2024. március 20., 17:41

Négy ország öt csapata

Évről évre egyre magasabb színvonalat képviselnek a külhoni magyar futballklubok. A hazai bajnokságokban elért sikerek mellett már a nemzetközi kupasorozatokban is nagyobb szerephez jutnak. Egy futballtúrára invitálom olvasóinkat, melyben négy ország öt külhoni magyar csapatát mutatom be. Ahogy illik, kezdjük helyben, és nézzünk szét a két legismertebb felvidéki magyar egyesület háza táján.

DAC
Fotó: dac1904.sk

Az itteni magyarok körében  a DAC-nak van a legnagyobb szurkolótábora, az elmúlt évek sikereit figyelembe véve ebben semmi meglepő nincs.

Ugyan az idei szezon nem alakul a klub és a tulajdonos, Világi Oszkár elképzelései szerint, benne van azonban a pakliban, hogy az aktuális idényben is sikerül odaérni a dobogós helyek valamelyikére,

és ezáltal az európai porondra. Amióta Világi Oszkár átvette a dunaszerdahelyi egyesületet, a sikerek nem maradtak el. Felhúztak egy 12 ezres új stadiont, valamint egy rendkívül modern edzőközpontot alakítottak ki Dunaszerdahelyen. A klub vonzó célponttá vált a labdarúgók számára, olyan játékosok fordultak meg a csapatnál, mint Vakoun Issouf Bayo, a szlovák válogatott Ľubomír Šatka, vagy az olasz első ligás Lecce csapatában futballozó Nikola Krstovic.

Nincs még vége a szezonnak

A nagy változásokat hozó 2017-es szezon óta a DAC stabilan hozza a bajnoki ezüst- és bronzérmeket, a bajnoki aranyéremmel azonban még adósak maradtak. A sárga-kékek az elmúlt években a nemzetközi kupasorozatok selejtezőinek is állandó résztvevői voltak, több-kevesebb sikerrel vették az akadályokat. A 2020/2021-es Európa-liga selejtezőkörében két fordulót abszolváltak, majd a harmadik körben az osztrák LASK Linz jelentette a végállomást. A 2022/2023-as kiírásban a Konferencia Ligában szintén a harmadik fordulóig jutottak a szerdahelyiek, itt végül a román FCSB-vel szemben maradtak alul. A Niké Liga idei kiírásában felemás eredményeket hoz a DAC, de még így is a tabella negyedik helyén áll, mindössze négy ponttal lemaradva a második helyezett Zsolna csapata mögött.

A mutatott játék olykor hagy kívánni valót maga után, viszont semmiképp sem szabad temetni ezt a szezont.

Egy jó bajnoki hajrával még könnyedén odaérhetnek a dobogó második fokára, és nyáron ismét nemzetközi mérkőzést rendezhetnek a MOL Arénában. Nem kizárt, hogy a Niké Liga következő szezonjában akár két felvidéki csapatért is szoríthatunk. Nagy dolgok vannak készülőben ugyanis Komáromban, és meglehet, hamarosan első osztályú bajnoki mérkőzéseket rendezhetnek az új stadionban.

Magabiztosan vezetnek

Radványi Miklós együttese magabiztosan, hétpontos előnnyel vezeti a szlovák másodosztály küzdelmeit, télen pedig sikerült tovább erősíteniük a keretüket. A KFC korábban általában a 2. liga középmezőnyében szerepelt, a csapat teljesítményére elsőként a 2021/22-es szezonban kaphatták fel fejüket a szurkolók, amikor a negyedik helyen végeztek.

Egy évvel később még egy helyet sikerült javítaniuk, jelenleg pedig magabiztosan vezetik a bajnokságot.

A tudatos építkezés és a jól átgondolt klubpolitika meghozta a gyümölcsét. A keretben a fiatal, ambiciózus játékosok mellett tapasztalt, első ligás, rutinos játékosok is helyet kaptak, akik példát mutatnak, és a csapat vezérei lehetnek. A sikerekben természetesen elévülhetetlen érdeme van az edzőnek, Radványi Miklósnak is. A dunaszerdahelyi születésű Radványi az elmúlt évtizedben évekig irányította a DAC-ot, és nem kizárt, hogy hamarosan visszatér Dunaszerdahelyre, de már az aktuális ellenfél edzőjeként.

Sepsi OSK
Sepsi OSK
Fotó:  sepsi osk

Folytassunk utunkat kelet irányába, és nézzünk körül a Sepsi OSK-nál. A sepsiszentgyörgyi egyesületet 2011 nyarán alapította Diószegi László és Kertész Dávid, a 2022/2023-as szezonra pedig sikerült kiharcolniuk a román első osztályban való részvételt. A klub rövid története ellenére sikerekből nem volt hiány.

Már az élmezőnyben vannak

Sikerként lehet elkönyvelni az első ligába való feljutást is, az erdélyi csapat azonban e mellé kupasikereket is felmutathat. A 2021/2022, illetve az azt követő szezonban sikerült elhódítaniuk a román kupát, így két alkalommal már az európai porondon is megmérethették magukat.

A dolog pikantériája, hogy történetük első nemzetközi kupamérkőzését 2021. július 22-én a nagyszombati Spartak ellen játszották, amely 0:0-val végződött.

A csapatban jelenleg két magyar játékos, Tamás Márk és a korábbi válogatott labdarúgó, Varga Roland szerepel, az együttest pedig a DAC-nál és a magyar válogatottnál is megfordult német szakvezető, Bernd Storck irányítja. Jelenleg a román Liga 1 hetedik helyén állnak, egy ponttal lemaradva a hatodik helyezett Universitatea Kolozsvár csapata mögött.

Utunkat folytatva Erdélyből nyugat felé vesszük az irányt, és meg sem állunk Szerbiáig, ahol a Topolya SC-ről érdemes pár szót ejteni. A Sepsivel ellentétben a Topolya nagy hagyományokkal rendelkezik, az egyesület tavaly ünnepelte fennállása 110. évfordulóját. A sikerekkel sokáig adósak maradtak, végül a 2019/2020-as szezon hozta meg az áttörést.

Amellett, hogy feljutottak a szerb első osztályba, az első szezonban a 4. helyen végeztek, a kupában pedig a nyolcaddöntőig jutottak.

A következő évben az Európa-ligában is megmutathatták magukat, a moldáv Petrocubot ugyan kiejtették, a román FCSB azonban már túl nagy falatnak bizonyult. A vajdaságiak azóta a bajnokságban rendre az élmezőnyben végeznek, a hazai kupában is egyre jobb eredményeket hoznak, valamint a nemzetközi kupasorozatok állandó résztvevői. Érdemes kiemelni az idei évet, a TSC jelenleg a bajnokság 3. helyén áll, utcahosszal megelőzve a 4. helyezett Cukaricki csapatát. Hacsak nem jelentkezik sérüléshullám, vagy jelentős formaingadozás, a vajdasági együttes a következő idényben ismét nemzetközi kupamérkőzésen léphet pályára.

Visszatértek a nemzetközi porondra

Tovább haladva nyugat irányába, elérkezünk Eszékre, ami egyben futballbarangolásunk utolsó állomása is. Az Eszék futballtörténete 1947-ig nyúlik vissza, az egyesületet ebben az évben alapították. A klub fénykora a ’90-es évek legvégére tehető, az állandó UEFA-kupa szereplések mellett az 1998/99-es kiírásban a horvát kupát is sikerült elhódítaniuk. A kétezres évek második, illetve a 2010-es évek első fele csendesen telt az eszéki csapat háza táján, majd a 2017-es szezonban ismét visszatértek a nemzetközi porondra. A horvát bajnokságban ugyan nem sok esélyük van a Dinamo Zágráb–Hajduk Split kettőssel szemben, azonban a 3-4. helyet már több idény óta el tudják csípni.

NK Osijek
Az eszéki NK Osijek
Fotó:  nk osijek

A 2020/21-es szezonban elért teljesítményük valószínűleg rengeteg szurkoló emlékezetében megmarad, a bajnokság második helyén végeztek 16! ponttal megelőzve a harmadik helyezett Rijeka csapatát.

Csallóközi futballberkekben az utóbbi hetekben ismét forró témává vált az eszéki csapat, nemrégiben ugyanis a DAC korábbi, felvidéki származású játékosával, Almási Lászlóval erősítették meg a keretüket

Már Almásival a soraikban az Eszék az éppen futó szezonban a tabella negyedik pozícióját foglalja el, lemaradásuk tetemes (12 pont) a harmadik Dinamo Zágráb mögött. Ebből aligha lesz jövőre nemzetközi kupaszereplés...

Persze számos külhoni magyar klubot megemlíthetnénk még, mint például az STK Somorját vagy az FK Csíkszeredát, azonban a felsorolt öt egyesület az, amelyeket a hazai és a külföldi futballberkekben egyaránt a legtöbben ismernek.

Egy klub sikeres működését általában az eredményei határozzák meg, a kisebbségi magyar egyesületeknél azonban az identitás, a közösségformálás és annak megtartása is rendkívül fontos szerepet kap.

Amikor 9-10 ezer néző torkaszakadtából énekli a magyar himnuszt vagy a Nélküledet, libabőr és kicsorduló könnycseppek… Kívánom mindenkinek, egyszer tapasztalja meg ezt az érzést!

Megjelent a Magyar7 hetilap 11. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.