Magyar emlékek nyomában: Farkas János – Talcahuano (Chile)

Farkas József György 2019. szeptember 22., 12:39

A magyar labdarúgást a múlt század második felében világszerte magasan jegyezték, a nevesebb nemzetközi futballtornákon örömmel látott vendégek voltak a bőrlabda magyar mesterei. Közéjük tartozott Farkas János (1942 -1989), a Vasas kiváló csatára is, aki pályafutása során 290 élvonalbeli mérkőzésen 169 gólt szerzett, valamint 33 válogatott mérkőzésen szerepelt, ahol 19 találattal büszkélkedhetett.

Fotó: vasassc.hu

A Vasas labdarúgó csapata 1967 februárjában, Santiago de Chilében megnyerte a Pelével felálló brazil Santos, az uruguayi Peñarol, valamint a chilei Colo Colo, Universidad de Chile és Universidad Católica előtt a HEXAGONAL tornát. A gólkirály Farkas János lett hét góllal.

Képgalériánk:
Fotó: vasassc.hu

Játéka annyira elnyerte a chileiek tetszését, hogy a fővárostól mintegy ötszáz kilométerre lévő város, Talcahuano 1968-ban amatőr csapatot alapított Janos Farkas néven. 

Az együttes a mai napig így működik, a körzeti amatőr bajnokságban játszik. Nincsenek szponzoraik, ennek ellenére nyolc csapatot (a legkisebbektől a felnőtteken át a 35 év és 45 év feletti seniorokig) működtetnek a játékosok tagdíj-befizetéseiből.

Fotó: vasassc.hu

A Janos Farkas amatőr labdarúgó klub megalakításának 50. évfordulója tiszteletére tartott megemlékezésen Deák Miklós santiagói magyar nagykövet Héctor Jarpa, az egyesület elnöke, más sportvezetők és a felnőtt csapat néhány játékosa jelenlétében Talcahuanóban átadta Markovits Lászlónak, a Vasas SC elnökének üdvözletét, valamint azt a Farkas – 50 feliratú mezt, amelyet a Vasas SC készíttetett erre az alkalomra. Ezt megelőzően 2009-ben már járt magyar nagykövet az egyesületnél, Kosárka József személyében.

A Vasas folyamatosan nyomon követi a dél-amerikai csapat életét, az angyalföldi klub honlapja is beszámolt erről az eseményről. 

0 HOZZÁSZÓLÁS