2018. november 21., 12:57

Mit adott nekünk a Nemzetek Ligája?

A magyar válogatott győzelmekkel zárta az első alkalommal kiírt Nemzetek Ligáját, míg a szlovákok egy remek játék és diadal után végül vereséggel búcsúztak a sorozattól. Az A liga négy csoportgyőztese Portugáliában csap majd össze jövő nyáron a végső győzelemért, de ezzel még nem ér véget ténylegesen az első évad.

Magyar-észt, nemzetek Ligája, magyar válogatott
Fotó: MTI/AP

Magyarországot a Nemzetek Ligája sorsolása előtt a huszonötödik helyen rangsorolta az UEFA, elméletileg tehát a legjobb alakulatként került a C ligába. Marco Rossi együttese a 2. csoportban harcolt a minél jobb eredmény eléréséért, és nem titkoltan a 2020-as Európa-bajnokság is Szalaiék szeme előtt lebegett. A négy csoport elsője bebiztosította magának az Eb-pótselejtezőt, amelyet 2020 márciusában játszanak majd, miután a tényleges Európa-bajnoki selejtezőket már lezavarták. A Nemzetek Ligája 2018-2019-es kiírása a jövő évi négyes döntővel zárul, noha az Európa-bajnoki pótselejtezőket az NL-ben elért eredmények alapján állítják majd össze.

A DAC-ból a magyar válogatott élére kinevezett olasz kapitány Tamperében debütált a kispadon, és rögtön beleszaladt egy némileg váratlan vereségbe a finnek ellen.

Az 1:0 a magyarok számára ugyan kiábrándító volt, de a finneket alaposan beindította, és meg sem álltak sorozatban szerzett négy győzelemnél, amelyeket kapott gól nélkül hoztak össze Pukkiék. Gulácsiék azonban a görögök ellen zárt kapus meccsen meglepően okos, taktikus és jó játékkal álltak elő, és két szép gól után 2:1-re nyertek. Az athéni visszavágó 1:0-s hazai sikert hozott, majd a tallinni 3:3 újabb ébredést az álmokból. Finnország ekkor már fél lábbal a B ligában volt, az ötödik fordulóban elszenvedett 1:0-s vereség pedig a biztos feljutást, egyben az Eb-pótselejtezőt jelentette az északiak számára, akiket a 36. helyről sorsoltak a ligába, magyarán a bennmaradásért kellett volna küzdeniük.

Rossi hat pontot várt az utolsó két mérkőzésen, ami végül összejött. Willi Orban megszerezte az első gólját címeres mezben, Magyarország 2:0-ra verte Észtországot. A Finnország elleni hazai találkozó szintén 2:0-s győzelmet hozott, amelyen a finnek láthatóan alulmotiváltan fociztak a biztos első hely megszerzése után. A magyar válogatottnak besegített az észt is, idegenben legyőzte Görögországot, ezzel a 12 pontos Finnország mögött Magyarország végzett 10 ponttal, Görögország 9, a D ligába kieső Észtország pedig 4 pontot szerzett. Rossi és a válogatott mérlege hat meccs után: 3 győzelem, 1 döntetlen és 2 vereség, a gólkülönbség 9:6.

A magyar válogatott a 31. helyen zárt a Nemzetek Ligájában, vagyis van esélye arra – ha nem vívja ki a részvételt az Eb-selejtezőn –, hogy a 2020 márciusában rendezendő pótselejtezőn kvalifikálja magát az Európa-bajnokságra. Viszont a harmincegyedik hely azt is jelenti, hogy a december 2-i dublini Európa-bajnoki sorsoláson a magyar csapatot a negyedik kalapból húzzák majd. A harmincadik még a harmadik kalapot jelentette volna.

Szlovákia tizenhatodikként került a B ligába, elméletileg tehát az A ligába való feljutás lehetett volna a cél. Az 1. csoportban azonban csak a harmadik helyet szerezték meg. Az ukrajnai 1:0-s vereséget a nagyszombati 1:2 követte a csehek ellen, majd Ukrajna legyőzte Csehországot, amivel eldőlt, hogy Sevcsenkóék egy ligával feljebb léptek, míg Hamšíkék a bennmaradásért küzdhetnek. A csehek elleni összecsapás után váratlanul beadta a lemondását Ján Kozák, akinek a helyét a svédek elleni barátságos meccsen az addigi másodedző, Štefan Tarkovič vette át. Ezután kinevezték a cseh Pavel Hapalt szövetségi kapitánynak, aki a nagyszombati Ukrajna elleni mérkőzésen mutatkozott be, és szép játékkal állt elő a csapata. A végeredmény 4:1 lett, ami bizakodásra adott okot a prágai meccs előtt.

Škrteléknek mindenképpen nyerniük kellett volna a B ligában való maradásért.

Jól kezdtek a szlovákok, meglepték a cseheket, akik az első húsz percben önmagukat keresték, aztán átvették a kezdeményezést és az irányítást, Patrik Schick találatával pedig a vezetést is megszerezték még az első félidőben. A második játékrészben a csehek uralták a játékot, a szlovákok pontatlanul fociztak, helyzetet sem dolgoztak ki. Az 1:0-s végeredmény Szlovákia kiesését jelentette, vagyis a 2020-2021-es sorozatban a C ligában, Magyarországgal egy ligában harcolhatnak. Szlovákia a 21. helyen zárt az NL-ben, ezzel épp kicsúszott a második kalapból. A szlovákoknak szintén van esélyük kijutni a pótselejtezőn az Eb-re, viszont az csupán négy helyet biztosít, ebből egy a D ligáé.

Az A liga négy csoportgyőztese, Hollandia, Svájc, Portugália és Anglia, június 5-9. között Portóban és Guimarãesben játszik a végső győzelemért a Nemzetek Ligájában. Mi vonható le az első kiírásból? A gyengébb válogatottak számára óriási lehetőség, hiszen soha ilyen közel nem kerültek még az Európa-bajnoki szerepléshez. Gondoljunk a grúzokra, akiket Vladimír Weiss irányít. Mondhatnánk azt is, hogy az előzetes besorolás alapján csak a D ligában született nagyjából várható végeredmény. A négy feljutó, Grúzia, Fehéroroszország, Koszovó és Macedónia közül a koszovóiak az egyértelmű meglepetés, méghozzá a legnagyobb esélyes, Azerbajdzsán kárára. Az Eb egyik házigazdája a legelőkelőbb, negyvenedik helyről került a ligába, de az utolsó meccsen elbukta a pótselejtezőt. Győzniük kellett volna az azerieknek, ehelyett 4:0-s pofont kaptak a balkániaktól. A többi ligában borult az előzetes kiemelés, főleg a B-ben. A fehéroroszok 10 rúgott gól mellett egyet sem kaptak, míg az ugyanabban a csoportban szereplő San Marino egyetlen gólt sem szerzett, viszont 16-ot kapott. San Marino leggyengébb csapatként, egyedüliként a sorozatban, rúgott gól nélkül végzett. Ugyancsak pont nélkül zárt Izland, Észak-Írország és Litvánia. 

A 2020-as Európa-bajnokság selejtezőjének kalapbeosztása, amely a Nemzetek Ligája végeredménye is egyben, leszámítva az A liga négy csoportgyőztesét:
NL-döntősök: Svájc (1.), Portugália (2.), Hollandia (3.), Anglia (4.).
1. kalap: Belgium (5.), Franciaország (6.), Spanyolország (7.), Olaszország (8.), Horvátország (9.), Lengyelország (10.).
2. kalap: Németország (11.), Izland (12.), Bosznia-Hercegovina (13.), Ukrajna (14.), Dánia (15.), Svédország (16.), Oroszország (17.), Ausztria (18.), Wales (19.), Csehország (20.).
3. kalap: Szlovákia (21.), Törökország (22.), Írország (23.), Észak-Írország (24.), Skócia (25.), Norvégia (26.), Szerbia (27.), Finnország (28.), Bulgária (29.), Izrael (30.).
4. kalap: Magyarország (31.), Románia (32.), Görögország (33.), Albánia (34.), Montenegró (35.), Ciprus (36.), Észtország (37.), Szlovénia (38.), Litvánia (39.), Grúzia (40.).
5. kalap: Macedónia (41.), Koszovó (42.), Fehéroroszország (43.), Luxemburg (44.), Örményország (45.), Azerbajdzsán (46.), Kazahsztán (47.), Moldova (48.), Gibraltár (49.), Feröer (50.).
6. kalap: Lettország (51.), Liechtenstein (52.), Andorra (53.), Málta (54.), San Marino (55.).
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.