2023. augusztus 18., 16:08

Próbálok egyenes lenni - interjú Hornyák Zsolttal, a Puskás Akadémia vezetőedzőjével

A NB I. mezőnyében a leghosszabb ideje vezetőedzőként tevékenykedő Hornyák Zsolt most nyáron kezdte meg ötödik évét a Puskás Akadémia kispadján. Az idén 50. életévét betöltő felvidéki szakember szívügyének tekinti a fiatalok nevelését. A felcsúti együttes vezetőedzőjével nevelési módszereiről, szerződéshosszabbításról, sikereinek kulcsáról beszélgettünk.

puskás akadémia
Hornyák Zsolt a DVTK elleni szezonnyitón
Fotó: pfla.hu

Idén nyáron már az ötödik szezonját kezdi a Puskás vezetőedzőjeként, milyen elvárásokkal vág neki az új idénynek?

Egyértelműen két cél van, a jó szereplés és a nevelés. Minél magasabban végezzen a csapat, akár dobogós pozícióban, és ezáltal kivívni a nemzetközi szereplést.

A másik komoly cél a nevelés, a fiatal játékosok beépítése az NB I-es csapatba, és akár a válogatottba is.

Hogyan összegezné a nyári felkészülést?

A nyári felkészülés során már bevetettük azokat a játékosokat, akikkel számolunk az új idényben. Igaz, több idősebb, főként külföldi játékost is elengedtünk. Minimális érkezővel számolunk, inkább a fiatal játékosokat hoztuk fel az akadémiáról. 30 fős kerettel voltunk edzőtáborozni Ausztriában, és ebből a létszámból 14 futballista is a fiatalabb korosztályt képviselte. Ezeket a fiatal tehetségeket próbáltuk beavatni az NB I.-es szintű munkába.

Az akadémián belül is változások történtek, és Tóth Balázs lett a klub- és sportigazgató. Az én életemben is történtek változások, úgy volt, hogy más klubhoz szerződöm, de végül meg tudtunk egyezni és plusz egy évre írtam alá.

Mi döntött a maradás mellett?

Egyértelműen a kitűzött célok, ezért fogadtam el a szerződéshosszabbítási ajánlatot. Persze ebben a személyes kapcsolatok is szerepet játszottak, hiszen jó viszonyt alakítottam ki a klub alkalmazottaival.

puskás akadémia
A köbölkúti szakember válaszol a sajtó kérdéseire
Fotó:  pfla.hu

A mai futballban nagyon ritka, hogy egy vezetőedző iránt ilyen nagy a bizalom. Ezt hogyan éli meg, hiszen láthatjuk a magyar bajnok Ferencvárosnál még el sem kezdődött az idény, máris edzőt váltottak?

Szerintem az őszinteségem a bizalom alapja. Próbálom a játékosaimat konstruktív kritikával építeni. A tulajdonosokkal és a klub képviselőivel is maximálisan őszinte a kapcsolatom, nevén nevezem a hibákat, hiszen e nélkül nincs fejlődés.

Ez nagyon nehéz, de úgy gondolom, az őszinteségem és a munkához való hozzáállásom volt a döntő abban, hogy folytathatom a munkát a Puskás Akadémia vezetőedzőjeként. Ez főleg csapatmunka, de kiemelném Nagy Zsoltot, aki a kezem alatt válogatott szintre tudott kerülni, illetve Spandler Csabit és Szolnoki Rolit, ezek a saját nevelésű fiúk adták meg az alapokat Corbu Mariusnak, Gruber Zsombornak és a többi fiatalnak. Szerintem ez az identitása ennek a klubnak, amit a vezetőség is érzett, hogy jó irányba terelem a klubot. Szóval tényleg nem egyszerű feladat, de nekem ez kihívás, hogy próbálok saját nevelésű fiatalokat is pályára küldeni az NB I.-ben.

Eléggé sajátos a nevelési módszere, hogy ha jó szóval nem tud hatni a játékosára, igénybe veszi a nyilvánosságot is. Ez mennyire szokott beválni?

Nagyon sokat várok el a külföldiektől, többet, mint a hazaiaktól, hiszen ez a korrekt, viszont ezt nem minden edző alkalmazza, mert nem mernek szólni a játékosaiknak.

Én bátran kritizálom a játékosaimat, hogy jobbak legyenek, mert itt vannak a csapatomban és ismerem a képességeiket. Ha csak ötven százalékon teljesítenek, akkor helyettesítem őket fiatalokkal vagy saját nevelésű játékosokkal, akik abban a pillanatban jobbak, mint ők.

Tehát ezt nehezen viselik el, de én ilyen vagyok. Azért kritizálom, hogy jobb legyen, és ezáltal kihozzam belőle a maximumot. Ez a fiatalok számára pozitív jel, látják, könnyen be tudnak kerülni a kezdőcsapatba, ha jól dolgoznak.

Az elmúlt négy évben háromszor is dobogón végzett a felcsútiakkal. Melyik eredményre a legbüszkébb?

Hiányérzetem van az utolsó szezonban, ahol egy ponttal maradtunk le a dobogóról, és sajnos egy hosszabbításban kapott öngóllal estünk ki a Magyar Kupából.

Én akkor vagyok a legboldogabb, ha egy játékos pár év múlva visszatelefonál, és megköszöni a belefektetett munkát. Megmondom őszintén, nekem az a legfontosabb, hogy mennyi fiatalt tudok felhozni európai szintre. Szóval, jelen pillanatban a legnagyobb érték Jonathan Levi mellett Kern Martin vagy Gruber Zsombor. Nekem ezek az igazi értékek, persze örülök az eddig elért dobogós helyezéseinknek is. 

puskás akadémia
Hornyák Zsolt munkában
Fotó:  pfla.hu

Idén ünnepelte 50. születésnapját, amihez szívből gratulálok. Hogyan látja eddigi edzői pályafutását és mi az, amit szeretne a továbbiakban elérni?

Szeretném folytatni azt a munkát, amit elkezdtem, és mindig úgy kezdeni a napomat, hogy bele tudjak nézni a tükörbe.

Próbálok egyenes lenni emberként és edzőként is. Ami a jövőt illeti, szeretnék még jobb edző lenni, tanulni másoktól, összetartani a csapatomat, amihez tiszta öltöző kell.

A Puskás Akadémiának is komoly szerepe van a magyar futball fellendülésében, hiszen több fiatal tehetséget is kinevelt az akadémia. Ön mit gondol, jelenleg hol tart a magyar futball?

Nagy köszönet a miniszterelnöknek, mert sehol a világban még nem dolgozott kormányfő ekkora erőbedobással a fociért. Minden adott, hogy jó játékosokat neveljünk.

Ez az én feladatom, de ez a kollégáim feladata is a többi akadémiánál.

Bizonyára sokan tudják, hogy a felvidéki Köbölkútról indult a karrierje. Mit jelent az ön számára egy magyar klubot irányítani felvidéki magyarként?

Óriási megtiszteltetés számomra. A létesítmény névadója, Puskás Öcsi bácsi az alap, amiért idejöttem.

Egy faluból idekerülni nem egyszerű történet, kicsit álomszerű, de dolgozom, mint minden normális falusi ember. Mindig nagy alázattal lépek be a kapun, és próbálok élni az élet adta óriási lehetőséggel.

Megjelent a Magyar7 2023/33. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.