2023. augusztus 14., 16:05

Miért akarnak a sztárok Szaúd-Arábiába szerződni?

Gyertek utánam, intett Cristiano Ronaldo, kövessetek, biztatta a többieket, és láss csodát, a portugál „pásztor” rövid időn belül rengeteg követőre talált. Szaúd-Arábiába zarándokol a focivilág színe-java, mindenkit csábít a sivatag gazdagsága, a helyi Pro League néhány hónap alatt a világ egyik legkívánatosabb bajnokságává lépett elő.

foci
Fotó: Magyar7/Archív felvétel

A forró sivatag rózsát terem? Amikor Cristiano Ronaldo a tavalyi katari világbajnokság után a rijádi Al-Naszrba szerződött, kevesen gondolták volna, hogy a következő nyári átigazolási időszak alatt ennyire felbolydul a futballpiac.

Aki csak teheti, Szaúd-Arábiába igyekszik, nem Lionel Messit követi az amerikai MLS-be, hanem CR-t a szaúd-arábiai Pro League-be. És egyre több fiatal, harminc alatti sztár is!

Röviden a bajnokságról. A 2022–2023-as szezont a dzsiddai Al-Ittihad nyerte meg, Ronaldo klubját megelőzve. Ketten kiestek, négyen feljutottak, magyarán tizenhatról tizennyolc csapatosra bővítették a ligát, de ami még ennél is fontosabb, az állami tulajdonban lévő Public Investment Fund felvásárolta a négy nagy klub (Al-Ahli, Al-Hilal, Al-Ittihad, Al-Naszr) 75%-át. Ugyanez a PIF birtokolja a Newcastle United 80%-át is, a tervek pedig ennél jóval nagyobbak, és túllépnek a sport keretein. Szaúd-Arábia a jövő(jé)t építi, a foci csak egy kis szelete a nagy egésznek.

A focinál és a jövőnél maradva. Az egyik cél a vb megrendezése, ami szintén túlmutat a sport szűk keretein, hiszen presztízs, turizmus, fejlesztés, az országról alkotott kép megváltoztatása több szempontból is. Szaúd-Arábia láthatóan a jövőbe „menekül”.

Ronaldo tehát megérkezett, a világ felfigyelt, a portugál pedig követőkre talált. De nem csak a két rijádi és dzsiddai klub szerződtet nagynevű játékosokat az európai top bajnokságokból. A New York Times arról cikkezett, hogy a PIF-nek van egy húszas listája a rögtön megszerzendő sztárokról, illetve egy bővebb, hetven labdarúgót jegyző lajstroma a később leigazolandó focistákról. Mellesleg minden Pro League-ben szereplő alakulat nyolc külföldit igazolhat, jelenleg a tizennyolcból hét gárda merítette ki ezt a lehetőséget, sőt heten olyan játékosokat is szerződtettek, akiket még nem regisztráltak.

Az Al-Naszrban Ronaldo oldalán már ott találjuk a horvát Marcelo Brozovićot (korábban Inter Milan), a kolumbiai David Ospinát (Napoli), a brazil Alex Tellest (Man. United/Sevilla), az elefántcsontparti Seko Fofanát (Lens), valamint a szenegáli Sadio Manét (Bayern).

A rivális rijádi klub, az Al-Hilal szerződtette a szintén szenegáli Kalidou Koulibalyt (Napoli/Chelsea), a portugál Rúben Nevest (Wolverhampton), a Laziótól pedig a szerb Sergej Milinković-Savićot. A dzsiddai Al-Ahli a szengáli Édourd Mendyt (Chelsea), a brazil Firminót (Liverpool) és az algériai Riyad Mahrezt (Man. City) szerezte meg. A másik dzsiddai klub, a címvédő Al-Ittihad leigazolt két franciát, Karim Benzemát (Real Madrid) és N’Golo Kantét (Chelsea), valamint a portugál Jotát (Celtic). Az angol Jordan Henderson (Liverpool) és a francia Moussa Dembélé (Lyon) a dammami Al-Ettifaq-ba került. Az edzők közül Steven Gerrardót az Al-Ettifaq, Slaven Bilićet az Al-Fateh, Jorge Jesust az Al-Hilal, Nuno Espírito Santot pedig az Al-Ittihad élén találjuk – a 18 csapat közül hatot portugál tréner irányít.

A Transfermarkt szakportál a Pro League piaci értékét 747 millió euróra becsüli. Az Al-Hilal és az Al-Naszr éri a legtöbbet, 163 és 153 millió eurót, az Al-Ittihad 120-at. Ez persze összevethetetlen a 10,5 milliárdot érő Premier League-gel, ahogy a legerősebb európai bajnokságokkal sem, rangsor alapján a tizenegyedik lenne az európai első osztályúak között.

 A Pro League 2023–2024-es idénye augusztus 11-én kezdődik, ami biztos, a figyelmet már magukra vonták a szaúd-arábiaiak, ez után a pályán is bizonyítani kell.

Megjelent a Magyar7 2023/32. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.