen hogy átment a gólvonalon. Hát most így alakult, de a helyzeteinket mindenképpen jobban kell kihasználnunk, az előző három mérkőzés alapján ebben kellene a legnagyobbat fejlődnünk.

A felkészülési időszak végén kisebb sérülést szenvedtél, így a tavaszi idénynyitón a Trencsén otthonában csak jó negyedórát tudtál játszani, a legutóbbi két mérkőzésen viszont már végig ott voltál a pályán. Ráadásul mit mindig ezúttal is nagyon hasznos munkát végeztél a középpályán. 

Volt egy kisebb sérülésem, de azóta nincsen semmi gond és folyamatosan edzek, azóta két meccset is végigjátszottam, úgyhogy úgy érzem jó állapotban vagyok.

A következő mérkőzés már a címvédő Slovan otthonában vár a csapatra. Jelenleg hét pont a különbség a Slovan javára. Sorozatban ez lesz a második olyan Slovan-DAC rangadó, ahol nem lehetnek nézők, milyen céllal utaztok Pozsonyba?

Egyértelműen a három pontért megyünk a Slovan otthonába, ez nem is lehet kérdés, hiszen ez lesz a szezon eddigi legfontosabb meccse. Ha most nem tudunk nyerni, egyre kevesebb meccs is lesz hátra, ez a hét pont elég soknak tűnhet. Amennyiben nyerünk, akkor négy pont lesz hátrányunk, az könnyen behozható, úgyhogy mindenképpen meg kell szereznünk a győzelmet.

Így sem lesz könnyű Pozsonyba nyerni, ha jól számolom neked ez lesz a harmadik bajnokid a Slovan ellen, győzelmét még nem ünnepelhettél a nagy rivális ellen. 

A Nagymihály ellen is úgy készültünk, hogy nyerni szeretnénk, ami végül sikerült. Az összes többi mérkőzésre ugyanúgy készülünk, de a Slovan elleni rangadó az mindig felülír mindent, hiszen mindenki a bajnok ellen akar bizonyítani. Storck mesternek nem kell feltüzelnie senkit a rangadóra, úgy gondolom mindenki tisztában van mekkora súlya, illetve milyen jelentősége van a Slovan elleni rangadónak, úgyhogy próbáljuk a legjobbunkat nyújtani és megnyerni a meccset.

Ezzel a rangadóval zárul az alapszakasz. Ha most véget érne a szezon és értékelni kellene, mit mondanáll?

Életem egyik legjobb szezonján lennék túl akkor, de mindenképpen van bennem hiányérzet, hiszen egy ilyen kezdés után elég rossz lett az őszi szezon befejezése, de van még ez a 11 meccs, ezen szeretnénk javítani.

A DAC és a magyar válogatott remek őszi szezont zárt, hiszen kijutottunk a részben hazai rendezésű Eb-re, és megnyertük a Nemzetek Ligája csoportot is. Ez volt pályafutásod legjobb féléve?

Minden bizonnyal, hiszen most voltam először válogatott, az első felnőtt válogatottság mindig megmarad az emberben, ráadásul nagyon jó eredményeket értünk el a nemzeti csapattal. Mindezek mellett a Nemzetek Ligájában a csoportunkat is megnyertük és felkerültünk az A-ligába.

Télen több remek futballista is érkezett a csapatba, Jürgen Klopp Liverpooljában korábban a walesi Isaac Christie-Davies már lehetőséget is kapott. Az ő érkezése komoly erősítésnek számít a középpályára, ezt két gólpassza is igazolja. 

Úgy gondolom mindenképpen, hiszen egy jó focistáról van szó,  mélységet ad a keretnek, hogy van egy újabb minőségi játékosunk ezen a poszton. A középpályán eddig is jól álltunk, de Isaac érkezésével, úgy gondolom a liga elitjébe tartozunk ezen a téren is.

Lassan másfél éve szerepelsz Dunaszerdahelyen, 26 alkalommal léphettél pályára a Fortuna Ligában. Mióta a DAC-hoz kerültél fejlődésed megkérdőjelezhetetlen, Storck mester alapemberként számol veled, az ő szerepe mennyire volt fontos a fejlődésedben?

A mester szerepe mindenképpen, hiszen nagyon sokat segít nekem és sokat tanulhattam a kezei alatt. Tényleg ő az az edző, aki odafigyel a játékosaira és azt szeretné, ha mindenki a legtöbbet tudna fejlődni a csapatsikerek mellett, és megkérdőjelezhetetlen a szerepe a klub sikereiben is. Remélem ezt a pályán nyújtott teljesítménnyeltudjuk neki viszonozni és próbálunk minél több mérkőzést megnyerni.

Március végén a válogatott mérkőzések is megkezdődnek a 2022-es vb-selejtezőkkel, Lengyelország ellen kezdődik a selejtezősorozat, de Anglia ellen is pályára lép a válogatott majd a későbbiek során. Szerinted mi lehet a reális célja a válogatottnak a selejtezők során.

Ezt nehéz megjósolni, hiszen egy nagyon erős csoportól van szó, de ugyanakkor már bebizonyítottuk, hogy erősebb ellenfelekkel is felvesszük a versenyt és meg tudjuk verni őket, és ezt hosszabb távon is megtudjuk csinálni. A Nemzetek Ligájában is miénk volt az egyik legnehezebb csoport és egyik mérkőzésen sem mi voltunk a favoritok, de végül jó teljesítményt nyújtottunk, aminek meg is lett az eredménye a csoportgyőzelemmel. Nagyon jó a csapategység és az összhang is, ez a csapat nagyon szép dolgokra lehet képes Marco Rossi irányítása alatt.

Az idei év legjobban várt eseménye a részben budapesti rendezésű Európa-bajnokság. A magyar válogatott többek között, a portugálok és a franciák ellen is a Puskásban Arénában lép pályára. Mennyire nagy motiváció hazai közönség előtt pályára lépni ilyen világsztárok ellen?

Egy álmom válna valóra, ha ott lehetnék a keretben az Európa-bajnokságon .A bolgárok ellen is ugyanolyan motivációt jelentett felhúzni a címeres mezt, szerintem itt a részben hazai rendezésű Eb-n senkit sem kell majd motiválni, hiszen olyan sztárok ellen fogunk játszani, mint Cristiano Ronaldo, Bruno Fernandes vagy Kylian Mbappé. Már nagyon várom a tornát és remélem lesz lehetőségem ott lenni a keretben, ezért próbálok minél jobb teljesítményt nyújtani a DAC-ban a szezon hátralevő részében.

Milyen célokkal vágtál neki a 2021-es évnek?

Elsődleges cél a DAC bajnoki cím, és ha ez összejönne, akkor szerintem minden esélyem megvolna az Eb-keretbe is bekerülni.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.