2023. november 14., 18:36

Nekünk az EB, három földrészen már a VB a tét!

Negyvennyolc csapat, száznégy mérkőzés, három házigazda. A 2026-os labdarúgó-világbajnokságnak az Amerikai Egyesült Államok, Mexikó és Kanada tizenhat városa ad majd otthont, a torna távolinak tűnik, a selejtezők azonban már elkezdődtek. Dél-Amerika és Ázsia után Afrika válogatottjai is rálépnek a hosszú és nehéz útra, amely a két és fél év múlva esedékes világbajnokságra vezet.

foci vb 2026
Fotó: fifa.com

Miközben az európai labdarúgó-válogatottak az Eb-selejtezők utolsó két fordulójára készülnek, három földrészen már a következő világbajnokság a tét. A 2026-os világbajnoki selejtezők szeptember 7-én kezdődtek, az első mérkőzést Ciudad del Estében játszották le, Paraguay Peruval csapott össze, a vége pedig gól nélküli döntetlen lett.

A címvédő argentinok a Buenos Aires-i Monumentalban Messi góljával 1-0-ra felülmúlták az ecuadoriakat, és az uruguayiak, valamint a brazilok is győzelemmel vágtak neki a tizennyolc fordulós dél-amerikai selejtezősorozatnak, amelynek utolsó játéknapja 2025 szeptemberében lesz. A tíz csapatból  az első hat helyen végző egyenesen kijut a világbajnokságra, de a hetediknek is marad esélye az interkontinentális pótselejtezőkön.

A második fordulóban Argentína La Pazban verte 0-3-ra Bolíviát, Ecuador hazai pályán legyőzte Uruguayt, Brazília pedig Marquinhos 90. percben szerzett találatával, soványka 0-1-gyel, de elvitte a három pontot Limából. A peruiak folytatták a szerzett gólok nélkül véget érő mérkőzéseik sorozatát, októberben 2-0-ra kikaptak Chilében, a negyedik körben pedig Limában szenvedtek 0-2-es vereséget Argentínától – mindkét gólt Lionel Messi jegyezte. Peru egyedüli csapatként négy találkozón nem talált be az ellenfelek kapujába, a háromszoros világbajnok Argentína épp ellenkezőleg, nem kapott még gólt. Négy forduló után Argentína 12 ponttal áll az élen, Uruguay, Brazília és némi meglepetésre Venezuela 7 pontot szereztek, a világbajnoki címvédőhöz hasonlóan a 6 pontos Kolumbia is veretlen, a hatodik helyet pedig 4 ponttal Ecuador foglalja el. A szintén 4 pontos Paraguay a hetedik helyével már pótselejtezőre kényszerülne, Chile ugyancsak 4 pontot szerzett, a két nyeretlen alakulat, az 1 pontos Peru, illetve a pont nélküli Bolívia zárja a dél-amerikai selejtezőcsoportot.

November 16-án, az ötödik fordulóban a két utolsó csap össze, Bolívia-Peru, a Buenos Aires-i La Bombonerában pedig örökrangadóra kerül sor, a világ legtöbbször játszott válogatott mérkőzésére, az Argentína-Uruguayra. Nem hivatalosan a 212., hivatalosan a 198. alkalommal esik egymásnak a Clásico del Río de la Platán a két ősi rivális. A november 21-i hatodik játéknapon a legjobban várt mérkőzés a Brazília-Argentína lesz, amelyet a Rio de Janeiró-i Maracanãban játszanak le.

Az ázsiai selejtezők október 12-én kezdődtek, és 2025 novemberében érnek véget. A 46 csapatból 10 már kiesett az első körben. Az oda-visszavágós rendszerben lejátszott meccsek után a tíz továbbjutó a második körbe került, ahol a 36 válogatott kilenc csoportban küzd a továbbjutásért. Az első két fordulót november 16-án és 21-én bonyolítják le, a további négyet 2024 márciusában és júniusában. A csoportelsők és -másodikok a harmadik körben folytathatják, ahonnan a három csoportgyőztes és a második helyezettek egyenesen kijutnak a vb-re. További két helyről a negyedik kör dönt, vagyis nyolc ázsiai válogatott biztosan részt vesz a 2026-os tornán, és akár egy kilencedik is ott lehet, ha az interkontinentális pótselejtezőket sikeresen veszi. Az interkontinentális pótselejtezőkön hat csapat küzd a két világbajnoki részvételt érő helyért. A második kör kilenc csoportjában a „nagyoknak”, Katarnak, Japánnak, Dél-Koreának, Iránnak, Szaúd-Arábiának és Ausztráliának könnyedén kellene venniük az első akadályokat, vagyis a hat csoportmeccset.

Afrikában november 15-én indul a harc a világbajnoki részvételért. Az 53 válogatottat kilenc csoportba sorsolták ki, a kilenc csoportgyőztes utazhat a vébére, egy plusz csapat pedig az interkontinentális pótselejtezőkön juthat ki a 2026-os tornára (a négy legjobb második helyezett afrikai pótselejtezőket játszik, a győztes szerez jogot a nemzetközi pótselejtezőkön való részvételre).

A csoportküzdelmek 2025 októberében érnek véget, vagyis tíz fordulóban döntik el, mely alakulatok szerepelhetnek a világbajnokságon, addig viszont két Afrikai Nemzetek Kupáját is megrendeznek, a 2023-as elefántcsontpartit 2024 januárjában és februárjában, a 2025-ös marokkóinak még nincs meg az időpontja. Ahogy Ázsia, úgy Afrika esetében is nagy esélye lesz annak, hogy olyan válogatottak jutnak ki a 2026-os világbajnokságra, amelyek korábban még nem szerepeltek vébéken. Az európai selejtezők csak 2025 márciusában kezdődnek, igaz, a 2024-2025-ös Nemzetek Ligájából – amelyet jövő ősszel bonyolítanak le – is vezet út a tornára, a pótselejtezőkön keresztül.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.