Piros-kéken sütött a nap Angyalföldön

Tamás Ákos 2019. július 08., 14:51

„Felvirradt a nagy nap” – hangzott el több Vasas szurkoló szájából a pénteki nap folyamán. Erre az eseményre várt az egész Vasas Család, hiszen az egykor szebb időket is megélt angyalföldiek új stadionjukat vehették birtokukba. 2016. október 29-én a Videoton elleni mérkőzéssel búcsúzott a néhai Illovszky Rudolf-stadion, s ezután a piros-kékek albérletbe kerültek a szomszéd kerületbeli újpestiekhez.  A csapat azóta már az NB2-ben vitézkedik, de idén az új zöld gyep feljutást prognosztizál, mármint a Vasas hívei szerint.

Fotó: A Vasas szurkolóinak felvételei

A stadionavató időpontja többször is csúszott, mivel több pénz érkezett a vártnál, picit lehetett a befogadóképességet növelni, de ez mind különböző bürokráciai feladatokkal járt, ezért a szurkolók számára az oly fontos kérdést, hogy ki lesz az ellenfél a nyitómeccsen, sokáig homály fedte. Bár több név is került abba a bizonyos kalapba, de végül a felvidéki DAC-ra esett a választás.

„Először kicsit meglepett az ellenfél kiválasztása, mert úgy gondoltam, hogy egy olyan piros-kék csapat jön vendégségbe, aminek kötődése van a Vasashoz” – mondta Zemko István, a Felvidéki Vasas Család alelnöke.  Hozzátette azt is, hogy felvidékiként úgy érzi, jó döntés volt, hogy a DAC lett az ellenfél, mert újra láthatták a Vasas szurkolók régi nagy kedvencüket, Vida Mátét.

Pénteken már a délutáni órákban színes programokkal várta az új Illovszky-stadion a Vasas szimpatizánsait. Az első mérkőzést a Vasas Öregfiúk - Magyar válogatott öregfiúk csapatai vívták. Az elmúlt évtizedek legendás játékosai becsülettel tették dolgukat, ezt alátámasztja, hogy egy tucat gól esett a találkozón igazságos eloszlásban,  s ami a legfontosabb, hogy a publikum is jól szórakozott.

Képgalériánk:
Fotó: A Vasas szurkolóinak felvételei

Simon Antal, korábbi Vasas játékos és vezetőedző elmondta, hogy nagyon jól érezte magát a találkozón, nagyon örült a meghívásnak, és annak is, hogy mindenki eljött, aki csak tehette. Magát a stadiont gyönyörűnek találja, s örült volna, ha kicsit később születik, hogy ilyen stadionban játszhasson. Elmondása szerint a náluk korban fiatalabb Magyar válogatott öregfiúk csapata hagyta érvényesülni a Vasas „öregjeit”, s így mindenki számára elfogadható döntetlen született.

„Nagyon jó itt lenni a Vasas családi ünnepén, s látni, hogy méltó stadiont kapott a csapat és a szurkoló egyaránt” – mondta Mészöly Géza, aki nagyon büszke arra, hogy még olyan legendákkal játszott együtt, mint Kiss László vagy Müller Sándor. A korábbi tizennyolcszoros magyar válogatott örömmel tudatta, hogy édesapja, Mészöly Kálmán újra jó egészségnek örvend, és a róla elnevezett szektorban együtt nézhetik végig az esti találkozót.

„Nagyon régóta nem volt lehetőségem a Fáy utcában játszani, örülök, hogy Juhárral, Simon Antallal, Babócsyval újra személyesen találkozhattam, mert velük, ha nem is rendszeresen, de tartom a kapcsolatot” – mondta Sáfár Szabolcs, aki a Vasasban nevelkedett, és 5 éven keresztül 111 mérkőzésen védte a Vasas hálóját. „Sajnos az élet nem úgy hozta, hogy a Vasasban fejezzem be a pályafutásomat, de a mai napig tartom a kapcsolatot a Vasashoz kötődő személyekkel” – tette hozzá a hajdani hálóőr.

Angyalföldön még mindig jó focizni

Ezután nem ért véget az örömfoci Angyalföldön, hanem jött a Pirosak és Kékek csatája három felvonásban. Míg a Piros csapatot, amely végül 6-1-re nyert, a Vasas Kubala Akadémia tagjai, a szurkolók egy része és a szakosztályok tagjai képviselték, addig a Kékeket a magyar színészválogatott tagjai alkották. Utóbbiak közül Varga Miklós, a magyar rocklegenda elmondta, hogy szívesebben játszott volna saját korosztálya ellen, de így is nagyon élvezte a mérkőzést. A P. Box zenekar valamikori frontembere megemlítette, hogy bár ő maga a Ferencváros szurkolója, de mindig örömmel jön Angyalföldre focizni.

Nemcsák Károly, a színészválogatott csapatkapitánya, aki legendás Vasas drukker, úgy látja, hogy ezután ebbe a stadionba a Vasas család tagjai még szívesebben jönnek majd bajnoki mérkőzésekre, s ha a fellépései időpontjaiba nem ütköznek a találkozók, akkor őt is gyakran láthatjuk az új Illovszky-stadionban.  

Fotó: A Vasas szurkolóinak felvételei

A pályán kívül is jól szórakozhattak azon Vasas szurkolók, akik csak a főmeccset szerették volna megtekinteni, ugyanis Hegyi Iván dedikálta az erre az alkalomra elkészült különleges kivitelezésű Pályamű című könyvét. Betekintést nyerhettek továbbá a legfrissebb Vasas szakosztály, a Vasas eSport működésébe. A tradicionális klub halad a korral, és az egyre előtérbe kerülő virtuális foci is már a Vasas Család része. Igazi ínyencség volt látni a stadion névadójának egykori autóját, amely ma már  a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum Vasas-gyűjteményéhez tartozik. Volt itt továbbá akadályverseny, ugrálóvár, lufihajtogatás, erő-kihívás, Batak Challenge, darts foci, szóval minden, ami igazi családi hangulatot teremtett.

Elérkezett az este, amit nagyon várt már mindenki. Szurkolói oldalról hosszú előkészületek előzték meg a találkozót. A Vasas Szurkolói Klub már tavasszal elkezdte a munkálatokat, hogy minden tökéletes legyen az ünnepségre. Olyan koreográfiát szerettek volna készíteni, ami Angyalföld és a Vasas kapcsolatát tükrözi. Így a főkoreográfia a kezdetektől mutatta be a Vasas történetét. A végére rákerültek a ma élő Vasas drukkerek is, többek között Veres György, aki arról beszélt, hogy már 5 évesen Vasas mérkőzésekre járt, pedig a családban több Fradista volt. „Vén fejjel kicsit meglepődtem, mert nem tudtam, hogy rajta leszek” – mondta Gyuri.  

A Vasas Szurkolói Klub elnöke, Kálmán Zoltán hozzátette, hogy közösen dolgoztak együtt az Armata ultra csoporttal. A másik „drapi” pedig adta magát, mert azon Illovszky szerepelt. Az összköltség közel 2 millió forintra rúgott. Zoltán szerint nagyon jó ötlet, hogy a szektorokat a Vasas legendáiról nevezték el, azt pedig kimondottan jónak találta, hogy a négy vendégszektor olyan játékosokról kapta a nevét, akik a rivális csapatoknál is megfordultak.

Ez a pénteki nap valódi örömünnep volt minden Vasas szurkoló számára, s még a DAC elleni találkozó is jól sikerült. Most már csak egy dolog van hátra, hogy jövőre NB1-ben szerepelhessen ebben a gyönyörű komplexumban az angyalföldi alakulat.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS