2022. március 10., 18:48

Mégis van esélye a Szuperligának?

Tavaly tavasszal néhány nap alatt kudarcba fulladt az európai labdarúgó Szuperliga ötlete, de az elmúlt hetekben újra arról olvashattunk, néhány európai topklub nem adja fel a küzdelmet. Nem mondtak le az UEFA-n kívüli elitsorozat tervéről.

szuperliga
Fotó: https://thesuperleague.com/

Látnunk kell, hogy a háborús helyzet nemcsak az orosz és fehérorosz sportra van hatással, hanem az óriási biznisszé alakult sportvilág egészére is. Főleg ott, ahol százmilliókról van szó, hiszen ezen a szinten nemcsak orosz oligarchák, hanem mások szerepvállalása is létszükséglet.

„Keleti milliárdosok” nélkül például nem lehetne tartani a bérek színvonalát olyan magasan a fociban. Márpedig ebben sokan érdekeltek, hiszen a milliókból rengetegen részesülnek.

A klubok viszont kétévnyi koronavírus után egyre inkább azt érzik, kevesebbet kapnak, mint amennyi járna nekik. Miközben a költségek nagyobb részét ők fedezik, és tudjuk, az FC Barcelona álomtörténete is mekkorát fordult az anyagi problémák miatt.

Eközben az UEFA és a FIFA egymás között vitatkozik. A múlt héten Aleksander Ceferin, az UEFA elnöke újfent elmondta, az európai szövetség ellenzi a FIFA tervét, hogy kétévente tartsanak világbajnokságot. A szlovén sportvezető arról is beszélt, hogy a tavaly áprilisban bejelentett, de hamar kudarcba fulladt Európai Szuperliga (ESL) ötletét változatlanul támogató klubok vezetői „inkompetensek”.

Ezzel együtt a múlt héten több sajtóhír is keringett a tervek folytatásáról, vagyis a Szuperliga életre hívásáról, de már más formában, amikor is a csapatok a jelenlegi BL-hez hasonlóan évente kvalifikálnák magukat.

Más kérdés, hogy a bejelentés még nem született meg, de a Juventus, az FC Barcelona és a Real Madrid vezéreinek találkozójáról lehetett olvasni és a szakértők azt gondolják, ennek más oka nem lehetett, mint az ötlet átalakítása.

Az biztos, az UEFA nehéz évek elé néz, mert a klubok anyagi helyzetéből adódóan a feszültség egyre nagyobb lesz, miközben a FIFA kétévente ismétlődő világbajnoksági ötlete alapjaiban írhatná át a futballnaptárat.

Elég csak arra gondolnunk, hogy a Nemzetek Ligája vagy a Konferencia Liga elindítása is az európai szövetség részéről valamiféle próbálkozás volt arra, hogy minél több szereplő igényeit elégítse ki anyagi szempontból, amelyek azonban nem a nagyoknak szóltak.

A Konferencia Liga első sorozata még nem ért véget, de nehéz megítélni, mennyire jelent valóban vonzó lehetőséget a kisebb kluboknak, ha lényegében ugyanazok lesznek majd érdekeltek a végső győzelemben, mint az Európa Ligában. A Nemzetek Ligája első döntője pedig önmagában érdekes befejezést hozott, egy olyan győztes találattal, amelyet talán csak a bíró látott szabályosnak.

Az pedig még egyáltalán nem látható, hogy a jelenlegi háborús konfliktus milyen hatással lesz a sportra. A gyűlöletkampányt ugyanis meg kellene állítani, de azt látjuk, a példaképek hangsúlyozása helyett a kirekesztés kerül előtérbe a sportolók között is.    

Megjelent a Magyar7 2022/10. számában.  

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.