2022. december 2., 07:48

Marokkó és Japán megtréfálta Európát, kizúgtak a belgák és a németek

Amikor a december 1-jei meccsnapot kaptam meg a VB csoportmeccseiből, el voltam kissé keseredve, mert a világbajnokságoknak pont ezt a szakaszát, a csoportmérkőzések harmadik fordulóját kedvelem legkevésbé, amikor a taktikázások elkerülése érdekében egyidőben játszanak a csoportban a csapatok. Csak gondolják, hogy így elkerülik….Emlékezzünk csak az előző napi Argentína-Lengyelország meccsre, amelynek az utolsó félóráját foci nélkül lesétálták a játékosok, lengyel barátaink a kevesebb sárgalapjuknak köszönhetően jutottak tovább. Ilyenkor számomra már kifutóban van a VB, mert napi négy meccs helyett csak kettőt nézhetek.

japán foci
Fotó: TASR/AP

Az igazi csemegének ezen a napon a Horvátország-Belgium meccs tűnt. Ki-ki meccs várt rájuk, míg Marokkó a már kiesett Kanada ellen aránylag simán besétálhatott a 16 közé. Az első eldöntendő kérdés az volt, melyik délutáni meccset nézzem: a Kanada-Marokkót, vagy Belgium-Horvátországot? Európára szavaztam!

A másik, hogy a két, lassan kiöregedő európai sztárcsapat közül melyik fogja bírni jobban erővel és türelemmel a 90-100 percet.

A horvátoknak sikerült ez, de ehhez kellett a szünetben becserélt belga Lukaku is, aki egymaga hat gólhelyzetet hagyott ki! A harmadik kérdés, hogy a VAR-nak jut-e olyan főszerep ezen a meccsen, mint az előző nap a francia-tunéziai végén? Az ott történtek után joggal merülhet fel a kérdés, mikor lehet valójában örülni egy gólnak? A hálóba került labda még közel sem jelent gólt, a játékvezető sípszava, középre mutatása ugyanúgy mellékes, mint a gólt követő középkezdés, sőt még a meccs végét jelző hármas sípszó után sem lehet teljes a gólöröm.

Félő, hogy a jövőben csak a játékvezetők lezuhanyozása után örülhetnek majd a gólszerzők.

A riporternek sincs könnyű dolga, csak nagyon halkan mer gólt kiáltani, nehogy a VAR meghallja. Ezen a meccsen is volt egy visszafújt horvát tizenegyes, de gólörömtől a gólnélküli meccsen egyik csapat sem volt megfosztva. A csoportot elég nagy meglepetésre a marokkóiak nyerték, megelőzve a világbajnoki ezüstérmes horvátokat és a világranglistán második belgákat. Lukakuék számára így elég gyorsan befejeződött a világbajnokság. De mi lesz most Brüsszelben?

Már a sorsolásnál azt gondoltam, nagyon sima csoport lesz a németeké és a spanyoloké. Ők ketten innen még térdelve is továbbjutnak. Ellenük a kicsik - Japán és Costa Rica - a labdát fogják keresni, és csak a bedobásoknál lesz pár pillanatra náluk. Aztán a japánok megverték a németeket, és Costa Rica pedig a japánokat, az utolsó forduló előtt pedig meglepetésre a németek álltak az utolsó helyen a csoportban. A stadion háromnegyede most is a rokonszenves, takarítóbrigádos japánoknak szurkolt a spanyolokkal szemben. A VAR ezen a meccsen sem tétlenkedett, visszahozatott egy labdát a japánoknak az alapvonalon túlról, amit a japán csatár aztán „becombolt.” Közben érdemes volt odafigyelni a másik meccsre is, ahol a németek szenvedtek Costa Ricával és nem tudták eldönteni a továbbjutást, ami már nem volt a saját kezükben. A japánok egy kitűnő kezdés (a németek legyőzése) után bravúros győzelmet arattak az utolsó fordulóban egy másik korábbi világbajnok, a spanyolok felett is, így megint boldogan takaríthattak az öltözőben.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.