2023. augusztus 26., 19:29

Már idén eldőlhet, világsztár lesz-e Szoboszlai

A nyári szabadságok közepette leginkább az atlétikai világbajnokság hozza lázba a sportrajongókat, kivéve azokat, akik az elmúlt hetek topligás üressége után ismét a labdarúgás legnagyobb európai bajnokságainak rajtját várták.

Szoboszlai Dominik

A spanyol és az angol élvonal mellett az elmúlt hétvégén a német és az olasz pontvadászat is elindult, s míg korábban csak reménykedhettünk, hogy a legértékesebbnek vélt Premier League-ben végre több magyarnak is szurkolhatunk, a hétvégén már megadatott. Egymás ellen lépett pályára két válogatott, méghozzá Szoboszlai Dominik és Kerkez Milos. Tegyük hozzá, mindketten kezdőként, de most nem a Liverpool–Bournemouth meccset akarom elemezni, sokkal inkább azt, ami a magyar válogatott csapatkapitánya körül zajlik az elmúlt hetekben.

Lipcséből való távozását már tavasszal biztosra vették, abban viszont sokan még csak nem is reménykedtek, hogy végül a Liverpoolban köt ki Szoboszlai. A legendás Jürgen Klopp meghívta a csapatába és ma is dicséri a döntését.

Ezen nincs is miért meglepődni, hiszen Dominik küzd, ahogy korábban is, csak éppen most már hétről hétre a világ legjobbjaival mérheti össze képességeit. Ez pedig nemcsak a mérkőzésekre igaz, hanem a mindennapi edzésekre is, hiszen olyan csapatba érkezett, amely az elmúlt években a világ legjobb öt klubjának egyike, s még a kétkedők is kissé csendben maradnak, ha a magyar válogatott fejlődési potenciáljáról esik szó.

Természetesen felmerült a térdelés kérdése, ahogy azt is boncolgatták az elemzők, Szoboszlai nem is a magyar akadémiák felfedezettje. Tegyük rendbe a dolgot, ez most itt nem a politikáról szól. Sokkal inkább arról van szó, hogy egy magyar fiatalban a világ egyik legismertebb klubja, annak ikonikus mestere olyan lehetőséget lát, amire korábban nem volt példa. 

A legfontosabb kérdés most inkább az, mennyire tudja majd kihozni a benne rejlő képességeket. A Lipcsében és a magyar válogatottban is láthattuk, mire képes, ha igazán összejön neki a lépés. A nyilatkozatai alapján úgy tűnik, nagyon is képes a helyén kezelni a dolgokat, de míg a Red Bull által fenntartott jól működő osztrák vagy éppen német infrastruktúra is hatalmas iskola volt, Klopp és a liverpooli őrület nem akármilyen teljesítményt követel. 

Abban viszont biztosak lehetünk, nem véletlen, hogy barátjával, az idén a Manchester Cityt BL-győzelemhez segítő Erling Haalanddal sorolták egy kategóriába igen sokáig, s idén már a bajnokságban is összemérhetik erejüket.

Szoboszlai Dominik első szezonja majd sokat elárul arról, hogy milyen szintre volt képes felfejlődni az angol élvonalban, de az is örömteli, hogy nemcsak rá, vagy éppen Kerkezre, Bollára is figyelhetünk a legjobb bajnokságokban. Összesen kilenc magyar küzd a legjobbak között, ezen belül a Bundesligában a legnagyobb a magyar részvétel.

A korábban nem látott nemzetközi szerepvállalás pedig biztosan nem a véletlen és csupán az egyéni kiválóságok műve, ahhoz az is kellett, hogy valami megváltozzon a magyar fociban. Azon persze lehet elmélkedni, hogy micsoda, s itt már nemcsak a szakmai, hanem a politikai megközelítések is jócskán eltérő véleményeket alakítanak ki, de arról majd máskor.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2023/34. számában.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.